Ресурсбук България. Данни за избран обект

Катедрален храм Света Неделя

Църквата е основана през Средновековието. Известно време се е наричала “Св.Крал”, защото в нея са Св.мощи на сръбския крал Стефан Урош II Милутин (1282 – 1321 г).

В началото на ХIХ век била от дърво. В днешния си вид е построена през 1856 - 1863 г. и е осветена през 1865 г. След Освобождението по проект на руския архитект Померанцев конструкцията и е променена – от трикуполна в петкуполна. На 16 април 1925 г. църквата е почти напълно разрушена при атантат, организиран от комунистическата пария. Запазена е само западната страна и камбанарията. През 1928 г. започва възстановявантето й по проект на архитект Иван Васильов, вдъхновен от храма “Св.София” в Цариград.

Подобно на “Св.София” в Цариград храм “Св.Неделя” представлява централно-куполна базилика с дължина – 30 м, ширина – 15,5 м и височина – 31 м. На камбанарията има 11 камбани, най-голямата тежи 1700 кг. Има три Св.престола. Главният му олтар е посветен на Св.великомъченица Неделя.

Храмът е изографисан през 1971 – 1973 г. от известния руски художник Ростовцев заедно със зографите Карл Йорданов и Господин Георгиев. В централната му част са поставени икони, рисувани от Никола Доспевски (брат на Станислав Доспевски). Пред южния престол е раклата с мощите на Св.Стефан Милутин, чиято памет се празнува на 30 октомври. Близо до олтарната абсида на църквата е гробът на Българския екзарх Йосиф, а от северната страна – на Софийския митрополит Партений.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Манастир
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
  Линкове (връзки) към Катедрален храм Света Неделя
 
W19 Туризъм Фирми Раздел Виж  ~  
W27 Манастир Обекти Раздел Виж  ~  
W85 Външ.търговия Лица Раздел Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   02/ 987 57 48
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ул. Света Неделя 18
  Пощ.код/кутия: 1000 /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Църква
  Качество: Катедрален храм
  Статус: Постоянно действащ
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  104       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   14/06/19