Ресурсбук България. Данни за избран обект

Автомагистрала Струма

Автомагистрала „Струма“ е автомагистрала в България, която свързва София с ГКПП Кулата и по този начин при завършването ѝ се осигурява автомагистрална връзка от столицата до границата с Гърция. Магистралата се строи на мястото на част от съществуващия първокласен път I-1.

Трасето на бъдещата автомагистрала е с дължина 172 km. Строителството на участъка през Кресненското дефиле е проблематично, тъй като се планира магистралата да премине през една от най-важните територии за защита на биологичното разнообразие в България. След ГКПП Кулата магистралата продължава в Автомагистрала А25 на Гърция към Солун.

С решение на МС от 27 декември 2018 година автомагистрала „Люлин“ престава да съществува като самостоятелна магистрала и става част от АМ „Струма“.

Други подобни ресурси
Фирми:   Пътна помощ


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Автомагистрала Струма
 
W77022 АМ "Струма": "Крупник-Кресна" - 3D визуализация на Лот 3.2 Транспорт YouTube Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: Пернишка
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Летище. Транспорт
  Качество: Магистрала
  Статус: Транспорт
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Евро комисия 
__ 1 __

25/06/20
14:37:40
Европейската комисия ще започне разследване в рамките на EU Pilot, за да установи дали избраният от правителството вариант за АМ "Струма" през Кресненския пролом спазва европейската Директива относно управлението на безопасността на пътните инфраструктури.

В писмо, подписано от Франс Тимерманс и еврокомисаря за околна среда Виргиниюс Синкявичюс до коалиция "Да спасим Кресненски пролом" се изброяват установените досега нарушения при планирането на участъка от магистралата през дефилето и се припомня, че независимо от източника на финансиране, а България оттегли искането за еврофинансиране, проектът за автомагистрала "Струма" следва да се изпълнява в пълно съответствие с правото на ЕС, включително законите в областта на околната среда.

В писмото на Еврокомисията се напомня, че проектът за строеж на Лот 3.2. от АМ Струма е в нарушение на Европейската директива за местообитанията, а комисията е започнала двете наказателни процедури за НАТУРА 2000 от 2018 г. и 2019 г.

От коалиция "Да спасим Кресненски пролом" посочват отново, че проблемът с безопасността на участъка между Симитли и Кресна е сериозен, а нарасналият трафик представлява опасност и за хората, и за животните. Гражданите на Кресна настояват пред Европейската комисия час по-скоро да се построи единствената законна алтернатива, която решава всички тези проблеми - магистрала извън пролома. Изцяло източен вариант на магистралата или вариант с тунел осигуряват пътна безопасност и регионално шосе за жителите на град Кресна, като нямат унищожително въздействие върху уникалната природа на Кресненския пролом и най-ценните земеделски земи и лозя в околността.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  81       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   06/10/19