Ресурсбук България. Данни за избран сайт

ПРАШКА - Йордан Радичков

В село Долна Мъка се излива пороен дъжд. Селото е наводнено, а Левачко изчезва завинаги. След себе си оставя само своя дневник - синя тетрадка с емблема на Мадарския конник върху корицата и думите "Не смей по-натам да прелистваш!".

Настойникът на момчето се допитва до външен човек, с надеждата той да успее да открие причините за изчезването му. „Двамата с механика се надяваха, че... като се прочете записаното, то пълна яснота ще се внесе относно изчезването на Левачко, а излезе обратното". С прочита на дневника пред читателя се разкрива историята на едно самотно младо момче. То гледа с широко отворени очи света около себе си и записва впечатленията и трудностите от живота на село. Героят търси пътя си сред натрапчивите мисли, че доброто не винаги побеждава.

"Прашка" се появява под перото на Йордан Радичков в края на 70-те години. Едва ли има друго произведение, в което толкова отчетливо да се чуват личните истории на автора от собственото му детство.

Житейска философия

► Тишината обгръщаше градчето. Даже врата ако някъде се разтвори, тя прави това внимателно. Какво е тази особена атмосфера, тука като че ли всичко стъпва на пръсти и внимателно, бои се да не произведе трясък, да не би да събуди някого или нещо. Какво нещо да събуди и кого? Не знам, но нищо край мене не нарушава покоя и тишината. Личи, че Атила е при баба на село!

► Апостолов постоянно ми внушаваше, че не е толкова важно да си избереш професия, по-важното е да си избереш роля в живота и да я играеш докрай!

► Изглежда, че ние още не сме открили как и по какъв начин да извикаме младия човек, за да ни чуе той и да се върне назад към нас.

► Какво всъщност може да направи един млад човек като Левачето, въоръжен със свидетелство за завършено средно образование, кой знае защо наречено реално. Веднага си отговорих: Нищо! Просто вземаш хартийката и се запътваш с твърдите си дървени обуща към село и докато тропаш по пътя, все по-отчетливо и по-отчетливо, разбираш, че ето, тъкмо сега ти си човек за никъде, защото като са те образовали, изведнъж са снели всякаква грижа от тебе.

За какво тогава трябва да те образоват само за да знаеш, че Земята е кръгла, че е имало Троянска война, че България е в центъра на Балканския полуостров и земното кълбо се разделя от паралели и меридиани. Каква измама е само това средно реално образование за младия човек.

► Учителят се усмихна и си наля още вино. Той изпи цяло шише малиново вино, шегувайки се, че виното няма да се запише един ден върху надгробния му камък, че там изобщо нищо няма да се записва освен името, датата на раждане и датата на смъртта му.

► Изглежда, че човек не може и да мрази постоянно, изтощава го омразата, уморява го, тя изтисква или изсмуква силите му.

► Има хора, които през целия си живот обикалят около трапезата, но се придържат по-близко до здрача отколкото до трапезата. Не зная кой е създал погрешното убеждение, че тия хора са скромни? Мисля, че те са само алчни, и ако, не дай бог, се доберат един ден до трапезата, то нито един кокал не ще хвърлят назад през рамото си. (След наблюдение върху кучетата около вечерната трапеза и свързването им с аналогични хора.)

► Всяка време има претенции за цивилизация - нашето време също.

► Отнесох го на ръце в стаята, турих го в леглото да спи, очите на детето се притвориха и с омекнал глас Атила ме попита, какво шуми навън. "Ябълката шуми - казах му, - листата й още треперят, никой не беше се качвал толкова високо в нея никой така силно не беше викал!" "А жабките защо викат?" - питаше ме Атила и аз му казах, че жабките са се изплашили през деня от него.

► След ужасния писък той чу цигани да се питат помежду си какво се е случило. Някакъв мъж каза на питащите: "Май, че човек заклаха!" Това успокои питащите и един по един те се прибраха по къщите си.

► Дяволът, казва дядо, обикаля и къса по сто цървули само и само да може да окачи някого на въжето! Да се пазиш от дявола!...

► Хубавата мисъл е като хубавата жена, тя ще прелъсти всекиго. Как да прелъстят, когото и да било с тая неженствена, пепелива, мършава и недружелюбна мисъл, която, ако не спреш, ще закрие с пране селището, реката, махалата Колибите, чак до планините може да стигне.

► Естрадни певци пееха за революция, развяваха знамена и ме приканваха в редиците си в името на революцията и напредъка, но аз останах безучастен и чужд на подканите им, защото ми се видя нелеко да се приобщя към тия късополи моми. Аз съм ги виждал по телевизията, заедно с Апостолов съм слушал политическите им призиви. Моят учител, като ме слушаше въздъхваше с думите "Боже, пази България".

Сега си давам сметка, че ангажираната песен е същество, независещо от мен, както и аз съм същество, независещо от нея... И все пак тебе те наблюдават, Левачко! проряза ме остра мисъл. В същия миг от къщи излезе жена с леген. Тя слезе в двора и започна да простира пране... (Лесно е да критикуваш. Но онази сива жена - пепеливата мисъл непрекъснато стои пред очите ти.

Всички и никой

► Толкова нещо се промени в тоя живот, губехме безшумно и печелехме безшумно сражения, тъй много се измени цялата тактика и стратегия на тихия фронт, обаче летните неугледни сандали си останаха непроменени, газейки през историческите събития и тъй както са взели инерция, възможно е, обути на нечий бос крак, да влязат чак в XXI век.

► Бай Дачо никак не обичаше градските чиновници и особено писарушките със сатенени ръкавели на ръцете си (тогава още се носеха ръкавели в канцелариите, но не си спомням дали с постановление бяха премахнати или просто така си отпаднаха от само себе си).

► Хубавите млади години, сиромашки откъм имущество, но богати откъм оптимизъм, пълни догоре с надежди!

► Те не вярваха кой знае колко във всякакви бабини деветини и не че бяха чак до там суеверни поради невежество, изостаналост и малограмотност, а се държаха за суеверията, защото смятаха, че посредством това ще задържат по-дълго време старите времена при себе си и ще отдалечат идването на новото време, което безпардонно нахлуваше в котловината, безмилостно в своята гола категоричност и ги изтръгваше от корена им.

► Бай Дачо пъшкаше под някакъв отчет с такова усилие, сякаш не отчет изготвяше, ами поваляше дъб-столетник.

► За иманярите - Това не са хора, това са същински земекопни машини, тях не ги движат мускулите, а ги движи нещо много по-силно: страстта им.

► От пристройката се показа калугерът, който беше щастлив да приеме в светата обител самата Народна милиция, защото макар и да си служим с различно оръжие, ние всички всъщност служим на един и същи бог, т.е. да съхраним националния дух, целекупността на всички българи, тъй както това са правили нашите праотци, съхранявали и закриляли българщината по време на робството.

► Иманярите скочиха и започнаха да измъкват от бездънните си торби брадви с къси дръжки, железни лостове за къртене на камъни, известни във физиката като лостове от първи род, всякакъв шансов инструмент и от безобидни билкари, събирачи на костенурки, на диворастящи плодови и гъбари се превърнаха във въоръжена до зъби банда. Липсваше само огнестрелно оръжие, за да бъде окончателно завършено въоръжението на групата.

► Че лошо ли му е на коня като са го откраднали. Че и мене са ме краднали, когато бях момиче и се отрепах от рев кога ме откраднаха циганите. Добре, ама после като заживяхме с мъжа ми Али, като му народих деца, па като тръгнахме по панаири и по сборове, па какво весело се живее, кога много народ и много катун се сбере на едно място, па с всичкия тоя народ да тръгнеш по света, та ум да ти зайде. Ако не ме бяха откраднали, нищо нямаше да видя, а сега съм всичко видяла, обиколила съм цялата земя и съм видяла даже и две пристанища. Къде може тука ти да видиш две пристанища...

През това време под прозорците жена му бе изоставила двете пристанища...

_______
Левачко – едно непораснало дете, което с прашката си хвърля камъни по Голиатите по света с надеждата да ги разбуди за доброто.


Други подобни ресурси
Фирми:   Култура, Музика
Лица:     Инженер
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Изкуство и култура"
 
 
Линкове към ПРАШКА - Йордан Радичков
 
W17 Култура, Музика Фирми Раздел    
W70 Инженер Лица Раздел    
W15 Информация, култура Стоки Раздел    
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Йордан Радичков
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Изкуство и култура  >>>
  Категория: Литература  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  68       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   13/05/20

Google