Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Шестте най-необясними научни загадки

Шест са най-необяснимите научни загадки, над които мъдруват учени от цял свят,
но така и не стигат до разумно обяснение.

1. Ефектът на плацебо

Известен факт е, че ако човек взима определено лекарство, когато е болен, здравето му се подобрява. Но ако вместо с лекарство лечението продължи с някакъв сироп, то човекът ще е убеден, че оздравява и наистина ще оздравее.

Основната хипотеза за обяснението на този феномен е че мозъкът по някакъв начин може да повлияе върху здравословното състояние на организма. Този феномен се наблюдава при мишките и маймуните, така че плацебото не е измислица на хората.

2. Животът на Марс е втората научна загадка, която все още си остава без обяснение.

Търсенето на живот на Червената планета стартира още през седемдесетте години на миналия век. Резултатите се оказали противоречиви – от една страна в атмосферата на Марс е открит метан. Той е бил с биогенен произход, но на цялата планета не е открита и една органична молекула. От друга страна обаче е ясно, че преди време на Червената планета е имало влага и явно е имало и живот.

3. Тъмната материя

Всички галактики във Вселената ни се въртят с голяма скорост около един и същи център. Но когато учените изчислили общата маса на галактиките, се оказало, че те са прекалено леки. Би трябвало цялата тази въртележка отдавна да се е счупила, но това не се случва.

Затова учените стигнали до хипотезата, че във Вселената има тъмна материя, която е невидима. Според учените тя е 90 процента от масата на цялата Вселена. Това означава, че светът, който ни заобикаля, е само една десета част от Вселената.

4.Аномалията на американските апарати Pioneer 10 и Pioneer 11

Те били изстреляни през 1972 г. и през 1983 г.
Досега би трябвало отдавна да са извън пределите на Слънчевата система, но и двата по неизвестни причини са променили траекторията си. Като че ли невидима сила не ги пуска да излязат от Слънчевата система.

Двата апарата са изстреляни с разлика от 11 години, но се държат по един и същи начин и следват една и съща траектория.

5. Десетата планета от Слънчевата система

Зад планетата Плутон съществува загадъчният астероид Седна – един от най-големите в Слънчевата система. Той е по-червен дори от Марс.

Седна прави пълен кръг около Слънцето за десет хиляди години. Смята се, че от кръговата орбита го е извадило притеглянето на едър обект. Това най-вероятно е загадъчната планета Нибиру, смятана за десетата от Слънчевата система.

6. Радиосигналът от съзвездието Стрелец, получен през седемдесетте години на миналия век

Тогава в САЩ насочвали радиотелескоп към различни участъци на небето. Той се опитвал да засече извънземен сигнал. На 15 август 1977 г. по време на дежурството на астронома Джери Екмън бил фиксиран сигнал, който продължил 37 секунди.

Този феномен получил името „Wоw! ” Това била думата, която изписал до диаграмата с червено мастило потресеният Екмън. Сигналът бил с честота 1420 мегахерца. Нито един земен предавател не работи в този диапазон.

Сигналът идвал от съзвездието Стрелец, където най-близката звезда е разположена на разстояние 220 светлинни години от Земята. Досега не е ясно дали сигналът е от извънземни. Учени години наред изследвали този участък, но напразно.Други подобни ресурси
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Знание"
 
 
  Линкове (връзки) към Шестте най-необясними научни загадки
 
S1947 Въртележки Забавления Стоки Виж  ~  
S1817 Атмосфера Празници Услуга Виж  ~  
W69581 Раздел ''Знание'' Знание Ресурсбук Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  vasmet@abv.bg
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Знание  >>>
  Категория: Наука и техника  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
Дал мнение Посещения               Коментар
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  403       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/08/16

Google