Ресурсбук България. Данни за избран сайт

ИТ предприемачът и преподавател Светлин Наков

Голямата ми мечта е да направя България Силициевата долина на Европа

Светлин Наков е съосновател на Софтуерния университет „СофтУни“. Има над 20 години опит в технологичната индустрия като софтуерен инженер, мениджър, предприемач и преподавател. Бил е част от компанията "Телерик" и е участвал в създаването на софтуерната им академия.

През 2002 г. организира първия си безплатен курс за програмиране във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Носител на президентската награда „Джон Атанасов“ за принос в информационните технологии. Автор на книги и учебници в областта на програмирането и технологиите.

Софтуерният университет (СофтУни)

Софтуерният университет (СофтУни) е най-голямата и най-значимата образователна организация в сферата на програмирането, ИТ професиите и дигиталните компетенции в България. В обученията на СофтУни се включат между 2000 и 3000 души на месец и голяма част от тях трайно се захващат с дигитални професии.

СофтУни организира над 100 учебни курса на година, включващи програмиране, софтуерни технологии, компютърна графика и дизайн, дигитален маркетинг и информационни технологии. Софтуерният университет (СофтУни) организира безплатни курсове по програмиране за напълно начинаещи в 28 града из цяла България от януари 2017 г. Целта на безплатното обучение е всеки, който има интерес към програмиране и технологии, да опита програмирането и се увери сам дали е за него и дали иска да се занимава сериозно.

СофтУни започват безплатно обучение в 28 града за IT специалисти. Този образователен проект бързо доказа, как предприемчиви новатори, начело със създателя му Светлин Наков не само дават професия на много хора, но и най-качественото обучение в сектора. Не случайно спечелиха 1-ва награда за "Иновации за развитие на таланти" и 2-ро за "Новатори в образованието" за 2016.

Тези млади хора не само осмислиха мечтите си, но и реализираха тези на другите. СофтУни сами финансират проекта си, без европари или други дотации. Светлин Наков и хората около него са едни съвременни будители. А мечтата им е един ден България да се превърне в силициевата долина на Европа.

„Сами задвижваме този проект, защото вярваме в каузата: да дадем шанс на всеки, които се интересува от технологии и дигитален свят, да опита програмирането безплатно!”, разказва Наков, за когото проектът е сбъдната мечта.

В безплатните обучения могат да се включат ученици, студенти и работещи, присъствено в следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Велико Търново, Благоевград, Перник, Казанлък, Пазарджик, Враца, Видин, Кърджали, Габрово, Кюстендил, Търговище, Гоце Делчев, Раковски, Белоградчик, Карнобат, Горна Оряховица.

Безплатните обучения по програмиране в цялата страна са вероятно най-значимият и най-мащабният образователен проект за софтуерната индустрия. Очаква се в обученията да се включат над 5000 ученици, студенти и работещи, които ще опитат програмирането (присъствено или онлайн) и много от тях ще се запалят по ИТ професиите.

Целта на кампанията е даде не само знания и умения, но най-вече професия, работа и бъдеще на хиляди млади хора от всички краища на България. Обученията по програмиране за начинаещи включват присъствени и онлайн занятия. На присъствените занятия се обяснява нов материал и се решават практически задачи под надзора на преподаватели, асистенти и ментори.

Участниците в София получават безплатно и личен ментор, който да им помага персонално за задачите (в лична среща, по FB, Skype и други канали). Онлайн участниците получават видео уроци и наставления за самостоятелна практическа работа вкъщи, съчетани с непрестанна помощ онлайн.

Курсът по програмиране за абсолютно начинаещи е изключително практически, с много писане на код и решаване на задачи по програмиране от практиката. Всяка решена задача се оценява автоматично от онлайн системата "SoftUni Judge" и резултатите излизат на момента (в реално време).

Курсът е изключително старателно подготвен и в него е натрупан опит с вече над 70 учебни групи за последните 3 години. Целият начален курс по програмиране се провежда на български език. Учебните занятия, учебните материали (презентации, задачи, решения, инструкции, видео), учебната система, форумът и всички останали ресурси са на български език.

Курсът е подходящ за ученици от 4 клас нагоре, както и за студенти, работещи друга професия, безработни и всички желаещи (дори пенсионери).

В безплатния курс се изучават основите на програмирането: работа с данни, проверка на условия, използване на повторения (цикли), като се набляга на развиване на алгоритмично мислене чрез решаване на стотици практически задачи. Използва се езикът C# и средата за разработка Visual Studio.

Обученията по основи на програмирането завършват с незадължителен изпит по практическо програмиране, върху изучавания в курса учебен материал, който служи за прием в Софтуерния университет.

Който се запали по програмирането и усети, че му харесва да се занимава с писане на код, може да продължи образованието си в СофтУни, където го очаква задълбочена 2-годишна програма, която завършва с професия и работна позиция в софтуерна фирма.

Лична кауза на създателя му Светлин Наков и каузата на #СофтУни е да създадат 100 000 работещи в ИТ сектора в България до 2025 г., което да ни приближи към голямата цел: България – силициева долина на Европа, център за високи технологии, иновации и предприемачество.

Светлин Наков:
„Аз вярвам, че трябва да даваш, за да получаваш! За да си успешен, трябва да правиш нещо, което е полезно за много хора, не само за теб. Именно такава е нашата кауза: да дадем професия и работа на хиляди, да им направим добър живота, като им дадем елитна професия и добра работа. Вярвам, че дарителството чрез образование се отплаща, макар и не директно.

Сега сме се захванали да даваме, да даряваме, да помагаме на стартиращите, на търсещите, на искащите. Сами плащаме на преподавателите, в много градове си плащаме и за учебни зали, сами правим организацията, сами задвижваме този проект, защото вярваме в каузата: да дадем шанс на всеки, които се интересува от технологии и дигитален свят, да опита програмирането безплатно".

Този проект е една сбъдната мечта на визионера Светлин Наков, вдъхновител на Софтуерния университет, революционер по душа и радетел за качествено образование за всички. Това е един голям проект за българското ИТ образование.

Обучението в СофтУни е по модела „учене чрез правене“, при което чрез практически занимания се предават фундаментални знания от компютърните науки и софтуерното инженерство (30%) и се натрупва реален практически опит в най-търсените и съвременни езици за програмиране и софтуерни технологии (70%), а след завършване (и понякога още в средата на обучението) студентите са готови да стартират своята кариера като успешни софтуерни инженери.

Образованието в СофтУни обхваща 20-25 учебни курса, организирани в систематичен учебен план по софтуерно инженерство с продължителност 1-3 години (според избраната професия).

ИТ секторът е сред най-добре платените в България, в него работят много от най-будните, най-умните, най-интелигентните, най-трудолюбивите, най-амбициозните и най-прогресивните. Софтуерната индустрия дава хляб директно на около 25 000 души (по данни на софтуерната асоциация БАСКОМ) и индиректно на поне още 3 пъти по толкова. Записването за безплатните уроци по програмиране (за всички градове, присъствено и онлайн) става от сайта на СофтУни.

Интервю със Светлин Наков

Идвате от школата на „Телерик“ и сте един от основателите на Софтуерния университет. Защо решихте да се заемете с иновативно образование?

От малък съм вдъхновен в това да обучавам хората, усещам го като мисия. Като ученик правех курсове, за да обучавам съучениците си за олимпиади. След това преподавах в Софийския и Техническия университет, НБУ, но ударих ограничението на държавната образователна система. Наложи се да направя сам частен образователен център.

Започнах с Националната академия по разработка на софтуер (НАРС), после изградихме академията на „Телерик“. Там развихме модела за масово обучение на хора. В един момент тръгнах по свой път и заедно със съдружника ми Христо Тенчев създадохме софтуерен университет. Това ни е мисията - да преобразим тази държава поне в това което зависи от нас, в ИТ сектора.

Споменахте, че обучавате вече близо 20 години. Какво ви е предизвиквало да заминете навън?

Най-голямото предизвикателство беше да намеря начин да науча хората на нещо, което дава професия и работа, което е най-ценното. Това е смисълът на образованието.

С такива амбиции имали ли сте предложения да работите в чужбина?

Имал съм предложения за работа от големи фирми като „Майкрософт“, „Гугъл“, „Фейсбук“ и т.н., но те са по-скоро технически позиции в разработката, а не обучителни. Усещам, че мястото ми е в България. В чужбина си чужденец, до голяма степен сам.
Това са решими въпроси, някои хора ги решават, на мен не ми пасна. Смятам, че един софтуерен инженер живее по-добре в България, отколкото навън - с един стандарт много по-висок от средния.

Какви ограничения срещате сега?

Държавата спонсорира университетите да правят некачествен продукт с монопол над дипломи, образователни критерии, социални придобивки за студентите (като общежития и карти за транспорт) и т.н. Гледано от точката на фирмен пазар, това е нелоялна търговска практика. Много от студентите по финансови причини и заради въпросната държавна диплома се принуждават да учат в некачествената държавна система. Тя няма интерес да иновира и да се развива. На места има и кадърни преподаватели, но не им се позволява да правят нещо смислено.

Какво ви е вдъхновявало през годините?

Най-много ме е вдъхновявало да видя мои студенти да постигнат световни успехи, да ги видя как отиват да работят в „Гугъл“, как правят стартъп или най-малкото са надминали моето ниво. Това е страхотно вдъхновение - моите ученици да знаят и постигат повече от мен.

Коя е най-новаторската идея, която сте срещали сред вашите ученици, приятели?

Любомир Янчев, който създаде „Мелиса“ и спечели финансиране за 1 милион, е мой ученик. Не мога да кажа, че аз съм го научил, той беше много запален, мислещ, оригинален и правеше неща, които надминаваха средностатистическото.

Патриот ли сте?

Да, със сигурност, но не краен, не деля хората на черни и бели, а на цивилизовани и нецивилизовани. Патриот съм от гледна точка на това, че уважавам корените си.

Каква е вашата България?

Моята България е на успешните и мислещите хора, които чрез труд и амбиция, мотивация и креативност правят страната ни по-хубаво място за живеене. Виждам я от светлата страна. Много се дразня, когато пусна телевизора и емисиите започват с лошите новини. Покажете кой е направил иновация, кой е направил нещо хубаво. Това го има сред голяма част от българите - да мрънкаме и да се оплакваме. Винаги казвам: „Стига сте мрънкали, правете нещо, за да се оправят нещата, недейте да се оплаквате!“

Имате много приятели в чужбина. Убеждавали ли сте ваши приятели да се върнат?

Част от тях са се прибрали. Аз поддържам повече връзка с хора, които са се върнали. Това много ме радва, те добавят стойност към България - носят култура, бизнес, идеи, опит, цивилизация. Те се връщат, за да създадат най-често собствена фирма, чувстват, че тук им е мястото. Тези, които са избягали, търсят възможности, които тук ги няма. Примерно, ако се занимаваш с физика или математика, нямаш работа тук, която да съответства на капацитета и призванието ти.

Ваши ученици заминават ли да работят в чужбина?

Рядко се случва, нямат нужда, програмистите виждат по-добър живот тук.

Освен ИТ какво друго може да се прави в България?

Ако си кадърен човек - всичко. България е място, където много неща не са направени, ако тръгнем от интелигентно земеделие, зелени технологии. У нас няма достатъчно кадърни хора като цяло, много е трудно да се намерят за всяка професия.

Каква е вашата рецепта за успех?

Много бачкане, всичко, което съм постигнал, е ставало с много работа. Има успешни хора от всякакви националности, но всички те имат мечти, бачкат здраво и ги постигат.

Коя е най-силната ви българска черта?

Несломимият дух. Не се отказвам лесно. Когато знам, че нещо е правилно и съм си го поставил като цел, го следвам до дупка.

Пътувате много по света. Какво взимате от тези пътувания?

Един от начините да правиш иновации, е да отидеш и да видиш другите какво правят. Това, което се случва сега в САЩ или в други развити държави, след 5-10 години ще го има и тук. Вдъхновявам се от природата, изучавам чужди култури.

Каква е вашата мечта за България?

Голямата ми мечта е да направя България Силициевата долина на Европа. Хората в стартъп екосистемата и образованието също гледат в тази посока. Всеки иска да имаме по-добра среда за образование, за предприемачество, за иновации. Малко хора наистина правят нещо значимо в тази посока. За мен би било успех софтуерната индустрия да формира 20% от БВП на България.

Какво не достига да се постигне това?

Човешки потенциал. Хората, които имат качества, желание и потенциал да бъдат научени да бъдат участници в тази Силициева долина, са недостатъчно.

Други подобни ресурси
Фирми:   Обучение / курсове
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Образование, обучение"
 
 
Линкове към ИТ предприемачът и преподавател Светлин Наков
 
W9234 Българин е вторият Марк Зъкърбърг - по-уникално от Фейсбук Обучение Софтуер Виж  ~  
W9235 Голямата ми мечта е да направя България Силициевата долина на Европа Обучение Софтуер Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Интернет
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Образование, обучение  >>>
  Категория:  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  204       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/08/19

Google