Ресурсбук България. Данни за избран обект

Kъпалня Мария Луиза

Лятната къпалня „Мария Луиза“, която се намира в Борисовата градина в София, отваря врати за посетители през далечната 1939 г. В момента тя не се използва, но е поета инициатива за ремонт и възстановяване на дейността на къпалнята.

Тя е разположена на 40 000 кв.м. от площта на Борисовата градина. Имало е съблекални за дамите и за господата. Те се свързвали посредством входа и кафето, намиращо се на първия етаж. Просторните тераси отвеждали към басейните. В помещенията със съблекалните имало душове и корита за измиване на краката. Около 4-те басейна имало 30 душа.

Басейните били два за възрастни и два за деца. От големите басейни единият бил подходящ за плуване и скачане. Капацитетът им бил 5000 души дневно. Пълнели се с вода от водопроводната мрежа, която се затопляла до температура от 25 градуса. Имало инсталация за пречистване на водата и предотвратяване на появата на водорали. Имало места за слънчеви и въздушни бани, места за гимнастика и други спортове.

Цената за изграждането на къпалнята е била 8 500 000 лв. Вечер стотици столичани посещавали ресторанта и кафенето и се забавлявали на прохлада.

Автор на проекта за къпалнята е арх. Борис Далчев.

Други подобни ресурси
Фирми:   Хоби,Свободно време
Лица:     Маркетинг


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Kъпалня Мария Луиза
 
W102472 Kъпалня Мария Луиза Източник Спортен обект
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Пейо Яворов
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Спортни съоръжения
  Качество: Водно съоръжение
  Статус: Туризъм
 
 



 
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Kъпалня Мария Луиза ще се възстановява  
__ 1 __

13/06/22
17:51:32


Къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина може да бъде възстановена и собственикът на имота ще подаде утре в Столичната община искане за издаване на виза за проектиране. Това обяви Тодор Тодоров, представител на фирмата-собственик "Парк Мария Луиза"АД пред журналисти.

Ако получим зелена светлина, ще стартираме веднага, но процедурата изисква време, добави той. Вероятно през 2023 г тя ще е готова и ще започнат строителните дейности. Дружеството "Парк Мария Луиза" е с мажоритарен дял на фирми на Румен Гайтански-Вълка (59%), а общинското "Софийски имоти" държи 41%. Къпалнята е затворена от 2006 г и на въпрос на "Дневник" защо чак сега, Тодоров отговори, че забавянето било заради липсваща документация на плувния комплекс. Комунистите навремето (1983 г.) били реконструирали набързо съоръжението и нямало нито проект, нито данни и затова се наложило дълго време да пресъздадат всичко с нови геодезически заснемания.

Идеята е къпалнята да се възстанови в предишния вид, от 1938 г., по проекта на арх.Борис Далчев, но с някои модерни подобрения, поясни арх.Невена Русева. Тя е от студио "Десет архитекти", което е ангажирано от собственика на имота да изработи новия проект.

Закрит басейн, но не и хотел, мол и офиси

Най-вероятно ще има закрит плувен басейн на мястото на сегашния с кулата за скокове. Така къпалнята ще може да се ползва целогодишно. "Комплексът ще се насити с обществени, развлекателни и спортни функции, които ще са през цялата година, за да се издържа. Не е лошо и спа център да има, наскоро открихме минерален извор в границите на имота", разказа арх.Русева. Остават басейните на открито, детския басейн, отделно ще се развие и парковата среда, с алеи, с волейболни игрища и др., изреди тя.

Няма да има хотел, нито мол, офиси и жилища, гарантира Русева. В проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, който би трябвало да бъде одобрен до края на годината, в къпалнята не се допуска ново строителство, извън съществуващите строителни граници и обеми на обектите в комплекса. "Строителството ще е каквото е сега, ще се съобразим със съществуващата застроена площ. Каквото може, трябва да се запази", сговорчиво обясни арх.Русева.

Столичната община знае всичко, тя е уведомена за нашите намерения, потвърди Тодоров. Визата за проектиране трябва да бъде издадена от главния архитект на София Здравко Здравков. След това ще се изготви идеен и технически проект и едва тогава може да се каже размерът на инвестициите, каза Тодоров.

Кметът Йорданка Фандъкова вече няколко пъти предупреждава, че общината търси начин да върне собствеността си върху плажа на софиянци като го изкупи обратно. През юли 2021 г тя изрази надежда в новия ПУП на парка, който ограничава бизнес намеренията в къпалнята. Изискването на Столичната община е в плана да се запази плувният комплекс "Мария Луиза" с неговите функции само като плувен басейн и обслужваща инфраструктура.

Как общината се раздели с къпалнята

Двата големи басейна, детският и теренът около тях от 30 дка бяха изцяло общински, докато Столичната община не ги апортира през 2003 г. като вноска в новосформираното дружество "Парк Мария Луиза" АД. То бе за създададено за съвместен бизнес между общинската "Софийски имоти" и фирма "Ейнджълс" на един от създателите на ВИС-2 Георги Илиев. След убийството му неговият мажоритарен дял бе купен от Румен Гайтански-Вълка чрез две негови фирми. Сега общината, макар да има 41% от къпалнята, няма свой представител в Съвета на директорите.
 Издадоха виза за възстановяване на лятната къпалня Мария Луиза  
__ 2 __

15/07/22
12:57:38


От Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община ни информираха за издадена виза за инвестиционно проектиране на основно обновяване и модернизация на лятна къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина, съобщи на фейсбук страницата си Трайчо Трайков, кмет на столичния район "Средец".

Визата подлежи на съгласуване от Министерството на културата, Регионалната инспекция по околната среда и водите и проектанта на м. "Парк Борисова градина", припомня БТА. От НАГ пишат още, че не подлежи на съобщаване, тъй като за заинтересовани се считат само лицата, по чиято инициатива се издава визата. Следва да се публикува на sofia-agk.com, информира още Трайков.

На 13 юни Тодор Тодоров, директор "Нови проекти" на дружеството "Парк Мария Луиза", на презентационен тур за журналисти на територията на къпалнята, изрази намерението на дружеството да възстанови къпалнята "Мария Луиза" в нейните реални граници. Целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове, гарантираха тогава от дружеството. Не се предвижда строителството на паркинги, достъпът до комплекса ще става с градски транспорт. Ще бъдат премахнати много опасни съоръжения и ще бъдат заменени с по-добри алтернативи, казаха още на13 юни от дружеството

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  60       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   13/06/22