Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Един последен поглед. Джеймс Олдридж

Действието в книгата се развива през 1929 г. Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей тръгват на пътешествие из Франция, за да разрешат спора коя книга е по-хубава и кой писател е по-добър: "1793" на Юго или "Шуаните" на Балзак. Облогът е свързан с достоверността на събитията, описани в двете произведения, и затова може да се разреши единствено на място.

► Когато станеш известен, трябва да щадиш своята личност. Трябва да я криеш зад защитни маски, защото, ако позволиш на някой да я докосне, ти я убиваш. Но единствената беда е, че това, с което се прикриваме започва да надделява. Ърнест бавно се превръща в дебелокож боксьор убиец, а аз пък в млад, но безнадежден пияница.

И ако и двамата сме в опасност да станем фалшиви, явно, че е дошъл моментът да потърсим нещо по-добро. Иначе ще се превърнем в полухора-полузверове и след това ще пропилеем бавно умиращите си таланти в отвратителни оргии и алкохол.

Всички очаквахме нещо и бяхме по средата на предстоящи вътрешни преврати, почти оформени във всеки един от нас. Всички ние се канехме да предизвикаме боговете.

► Бо бе гальовно, ласкаво, неразцъфтяло момиче, което чакаше на самия край на пролетта да бъде дооформено и доизваяно от някого. Бях току-що пристигнал от пущинаците и реката, а Бо живееше в богата и изискана компания, а и самата тя беше богата и изключително изискана.

► Тялото ти е чудесно, Кит - за гмуркане, тичане, плуване, скачане, гонене... Като моето тяло.

Приех това като поощрение и я спрях насила, опитвайки се да я хвана за раменете. Направих го сковано и непохватно, нямах никакъв усет, позата ми бе неудачна. Спомням си тези няколко секунди и се чудех как не съм осъзнал абсолютния си шанс. Бо се нуждаеше от докосване. Нуждаеше се от убеждаване. Нуждаеше се от някой, който да я плени - нежно, но решително.

Тогава можех да го направя съвсем лесно. Но Бо бе прекалено хитра. Шепнеше тихо в ухото ми, докосваше ме с коса и изглеждаше така беззащитна и искрена с обещанията си, че аз не направих нищо.

Бо ме дръпна за ръката.
- Защо се обади?
- Можеше да ни подминат.
- Ами да ни подминат.
Устройват си олимпийски развлечения за наша сметка. Играят си с нас, глупавите простосмъртни.

► Това не бе никаква младежка любов, а взаимно закриляща любов и Скот й се отдаваше с удоволствие и притворство, сякаш в нея можеше да има бъдеще. Той беше влюбен в Бо. А всички други сме влюбени в това, което сме били. Там ни е нещастието, Кит. Така ужасно се страхуваме за това, което губим капка по капка. Има такъв вид любов, с която не можеш да просъществуваш дълго без да се погубиш.

► Издайническото, тайственото изражение между двама души, които се желаят или са се имали, е описано от Балзак.

► Юго се е загубил в този справочник. Защо му се възхищаваш толкова много? Всичко е така ужасно, дидактично, надуто, буквално, скучно и т.н.

Ла Торг е чиста измислица, чиста фантазия. Един ден през лятото на 1871 Юго е седнал на тези заоблени камъни и построил крепостта и замъка, хамбарите и библиотеката, тухла по тухла с оскъдното си въображение. Е, толкова мили Скот относно буквалният туристически справочник.

► Беззъбият Балзак е бил маниак на тема жени, писал е за жени и всичко, което е творил, го е творил за жени. Дори войната между сините и белите е описал така, както биха искали да я видят дамите от Париж. Будоар с оръжия. Всевъзможни баналности, които жените обичат, и които нямат нищо общо с войната.

► Скот и Хемингуей се опитваха да спечелят морално превъзходство един над друг.

Ще свършиш като тези приятели, които пукват преди да са навършили 30, защото се страхуват да живеят прекалено дълго подложени на изпитания.

По-добре е да си алкохолизиран и чувствителен, отколкото жесток и дебелокож.

► Недостатъците на Скот са не по-лоши от тези на други хора, но той просто ги правеше по-интересни.

► Сбогом - отвърна му Скот и изкара фиата от двора така, сякаш колата бе ранена птица, бягаща от ловци, които продължават да стрелят по нея, макар вече да е паднала на земята.

► Знаеш ли, че Ърнест не е много добър стрелец? Прекалено се занимава със себе си, за да е добър стрелец. Непрекъснато мисли какво върши и добре ли го върши или зле. А човек не може да стреля както трябва докато мисли за себе си. Не бива да мислиш за себе си, когато вършиш нещо.

Всъщност, ако се погледне, общо взето мъжете са некадърни ловци. Все се насърчават с разни там ритуали, племенни танци, секс или алкохол. Докато жените насъбират тихата си мъка, която се превръща накрая в свирепост, и тогава твърдо знаят, какво им е нужно. Ето защо не стават за войници. Трябва да притежаваш животинска глупост за да бъдеш войник. Непрекъсната мръсотия, която жените не биха търпели и пет минути.

А освен това, за да убие, една жена трябва да има лични причини. Докато мъжете се убиват един друг като истински войници - без дори да се поглеждат.

► Кит, знаеш ли че войните са започнали с делението на собствеността. Причината са социалните раздори между жената и мъжа.

► Грант Алън нарича джентълмените - убийци, които по цял ден се занимават с лов и риболов, варвари-сеньори. Преки наследници на полудивите готи, които унищожиха Римската империя и изтъква, че само постоянна борба срещу тях може да съхрани културата.

► Според Хемингуей всичко в живота е само във външната му обвивка - отдолу няма нищо. Важното е какво чувстваш и усещаш, а не какво мислиш. А махнеш ли обвивката на човека - под нея никога няма нищо. Моралните принципи, каквито и да са те не могат да оцелеят под търнокопа и затова всичкото, което можеш да направиш, Скот, е да заякчиш обвивката, така че зад нея нищо да не може да проникне.

► Аз знаех, че ще се оправя някак си с всичко - стига само да държа устата си затворена и никого да не допусна под тънката си кожа.

► Лафайет е един нафукан французин, който толкова треперел за славата си, че накрая се превърнал в жалък актьор, играещ сам себе си. (Френски политик-генерал, командващ Националната гвардия. През 1792 г. дава заповед за разстрела на Марсово поле в Париж).

Други подобни ресурси
Фирми:   Култура, Музика
Лица:     Инженер
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Изкуство и култура"
 
 
Линкове към Един последен поглед. Джеймс Олдридж
 
W17 Култура, Музика Фирми Раздел    
W70 Инженер Лица Раздел    
W15 Информация, култура Стоки Раздел    
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Джеймс Олдридж
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Изкуство и култура  >>>
  Категория: Литература  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  82       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   17/05/20

Google