Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

Краставици

Краставицата (Cucumis sativus) е едногодишно двусемеделно растение от семейство тиквови. Съдържа голямо количество вода и е силно разпространена в България. Семената са бели, с дължина до 1 сантиметър. Засажда се в началото на май и се бере през август. Известни сортове са „Сандра“ и „Гергана“. Сред тях важно място заемат и дребните краставички, наречени корнишони.

Лечебни съставки

Макар че основното им съдържание е 95% вода, краставиците притежават чудесен вкус и диетични качества. Полезните и лечебните свойства на краставиците са известни отдавна. През XVIII век семената на краставицата били описвани като едни от „четирите най-студени семена“ и използвани за охлаждане на организма и борба с глистите. Във Франция печени краставици се използвали за нормализиране на функциите на черния дроб и при стомашно-чревни разстройства и инфекции.

Приложение в народната медицина

Заради многото си полезни съставки, този зеленчук се употребява в производството на козметични продукти за лице и тяло. Консумацията на краставици също е много полезна за кожата, защото те съдържат водород, който я успокоява и омекотява. Краставиците действат благотворно върху състоянието на кожата, благодарение на високото си съдържание на сяра и силиций, подобряват растежа на косата. Кожата на ръцете се изглажда и хидратира, ако върху нея се наложат обелки от краставица. Освен това краставицата охлажда кожата, когато е прегрята или възпалена. Успокоява кожата и при слънчево изгаряне.

Сокът от краставици и моркови действа отлично при ревматични заболявания, тъй като причината за тези болести е задържането на пикочна киселина в организма. Ако към този сок се добави и сок от цвекло, то процесите на лечение се ускоряват.

Краставичният сок действа противовъзпалително върху зъбите и венците. Предотвратява неприятното разцепване на ноктите и предпазва от косопад.

Високото съдържание на калий прави краставицата много ценна при високо и при ниско кръвно налягане. Тя го нормализира и в двата случая. Краставиците регулират храносмилането и помагат за усвояването на мазнините и белтъчините. Препоръчва се да се консумират при гастрит с повишена киселинност, както и при малокръвие, защото помагат на организма да образува повече червени кръвни телца. Полезни са и при много тежки физически натоварвания.

Пресните краставици предпазват от задържането на течности, тъй като спомагат за отделянето на излишната вода от организма. Затова лекарите ги препоръчват при отоци в последните месеци от бременността.

Този зеленчук е безценен за пациенти, страдащи от подагра, артрит и ревматизъм. Благодарение на високото си съдържание на вода, краставиците отмиват от организма отровните токсини и шлаки, а това ги прави полезни и при детоксикация. За болните от артрит те са особено препоръчвани, защото съдържащите се в тях вещества унищожават пикочната киселина.

Други подобни ресурси
Фирми:   Храни и напитки
Лица:     Химия
Сайтове: Храни и напитки


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Килограм
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 4
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  Плодове, зелечуци, консерви и туршии
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Храни и напитки  >>>
  Подгрупа: Плодове, зеленчуци и консерви   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Краставици
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
Линкове към Краставици
 
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
2925 Коприва Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 206
2845 Зеле Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 1596
2844 Целина Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 838
2778 Леща Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 1345
2775 10-те най-полезни зеленчука Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 1002
2772 Банани Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 1050
2763 Пшеничен зародиш Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 1050
2762 Китайско зеле Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 810
2761 Лимон Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 890
2760 Смокини Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 914
2759 Стафиди Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 795
2758 Манго Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 749
2757 Диня Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 818
2754 Маруля Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 737
2753 Пъпеш Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 873
2752 Зелен фасул(едамаме) Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 765
2751 Червено цвекло Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 964
2750 Бадеми Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 590
2749 Малини Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 656
2748 Авокадо Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 821
2746 Годжи бери Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 452
2745 Чесън и лук Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 682
2744 Спанак и лапад Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 668
2743 Патладжан Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 510
2742 Пиперка (чушка) Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 679
2741 Тиква Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 597
2740 Сладък картоф Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 534
2739 Брюкселско зеле Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 576
2738 Броколи Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 555
2737 Домати Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 1137
2591 Череши Плодове, зелечуци, консерви и туршии Брой 1 5 Виж : 2609
2188 Ябълки Плодове, зелечуци, консерви и туршии Килограм 1 0 Виж : 686
2045 Консерви Плодове, зелечуци, консерви и туршии Брой 1 0 Виж : 649
 
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Как краставиците настигнаха по цена агнешкия бут  
__ 1 __

15/02/22
19:59:40


В последния месец от най-достъпната съставка за салати и туршии в България краставиците се превърнаха в луксозен продукт, борещ се за ценово надмощие над стоки, използвани в гурме кухнята. Това не са и единствените поскъпващи драстично зеленчуци. Причината се крие в рязкото повишение на цените на суровините, използвани за отопление на оранжериите и на торовете. Притиснати едновременно от огромните си разходи и по-евтиния внос от чужбина, производителите все още очакват обещана, макар и незначителна държавна помощ. А за потребителите остава да разчитат на това, че стоката е нетрайна и високите цени няма да се задържат дълго.

Изпразването на оранжериите

Заради главоломното поскъпване на краставиците през седмицата хорат се шегуваха, че цената на зеленчука е на път да стигне тази на агнешки стек и че при тези равнища е по-добре човек да си купи джолан вместо продукти за прясна салата за обяд.

Още през есента на миналата година оранжерийни производители коментираха, че пазарът може да остане без български зеленчуци през зимата и това ще принуди българите да купуват изцяло вносни домати и краставици.

Алтернативата за някои оранжерийни производители са пелетите, които също са поскъпнали няколко пъти от лятото насам. Има и такива стопани, които отопляват с минерална вода като към сметките им за концесията на съответния извор се добавят и скъпият ток, който задвижва помпите, осигуряващи водата на оранжерията.

По данни на земеделското министерство площите, заети с оранжерии в страната, са 900 хка, като една трета от тях се отопляват - в 70% от случаите с природен газ.

В сметката трябва да се броят и торовете, които вече променят цените си всеки ден.

Тенденцията все пак е надолу

Все пак цените са тръгнали надолу като миналата седмица оранжерийните краставици на едро са стрували 4.80 лв., докато в понеделник сутрин на борсата в софийския квартал "Дружба" вече са се изравнили с цените на гръцките краставици и са около 3.50-3.70 лв. на кг.

Производителите много тежко са приели новината, че ДДС в Турция пада от 8% на 1% за група стоки, сред които и плодовете и зеленчуците като е ясно как това ще се отрази на българския пазар. Отделно и краставиците от Гърция са винаги по-евтини, защото там в някои райони изобщо не се налага отопляване на оранжериите, а в останалите количеството енергия е далеч по-малко от нужното в климатичните условия на България.

Защо за производителите на зеленчуци не се прилага механизма на обратното начисляване на ДДС, което би облекчило сектора. Преди 3 г. бе обявено, че управляващите обмислят тази идея. То бе въведено преди години за пшеницата като представлява изключение от общия принцип на ДДС, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя. Очакваните ефекти от това са изсветляване на сектора, включително вноса, възможност производителите да реинвестират тези 20% и др.

От таблото до магазина

В опит да ограничи резкия скок на цените миналата седмица министърът на икономиката Корнелия Нинова нареди цените на едро на основните хранителни продукти да бъдат показвани в реално време на електронно табло на входа на министерството в центъра на София. По думите ѝ това ще намали риска от спекула, тъй като хората ще бъдат информирани за "реалните цени" . Таблото няма онлайн вариант, който да е достъпен за хората от другите градове, но същите "котировки" могат да се видят на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За понеделник (14 февруари) цената на краставиците е обявена като 3.40 лв. за кг., което реално показва цитираното и от Теодора Кръстева.

Какво показват анализите

Конкретно за краставиците анализът показва, че при оранжерийното производство се повтарят тенденции от предходни години. По традиция най-висока стойност достигат през февруари - 3.65 лв. за кг. От средата на октомври 2021 г. обаче - когато вече бяха поскъпнали газът и токът - се заражда трайна възходяща тенденция, която се запазва до края на годината и се стабилизира през декември на ниво от 3.45 лв./кг.

Движението на цената на вносните краставици е аналогично, но тя е стабилизирана през по-голяма част от годината на по-ниско ниво, отбелязват експертите на комисията, а маржът между цената на българските краставици и на тези от внос е най-голям в периодите февруари - март и ноември - декември.

Количествата български краставици, които са се търгували средногодишно са по-големи, като относителният им дял спрямо общите продажби е 65%. През зимните месеци този дял е 44%, а през летните месеци достига до 86%. Спрямо 2020 г. цената на оранжерийните краставици е с 11% по-висока, а средногодишната цена на вносните краставици е без промяна.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  239       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   15/02/22
 
Google