Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Посещение на Зоран Заев в София

Нов етап на отношенията между Македония и България след посещението на Зоран Заев в София.

Най-сетне и на нашата граница с Македония има спокойствие. Македония има исторически шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре. Пътят към ЕС и НАТО минава през вътрешнополитическа стабилност.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция заедно с колегата си Зоран Заев, който пристигна на двудневно посещение у нас - втората му визита зад граница, откакто стана премиер.

Двамата са постигнали и приближаване на мненията относно подписване на договора за добросъседство - за такъв се говори от години, но Скопие отлагаше.

Премиерите са се договорили това да стане на 1 август и заедно да честваме Илинден в Македония тогава. Борисов ще посети Македония и ще се поклони пред паметника на нашата обща история, добави Заев. Първият път ще е днес, когато ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София.

Договорихме и други сътрудничества. Договорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които не са живи - в Скопие - на президента Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Това ще е израз на уважение, израз на голямото ни приятелство, подчерта премиерът на Македония.

"България е на върха на използването на еврофондовете, поискахме да ни помогне със своя опит в тази сфера. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи, за солидарността в европейското семейство.

Имаме желание да открием преговори с ЕС, също така желание да станем член на НАТО. Приятелска България ще ни е от голяма помощ. Вярвам, че нашите граждани ще бъдат много щастливи.

Това посещение за нас представлява исторически момент, то потвърди голямото приятелство, желанието на приятелска България да помогне на Република Македония", каза още Заев.

"Оценявам хората, които си държат на думата, обърна се Борисов към Заев, с когото е разговарял в нощта на „кървавия четвъртък", тогава Заев му казал, че ако стане премиер първо ще посети София, както и става.

Разширяването на Балканите не е само север-юг. Жизнено важно е инфраструктурната свързаност. Ще положим много усилия, защото това ще отвори Македония във всички посоки, заяви Борисов.

"Ние сме за единна Македония, ние сме за нейното членство в НАТО и в последствие в Европейския съюз", каза още Борисов.

В понеделник в интервю за македонски медии министър-председателят Бойко Борисов обяви, че България е голям приятел на Македония и присъединяването на западната ни съседка към Евросъюза и НАТО би успокоило обстановката на Балканите.

Заявки за отношения на добросъседство бяха дадени на по-късна среща между Заев и президентът Румен Радев.

"За България и Република Македония е крайно време да обърнат нова страница в двустранните си отношения. Усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели", заяви Радев.

Българският държавен глава призова за промяна на подхода на делегацията на Македония към страната ни в Съвета на Европа. Призивът на Радев се отнася до процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства,
за подкрепа на възстановяването и опазването на българските войнишки паметници, които са част от родовата памет и в двете държави.

Постигането на по-добра транспортна, енергийна и комуникационна свързаност между България и Република Македония, както и в региона на Югоизточна Европа, също е било акцент на срещата между Румен Радев и Зоран Заев.

В тази посока изграждането на ЖП линия между Скопие и София остава приоритет. Това стана ясно на среща между българския транспортен министър Ивайло Московски и македонския му колега Горан Сугаревски.

Реализацията на проекта е свързана с осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на липсващия участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница, става ясно от съобщението на българското министерство относно срещата.

____________________________________________________________________
ГРОМ: Заев предаде в София македонските национални интереси

Партията ГРОМ (Гражданска опция за Македония), която е коалиционен партньор на бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ обяви, че вместо да отиде в Росоман при земеделците македонският министър-председател Зоран Заев е отишъл в София, за да продаде националните интереси на страната.

От ГРОМ смятат, че „българските хвалби за Заев са очаквани, тъй като подобен министър-председател, те (българите) търсят от 1944 г. насам”.

В изявлението се припомня за разстреляните по време на окупацията от България през Втората световна война 12 души във Ваташа и за изпратените македонски евреи в лагера в Треблинка и се приканва българския премиер Бойко Борисов да се поклони пред паметника на македонските партизани вместо пред този на цар Самуил.

Според ГРОМ Заев е трябвало, вместо в българската столица София, да отиде при производителите на праскови в Росоман, които хвърлят своята реколта заради изкупната цена от само три денара.

Междувременно най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски поиска „от името на македонския народ да се прегледа съдържанието на договора, който премиера Заев се е съгласил да попише с България”.

Искането бе публикувано на официалната страница на ВМРО-ДПМНЕ и бе обявено от доскорошния председател на македонския парламент Трайко Веляновски.

В текста на изявлението на Веляновски се казва, че „това, което ни тревожи и плаши е вчерашното изявление на Зоран Заев, в което той обяви, че Македония затваря една глава от своята история, глава на национализъм и омраза”.
От ВМРО-ДПМНЕ изразяват загриженост за „непрозрачността и лекотата, с която Заев е пристъпил към един изключително сериозен въпрос, какъвто е сключването на договора с България, защото този въпрос опира да идентичността и историята на македонския народ и крайно безотговорно е той да са дискутира на обикновена пресконференция”.

В декларацията посочва, че „поведението на България е разбираемо, защото тя има свои интереси и затова ги защитава и застъпва, но това, което не може да се приеме е, че Зоран Заев сам се нагърбва да решава теми, които са от национален интерес на Македония”.

„Етногенезисът на македонския народ е самостоятелен и затова е изключително опасно да се говори за обща история“, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.

Те настояват България да признава македонския език и история. „Единственото, което знаем е, че Заев е договорил съвместно македонско-българско честване на македонския национален празник Илинден на Мечкин камък”.

„Илинденското въстание е самостоятелно и македонско. Илинденското въстание е вдигнато без каквато и да е външна помощ и изцяло принадлежи на Македония, защото на Илинден са поставени основите на македонската държава, а всички други опити за по-различно представяне на нещата представлява демакедонизация на Македония”, предупреждават от ВМРО-ДПМНЕ.

____________________________________________________________________
Любчо Георгиевски подкрепи съвместното честване на Илинден

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски подкрепи инициативата за съвместно честване на Илинденското въстание от страна на Македония и България на 2-ри август.

"През последните дни се дигна голяма шумотевица около Договора за добросъседство между Македония и България. Трябва да призная, че ако не беше "Колишевистката политика на ВМРО-ДПМНЕ /Лазар Колишевски е комунистическият и просръбски ръководител в Македония по време на югодиктатора Йосип Броз Тито след 1945 г./ нямаше да се стигне дори и до полувето от българска страна и въбоще нямаше да има нужда от подобен договор.

Зоран Заев действа чисто прагматично за да деблокира процесите, които бяха спрени от предходното правителство", каза Георгиевски.

Според него, няма нищо спорно в общото честване на Илинден между двете държави.

"Организацията, която подготви Въстанието до 1902-ра година, се нарича Българо-Македонско-Одрински революционен комитет. Съгласно Устава, който е написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров, член на организацията може да бъде само този, който е член на Българската Екзархия. Основният език за комуникация е бил българският литературен език. Всички документи, отнасящи се до организацията, са написани на български.

Всички висши ръководители са били учители на Българската Екзархия - Гоце Делчев, Дамян Груев, Гьорче Петров, Пере Тошев... или пък са били български офицери, какъвто е командирът на Илинденското въстание Борис Сарафов. Най-голямата финансова и въоръжена подкрепа идва от България. Всички скривалища и бази са там", каза още Любчо Георгиевски.

Бившият премиер припомня и българската вързка между Македония и Одринско. "Гоце Делчев действа по един и същ начин като инспектор, както в Одринско, така и в Македония", припомня той и подчерта:

В крайна сметка, когато е взето решение за Въстанието, българите от Одринско изцяло зачитат заповедта за вдигането на бунта - десетина дни след Илинден - на Преображение. При същото командване".Други подобни ресурси
Фирми:   Администрация
Лица:     Филолог, Литература
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Общество и политика"
 
 
  Линкове (връзки) към Посещение на Зоран Заев в София
 
W69034 Борисов и Заев се разбраха за договора за добросъседство Политика vesti.bg Виж  ~  
W69033 Заев за скандала с кирилицата Политика vesti.bg Виж  ~  
W69037 За Македония, македонски език и македонска държава История Божидар Димитров Виж  ~  
W69602 Раздел ''Общество и политика'' Общество и политика Ресурсбук Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Общество и политика  >>>
  Категория: Международна политика  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
Дал мнение Посещения               Коментар
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  459       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   04/07/17

Google