Ресурсбук България. Данни за избран обект

София Тех Парк

Sofia Tech Park преди години: немалка площ на комуникативно място в столицата с хубавата идея да стане притегателен център за предприемачество и нови идеи. Добре замислено, но както и във всеки бизнес - всяко начало е трудно. Отне време и немалко целенасочени усилия, докато технологичните компании започнат да припознават парка като място за развитие, за обмен на идеи, за връзка с науката, за партньорства. Още повече, че и световната практика показва, че за пълното разгръщане на един технологичен парк са нужни между 10 и 15 години. А софийският вече извървя своите първи седем.

И ако допреди няколко години беше трудно да си представим Sofia Tech Park като място, жужащо с живот, с кипящи идеи, високотехнологични лаборатории, научни събития и пълни офиси, то сега тази картина е просто част от всекидневието на всички стартъпи, новатори, зрели компании, браншови организации, фондове за рискови капитали, изследователи и учени, които припознават Sofia Tech Park като свое място за растеж и са част от неговата иновативна екосистема.

Други подобни ресурси
Фирми:   Администрация
Лица:     Дизайн


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към София Тех Парк
 
W16 Администрация Фирми Раздел    
W90 Дизайн Лица Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Цариградско шосе 111
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Офис. Бизнес център
  Качество: Бизнес парк
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Нещо се случва със Sofia Tech Park  
__ 1 __

30/04/22
14:22:56


"Имаме 5 основни направления, в които се случват нещата при нас. Някои са по-познати на по-масовия потребител, други са по-тясно насочени към наука или технологии", посочва Натанаил Стефанов, зам.-председател на УС на дружеството, което управлява парка.

Нещо се случва със Sofia Tech Park

В първата категория са събитията, като последните издания на Софийския фестивал на науката, Европейска нощ на учените, най-голямото събитие в сферата на финансите Fintech 2022 и много други в областта на предприемачеството, науката, образованието, технологиите и иновациите. На 12 май пък предстои поредното издание на Digitalk.

Второто направление е насочено към по-масовия потребител

Techno Magic Land, като "Музейко", но за по-големи деца

Наричат го експериментариум, а не музей, защото целта на пространството, намиращо се до сградата на Walltopia на бул. "Цариградско шосе", е да запали децата да се занимават с наука, като им дава пряк достъп до това, което те най-много искат.

"Обикновено на децата им казват "Не пипай!", а те искат да пипнат, да видят отблизо.", казва с усмивка Натанаил Стефанов. Срещу символичната цена от 5 лв. ученикът може да прекара поне 4 часа в компанията на най-различни предмети, уреди и други "експонати", които показват отблизо как работи светът около нас, а учени обясняват принципите и отговарят на въпроси. Всъщност мястото е повече от интересно и за възрастните (входът за тях е 8 лв.), макар и да е насочено основно към ученици на възраст между 8 и 14 г.

Успехите на Techno Magic Land достигат далеч отвъд пределите на парка, защото Covid кризата доведе до хибридизация на редица формати, а от това се раждат и 120 видеа с образователно съдържание, дело на екипа на експериментариума, които сега са свободно достъпни в библиотеката на МОН и всеки учител може да ги ползва в класната стая. Фокус са т.нар. STE(A)M насоки - от английски това са наука, технологии, инженерство, изкуство и математика.

Към втората категория - начинанията, насочени конкретно към научна и технологична публика, пък спадат останалите три направления от дейността на Sofia Tech Park:

Инкубаторът, лабораториите и R&D

"Инкубатор" освен име на една от по-важните сгради в Tech Park-a е и начин на мислене: там се срещат растежът и идеите на младите компании. "Да, неведнъж се е говорило за наемите - стартъпите ползват отстъпка от 50% за наем през първите 3 години от съществуването си, но по-важен е другият ресурс. Имаме наблюдения върху компании, които са дошли при нас едва започнали дейности през 2017 г. Тогава са били 7-8 души, а сега екипът им наброява 120. Имаме не един или два такива примера как може да се разрасне успешно фирма в тази среда. В "Инкубатор" всички пространства са заети, за добро или лошо, защото е чудесно, че има такъв интерес, но вече мислим как да изградим нови места, за да не трябва компаниите да напускат тази явно полезна за тях среда, когато се разраснат. Като съотношение около 3 към 1 са стартъпите спрямо "зрелите" компании - 25 към 7 или 8", пояснява ситуацията Натанаил Стефанов.

"Има един цитат, който истински харесвам: че истинските иновации, онези с висока добавена стойност, се раждат не в приложенията и технологиите, а в лабораториите." Така Стефанов започва представянето на последните две направления от дейностите на Sofia Tech Park, в които кипи живот: лабораториите и R&D (Research & Development). "CMYK Ingredients - българска компания, която прави малка революция в хранителните технологии, още от 2019 г. разчитат на това оборудване за изследванията на техните продукти. Това е само един пример, но има много - покриваме сферите

фармакология, биоинформатика, 3D печат и дизайн, роботика, нанотехнология


Лабораториите са нови и много добре оборудвани", отбелязва Стефанов. По думите му последното направление е развойната дейност. "Тези пространства, обяснява той, са насочени към компании, които искат да правят малко производство на прототипи. Те не търсят фабрика, която да бълва индустриални обеми, но им трябва място, където да леят метали, да се реже дървесина и други такива неща, имаме къде. Установихме, че това го има като нужда на пазара."

"Давам си сметка, че вече доста неща се случват при нас, а за по-масовия потребител те може да изглеждат малко далечни, космически даже. Но истината е, че в Sofia Tech Park нямаме някакви желания да се бием по гърдите и да се говори самоцелно за нас. Нека го кажа така: на всички хора, които имат някакви идеи, дори и да не знаят как могат да ги реализират, ние ще се радваме да помогнем", изтъква зам.-председателят на УС на дружеството, което управлява Sofia Tech Park .

Програма за новатори

Проект, за който ще се разбира тепърва, е програмата за новатори. Очакванията са, че ще заработи до няколко месеца. Тя включва елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер, като в една дума може да се опише защо се откроява от останалите: гъвкавост. "Идеята ни е програмата да е в противовес на повечето други такива програми, които обикновено са с много ограничени срокове и прохождащите компании вървят в темпото на програмата. Ние целим точно обратното: програмата да върви със скоростта на стартъпите. Защото се оказа, че има много компании, които не попадат в точните рамки на даден инвеститор, заради което никой не работи с тях", пояснява Натанаил Стефанов.
 С какво ви помага това, че работите в Sofia Tech Park  
__ 2 __

30/04/22
14:25:27
С какво ви помага това, че работите в Sofia Tech Park

На този въпрос отговарят три компании, чиито офиси се намират в Sofia Tech Park.

Barin Sports

За нас най-голямата добавена стойност от работата ни със Sofia Tech Park е средата. Категорично това е уникално място, което събира не само софтуерни/IT експерти, както е в голяма част от останалите хъбове за високи технологии и стартиращи компании. Това е много важно и искаме да наблегнем на него - "не само софтуер". Инкубаторът в комбинация с лабораторния комплекс е "домакин" на изумително широк спектър от технологии и експертиза, мост между различни клонове на науката и бизнеса. Няма въпрос, който да няма към кого да се адресира в тази общност.

Sciant

На първо място, Sofia Tech Park най-много ни помага с това, че работим в изградена общност и чудесна атмосфера. Възможността да се срещаме и обсъждаме проблеми с други колеги и фирми в IT бранша ни зарежда с енергия и генерира нови идеи. На второ място, това е прекрасната база и обстановка, която съчетава възможността за собствен офис, споделено офис пространство и зали, места за хранене и отдих. Това създава един неповторим дух, който е съчетание на университетски и научен кампус с по-иновативната и динамична страна на живота в стартиращите предприятия.

CMYK Ingredients

Усеща се, че тук енергията е друга. Важна е и самата подкрепа на хората, които работят в STP. Винаги можем да ги помолим за всичко - от най-дребното нещо до по-големи инициативи, от мрежата с контакти и събития, които се случват тук, до това те да ни свържат с някой инвеститор. Винаги сме срещали подкрепата на изпълнителния директор на Sofia Tech Park и оценяваме съпричастността му към всяка наша кауза.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  64       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   30/04/22