Ресурсбук България. Данни за избран сайт

АНТИХРИСТ - Емилиян Станев. Цитати

► Молих му се аз, а бях със Сатаната и нарекох Сатаната брат господен, та излизаше, че сега заставам между двамата да диря истината, както сме наклонни ние българите, без да разумяваме, че който постъпва така, това, което днес му е било друго като божие, утре ще загуби цена като дяволско. И не ще знае кое е негово и кое чуждо, та лесно ще го лъжат и ограбят. Защото познание придобито с постоянно отрицание се губи като вода под пясък и който нарича днес златото желязо,
а утре желязото - злато, е осъден на вечна бедност.

► И се замислих над българския ум, дето кумири не признават, закон не тачи, със зло и добро хитрува и на жестоката зелена правда робува.

► И като гледах как всеки поганец не мисли за живота си, а само как да изпълни по-добре султанската заповед, разбирах защо погиват християнските царства. На всеки ъгъл у нас я цар седи, я вироглав деспот или болярин и единствено за своето благо държи.

► Страх ме обземаше пред тоя народ, измъчен от лоши господари, отдръпнал се от тях в своята правда. Чувах го да говори, че при агарянците нямало данъци, крепости не се строели и не били толкова свирепи, ако си покорен.

► Царят, патриархът, велможите нищо не работеха, а живееха в постоянна тревога, дебнене, недоволство, страх та ги отъждествявах с дяволите в ада.

► Била е у мене, само че не съм се досещал - и любовта към Ралица избликна, както водата избликва от запушен чучур. Радвах се на словестната сила - накарах отец Лаврентий да погледне на моя милост като на равен и прехласнато да ме слуша. Гордеех се пред себе си и се хвалех: Сила има у тебе, Еньо, от господа ти е дадена. Самият цар го призна.

Човешката ми гордост порастна още повече и ме изпълни с дяволска сила: Ето на, Еньо, малък си, ама си властен, на всичко можеш да гледаш без страх и даже със смях.

► Забелязах, че през тези дни всеки срещнат търсеше очите ми, и знаех, че не е заради хубостта на лицето ми, а заради светлината в душата ми, хората се стъписват пред моя образ.

► Ето ти слабостите земни, тъпчи като звяр тази земя, усещай ласката на слънцето, повея на ветреца, топлия оплождащ дъжд и мириса на задоволената гора - зелено чудовище, създадено да ражда, крие и услажда. Ето ти на тебе тайната на двата свята - да не се двои ум и душа, ами да намира наслада във всичко. Тук е и раят и адът - рай на силните, ад на слабите.

► Предполагах, Теофиле, че ще се отдадеш на дявола за познание и ще подириш ада, защото не е мислимо този, който търси бога, да не надникне и в пъкъла...

► Или е осъдено на човека да живее в поругания, понеже недостъпният мрак на боговидението изисква да се създават закони и с тях да се преследва всеки, който се опитва да надникне в тоя мрак?..

► Всеки дири бога чрез себе си, за себе си и за да блаженства. Но тъй като всеки го вижда различно, от тук започва измамата - себелюбието заслепява, та не забелязваме, че славиме не бога, а себе си.

► Ти си бога, когото търсиш. Не си ли разбрал, че няма закон вън от твоята воля да те предпази от злото в себе си освен закона, който сам ще си наложиш.

► Пилат бе запитал Христа що е истина и Христос мълча, понеже истината е в свободата на мисълта, за всекиго е различна и е противоречива като света. Дори и да се изповядах пред тези люде като пред господа, не щях да бъда оправдан, защото съдници не могат да съдят дявола в човека, а съдят човека. Тогава усетих, че силите ми отпадат в безразличие.

► Пък аз, като напрягах ума си, питах се как да се защитя, щом в моите съждения и представи бях отишъл далеч пред съдниците си, и се учудвах, че именно от това идва и безпомощността ми. Те искаха да мисля като тях и да не подлагам на съмнения техните умове, понеже в такъв случай не бяха достойни да съдят.

► Ето защо и най-святото учение изисква човекът да лукавства, да дебне другаря си как изпълнява канона, защо искаме един от друг подвизи и страдания като доказателства за правотата на нашето учение? Защо не оставим човека сам, по съвест да решава кое е грях и кое не е ?

► Мазници и лицемери! Как ще лицезрете господа с вашите ситни грехове от преяждане и препиване? Голям грях се иска за да видиш господа!

► Калеко ме съветваше да строша истукана (идол-рус), защото тези, които властват, ревнуват всичко, що възхишава подчинените и говори за друга истина, вън от тяхната.

► Вътре мрак, воня и смрад, а Калеко и Босота се счепкали кое учение е по-вярно. Единият вика: "Не мами людете с избавление, защо развеселяваш сатаната и спомагаш за по-голямо човекоизтребление. Ако премахнеш владиката и болярина, дяволът ще се вгнезди в попа и отрока!"

► Божие подобие, от тварите си по-неразумно, а само с разум се кичиш! Като тях си звероподобно, не знаеш какво правиш, злината наричаш велика, а правда дириш...

► Усетих, че кръвта се качва в главата ми и реших да го убия нея нощ. Не само заради безсрамната му варварска мъдрост, не само за тези, които беше убил, за нощите, когато безчестеше невести и девици, за тиранството на душата ми, но и за това, че се смяташе за щастлив в господарското си своеволие...

► Не беше ли готов да се примириш с падането на града, щом вярваше, че всичко е божия промисъл? Ти беше усвоил способността да блаженстваш чрез въображението си и това блаженство не изключваше и смъртта, която ти наричаше "девица с нежни ръце".

► Пазете се братя, от очите и паметта на поета, от това що вижда и разбира, макар и по-късно да го изказва.

► Щадете младоците, братя, помагайте им в страшния и съдбовен път към възмъжаването. Пък сега, когато агаряните властват по цялата наша земя, в разруха и кръв потопена, в тях ни е надеждата. Във вярата трябва да бъдат крепки, свободата да не забравят, защото без свобода няма ни народ, ни бог.

► ...и ме изгледа с дълъг, зъл поглед, който прониза като жило душата ми и за първи път вля в нея отровата на омразата, защото човешката душа не търпи посегателства към съкровените й тайни, нито към свободата й.

► Самота търси душата, когато се мъчи, не иска да я приспят с лъжливи думи...

► С всякакви души се срещаме на този свят. Едни минават и отминават непознати, други се прилепват към нашата. Те са измама, защото душата винаги е самотна и колкото да жадува за обич, не може да търпи за дълго време друга душа до себе си, понеже и двете се мъчат поотделно и допирът им е като допира на грешниците в ада.

► Ако искате да познаете света и човека, станете слуги.

► Видях света без себе си и се примирих като агнец под ножа. Така се разминавах с живота и утеха вече не дирех, и страх голям нямах...
И аз, като чаках реда си да коленича на дръвника, мина турчин със зелена чалма и дълъг меч на рамо.

--------------------------------------------------

► "Не обичаш, таласъмо! Пък и защо ли ми е зверската ти обич? Светец дирих, караконджол намерих. Дано Панайотис ме отърве от тебе". Господи, защо тъй си създал човека да ламти по това, за което най-малко е достоен.

► Но тогава не знаех, че след срещата на панаира бях обикнал Арма, заради подвига - да си докажа, че съм светец.

► ...взех да вадя улова от мрежата само и само да не срещна ония грешни очи. Тя ми дума: "Помниш ли ме, отче? Аз съм дето лани ти отметнах булото? На мен сърцето ми биеше като клепало на пожар. А тя: Защо не ме поглеждаш, отче? Замъчена е душата ти. И моята е замъчена отдавна. Пък какви са хубави нозете ти, като на светец - тънки, бели... Понаучих аз за тебе, разпитах кой си, отде си дошъл. Да знаеш, Арма, ме казват. По-много не питай. Знай само, че съм щерка на афоресан поп и съм сама - саминка на този свят."

► Представих си я в августиона. Там ще я съблекат кубиколариите-скопци, за да я облекат в златни дрехи и многоцветна мантия с рубини и бисери...

► Ти беше унизен от любовта си към горния Ерусалим, защото всяка любов води мъжа към унижения, понеже подчинява волята му на това, което обича...

► Закле се да мълчи и докато вървяхме към реката, изхълцваше и ми поглеждаше като бита кучка... Женски очи като на заплодени юници...

Други подобни ресурси
Фирми:   Култура, Музика
Лица:     Инженер
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Изкуство и култура"
 
 
Линкове към АНТИХРИСТ - Емилиян Станев. Цитати
 
W17 Култура, Музика Фирми Раздел    
W70 Инженер Лица Раздел    
W15 Информация, култура Стоки Раздел    
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Емилиян Станев
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Изкуство и култура  >>>
  Категория: Литература  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  42       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   03/05/20

Google