Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Богомилите в “Български хроники” на Стефан Цанев

В книгата си “Български хроники” Стефан Цанев върви предпазливо по дирите на опасните размирници, "подпалили" Европа за столетия напред. Опитва се да вникне зад оскъдната информация.

Съдете сами дали и доколко успява, като влага в устата на поп Богомил следните думи:

Може ли Бог да създаде подобен свят, объркан и непоносим, свят на тирани и роби, на бедни и богати, на болести и смърт? Може ли Бог да създава нещо лошо, или нещо, което умира, може ли Бог сам да убива онова, което е създал? Всичко видимо и тленно на този свят - слънце, звезди, въздух, и земя и всичко, което е на земята: вода и твърд, и всичко живо във водата, по твърдта и във въздуха, всичко, що ходи, плува, пълзи, лети, цъфти и умира - всичко това е създадено от дявола,

за което свидетелства и Матей в Евангелието, гл. 4 :

"И като възведе дяволът Иисуса на една планина висока, показа му всичките царства на Вселената и рече тогава на Христа: Тебе ще дам властта над всички тези царства и славата им, понеже тя е на мен предадена и аз я давам комуто ща - поклони ми се и всичко ще бъде твое!"- може ли някой да подарява нещо, което не му принадлежи?

Небесният ни Баща не прави каквото и да било на този земен свят и вие не хвърляйте кал в лицето на Бога, като го правите съпричастен на вашите дела и на всяко земно зло!

Само мисълта и словото са от Бога и който се задоволява с тях, - той е богу мил небесен жител, хвърлен в ада тук на земята от дявола. И църквата е творение материално, сиреч дяволово, олтарите са свърталища на демони, а камбаните са тръби на сатаната.

И свещениците, монасите, презвитерите, архимандритите, епископите, владиците и патриарсите са богато платени и скъпо облечени слуги на дявола.
За какво са ни?

Не рече ли самият Исус:

"Не бъдете като лицемерите, които се трупат в синагогите, за да се молят, за да се покажат пред човеците, а ти, когато се молиш, влез в скришната стаичка и като заключиш вратата, помоли се на твоя Отец и не говори излишно, а молитвата ти да бъде само “Отче наш! ” и Бог ще те чуе, преди да изречеш молбата си.

Може ли Бог да повери думите си на хора, които правят от тях вериги и бичове за другите, а чревоугодства и разврат за себе си?

Карат ни да целуваме кръста, понеже на него бил разпнат Христос.

Ако заколят на някого сина, ще целува ли той ножа, с който е заклан сина му? Ако Христос беше обесен, на въжето ли щяхме да се кланяме? Ако беше набит на кол - на кола ли?

Карат ни да се кланяме на иконите, но както казва Йоан: "Дечица, пазете се от идоли! Нито гласа му сте видели, нито лицето сте му видели"- тогава как може да бъде рисуван Бог?

Не Бог е създал човека по свой образ и подобие, а човек скверни Бога, като го уподобява на себе си, както конският бог би приличал на кон, а кучешкият - на куче, така и човешкият прилича на човек.

Не лицето на Бога, грешни човешки лица са образите върху иконите, богородиците на тях са ликовете на развратни жени, деспотите са изрисувани като апостоли, лихварите - като самаряни, а убийците - като светци и сред тях на първо място цар Борис- синеубиецът!

И нафората е хляб обикновен, употребяван от всички, и виното е същото, каквото пият по кръчмите.

Обаче казват ни:

"Исус взе хляба, преломи го и рече: Яжте, това е тялото мое. Взе чашата с вино и каза: "Пийте, това е моята кръв!" - що за канибалска страст да ядеш плътта на Бога и да пиеш кръвта му?

Ако Христовото тяло би имало размерите на Хемус, то и тогава отдавна би било изядено от тези богоеди! Исус няма плът. Исус не е роден от жена. Исус е словото Божие. Исус привидно е бил сред нас и привидно е страдал на кръста, защото на кръста е разпнато Словото.

Някога Христос беше защитник на бедните и онеправданите, но богатите и властниците го направиха свой бог. Като ни карат да се кланяме на бога им, на тях се кланяме. Но запомнете, те ще убият и него, както убиха и старите ни богове!

Тези лицемери, убийци и душегубители, тези развратници, чревоугодници и пияници са слуги на оня зъл и кръвожаден сатана от Вехтия завет, който нарича себе си бог...

Може ли да е Бог този жесток тиранин и лъжец, покровител на грабежите, блудствата и убийствата, сам убиец, изтребил чрез потоп човечеството - чрез пророците на Вехтия завет говори сатаната, не ги слушайте ...

Ние сме истинските християни, а те са еретици! Царете, князете, болярите и другите служители на властта са слуги на дявола и всички, които работят за тях, са омразни на истинския Бог, защото никой не трябва да им се подчинява!

Ти, човече, също си творение на сатаната, похотливото ти хищно и тленно тяло е от дявола, но душата ти е от Бога. Бог ти е дал дух, свободен дух, който може да избира между доброто и злото, дух, който може да се съпротивлява.

Затова - не вярвайте на поповете, не се подчинявайте на царете, не допускайте никакво насилие над себе си, откъдето и да иде то - от меч, или от слово, от цар, или бог, дори когато е от обич!

Амин.

Други подобни ресурси
Лица:     Инженер
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Религия"
 
 
Линкове към Богомилите в “Български хроники” на Стефан Цанев
 
W35961 Богомилите Религия Дамян Попхристов
W82296 Богомилите и тяхната доктрина Религия Богомилство
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Интернет
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Религия  >>>
  Категория: Богомилство  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  34       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   19/05/20

Google