Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Минералните извори на България

Минералната вода е живот, минералната вода е здраве, минералната вода е чистота - духовна, морална, телесна!

България е една от трите най-богати територии на минерална вода на планетата Земя.
На второ място е след Исландия по дебит – всяка секунда около 5000 литра вода бликат от земните недра на нашата родина. Страната ни е истински природен рай, защото тук хора, животни и растения могат да усетят лечебната сила на всички познати в света видове минерална вода.

Още от дълбока древност лечебната и духовна сила на водата е добре известна по нашите земи.
Природните минерални извори като тези в Сердика (днешна София), Пауталия (Кюстендил), Германея (Сапарева баня), Аугуста Траяна (Стара Загора), Медиус (Сандански) са били познати и използвани още от древните траки, населявали територията ни 2000 години пр.н.е.

Множество археологически находки доказват, че на тази места е имало праисторически селища,
където животът не е прекъсвал 6000 до 5000 години пр.н.е., през неолита, именно благодарение на наличието на минерална вода. Днешните Хисаря, Баня - Бургаско, Сливен са били балнеоцентрове с много голямо значение.

В Древна Гърция соченият за баща на медицината Хипократ първи е въвел възстановяването и лечението с минерална вода. По време на първите древногръцки олимпийски игри тогавашните състезатели възстановявали телата си след тежките физически натоварвания именно в живителната течност. Те комбинирали лечебното действие на терпентиновото масло (с него мажели телата си, за да загреят мускулатурата преди състезание) с лечебната сила на минералната вода.

С появата си на Балканския полуостров през 1. век от н.е. римляните започнали усилено да строят бани в близост до естествените минерални извори. Издигнати били величествени сгради в чест на боговете лечители и покровители на лечебните води. Нарекли ги асклепиони по името на Асклепий - бог на медицината. Подовете им били покрити с изящни римски мозайки.

Съществуват интересни данни за използването на минералната вода като балнеотерапия през Средновековието, по времето на Първото и Второто българско царство. Докато сред тогавашните западни народи балнеотерапията търпяла упадък, по нашите земи тя била доста разпространена.

На територията на България са известни около 200 находища с над 520 минерални извора, с представители на всички познати класове минерална вода. Важна характеристика на нашите води е, че 70% от тях са слабоминерализирани, т.е. съдържанието на минерали в тях е по-малко от 1000 mg/l. Затова те могат да се пият дълго време, без да представляват риск за здравето.

Преобладаващата част от минералните води в България са топли и горещи, с естествена температура между 37°C и 100°C.

Въпреки че съдържат малки количества минерали, те са богати на биологично активни микроелементи, което ги прави изключително полезни за пиене – и когато човек е здрав, за да се предпази от заболявания, и когато е болен, за да подпомогне оздравителните процеси в организма.

Минералните води се формират дълбоко в земните недра.
Необходими условия за това са висока температура, голямо налягане и липсващ контакт с атмосферния кислород. Затова тези води имат по-изразени биоенергийни и електромагнитни свойства, повишена редукционна и разтворителна способност.

Бързо променящите се структурни състояния на водната молекула са гаранция за голямата й биологична активност и биологично действие върху живия организъм. Тези характеристики ярко отличават минералната от обикновената вода.

Познати са много видове води и човек може да се обърка, ако не е наясно по какви фактори се класифицира това природно богатство.

Първият и най-лесен признак е температурата, при която те извират от земните недра.
За студени се смятат водите под 20°C, за хипотермални – от 21°C до 32°C, за изотермални – от 33°C до 37°C, и за хипертермални – над 37°C.

Най-горещият извор у нас е гейзерът в Сапарева баня - със своите 103 градуса по Целзий той е и най-горещият гейзер в Европа! Освен за лечебни цели там използват тази вряла вода и за отопление на общината, детската градина, училището.

Повечето от изворите в България са топли, те преобладават в Южна България, а по-студените - в Северна.

Минералните води се различават и по активната реакция (pH) - има води
~ със силно кисела реакция (pH по-ниско от 3,5),
~ с умерено кисела (pH от 3,5 до 5,5),
~ с леко кисела (pH от 5,5 до 6,8),
~ с неутрална реакция (pH от 6,8 до 7,2),
~ с леко алкална (pH от 7,2 до 8,5),
~ с умерено алкална (pH от 8,5 до 9,5) и
~ води със силно алкална реакция (pH над 9,5).

Повечето води у нас са алкални - като тези в района на София, Велинград, Хисаря, Кюстендил и др. Те са подходящи за консумация както от здрави, така и от болни хора (вж. по-долу). Много хотели Велинград, са изградени собствени басейни пълни с тази лековита вода.

Съставът на минералните води се определя въз основа на съдържанието на анионите и катионите, които притежават. Това е важно - показва на какви минерали са богати и в какви случаи са полезни. Всяка от тях - хидрокарбонатни, сулфатни, хлорни, натриеви, калиеви, калциеви, магнезиеви и други - има своите плюсове, диагнози, при които е полезна, и най-добрите начини на употреба - външно и вътрешно.

Термалните води освен това са богати на различни микроелементи - желязо, йод, бром, арсен, метасилициева киселина, флуор, бор, литий, кобалт, мед, цинк, манган, фосфор, стронций, барий, молибден и други. А лечебните газове, които се срещат най-често, са въглероден двуокис, сероводород и радон.

Ако сте се съмнявали, че натуралната газирана вода наистина е дар от природата без добавки, може да си отдъхнете - такива са въглекиселите води и те съдържат над 400 мг въглероден двуокис на литър, а някои и над 1400 mg/l. Срещат се в Михалково (Смолянско), Стефан Караджово (Ямболско), Мрамор, Илиянци и Право бърдо (Благоевградско).

Интересно е, че те повече утоляват жаждата от негазираните води, защото въглеродният двуокис дразни вкусовите рецептори и предизвиква слюнкоотделяне, което намалява сухотата в устата.

Сулфидните (сероводородни) минерални води не образуват мехурчета, но затова имат противовъзпалително, противоалергично и детоксикиращо действие при отравяния с тежки метали, стимулират регенерацията на нервите и съзряването на половите клетки. Съдържанието на сулфидите в тях е над 10 mg/l.

Има ги в курорти като София, Сапарева баня, Кюстендил, Вонеща вода (Великотърновско), Видин, Сланотрън, Кошава (Видинско), Благоевград, Шабла, Русалка (Добричко), Дългоделци (Монтанско) и др.

При инхалация сулфидните води действат противовъзпалително на дихателните пътища. Когато се пият, стимулират детоксикиращата функция на стомашно-чревния тракт. Прилагат се при гинекологични, кожни, сърдечносъдови, метаболитни, травматични, артроревматични заболявания.

Сулфидните води са особено полезни при възстановяването от тежки физически натоварвания и мускулна умора при професионални спортисти.

България е особено богата на третия вид газови минерални води – радоновите.
На територията на страната има над 25 извора. Съдържанието на радон в тези води е по-голямо от 180 Bq/l. Те може да се пият за кратко време, в умерени количества, но не се бутилират, защото са радиоактивни, като радонът се разпада за около 24 часа и те губят свойствата си.

Използват се предимно за външно приложение - за лечение, профилактика, за възстановяване и подмладяване.
Извори на радонова вода има в Нареченските бани – там съдържанието е най-високо, Велинград, Момин проход, Хисаря, Павел баня, Стрелча, Клисура, Долна баня, Баня (Благоевградско), Пчелин и др.

Хисаря е прочут с минералната си вода, която е особено подходяща за лечение на бъбреци. Там е най-странният музей у нас - на бъбречните камъни. 12 хил. броя, изхвърлени по време и след балнеолечение в курорта, са в сбирката, най-големият тежи цели 560 грама!

Хисарската вода е хидрокарбонатна. Слабоминерализираната хидрокарбонатна вода е много полезна за пиене, докато силноминерализираната е чудесна за външно приложение, в басейни и вани.

Хидрокарбонатни води има още в София, Панчарево, Илиянци, Мрамор, Биримирци, Чепинци, Нови Искър - Курило, Требич, Гниляне, Ал. Войков, Меричлери, Михалково (Смолянско), Генерал Тодоров (Благоевградско), Перник (Бялата вода), Голяма фуча (Кюстендилско) и др. Най-често те са комбинирани с натриеви, калциеви, магнезиеви и сулфатни аниони.

Особено подходящи са за възстановяване чрез пиене, плуване, подводна кинезитерапия и други балнеотерапевтични процедури при професионални спортисти и хора, занимаващи се с интензивен физически или умствен труд. Възстановяват алкално-киселинното равновесие в организма, елиминират образувания лактат и вредни метаболити в кръвта особено след тежко физическо натоварване.

Широко разпространени в родината ни са и солените хлорно-натриеви минерални води. Те може да бъдат смесени с други катиони и аниони – хлоромагнезиеви, хлорнокалциеви и др. Подобряват работата на жлъчката, действат противовъзпалително на стомаха, червата, дихателните пътища (с отхрачващ ефект) и други органи и системи. Стимулират кръвоснабдяването на кожата, мускулите и ставите, противоалергични са. Прилагат се и при неврологични, гинекологични, сърдечносъдови и опорно-двигателни заболявания.

Хлоридните води са чудесни и за здрави хора – за закаляване и общо укрепване на организма, както и за по-добро възстановяване след боледуване. Над 25 са изворите, най-известните се намират в Ново и Старо Оряхово, Мирово, Шкорпиловци, Сланотрън, Видин, Кошава (Видинско), Плевен (Кайлъка), Овча могила (Търновско), Дългоделци (Монтанско).

В България има над 20 извора със сулфатни минерални води, които са подходящи за питейна употреба и иригационно приложение. Имат отбъбващо действие. Увеличават стомашно-чревната перисталтика, подобряват жлъчните процеси и секрецията на панкреатични сокове и ензими. Ценен е техният слабителен, очистителен и детоксикиращ ефект. Полезни са при хора, подложени на сериозни физически натоварвания, като подпомагат метаболитните процеси в организма.

Може да намерим тези води в Овча купел (София), Меричлери, Брезник, Илиянци, Овча могила, Горно Уйно (Кюстендилско), Харманли, Полски Тръмбеш, Шипков (Ловчанско), Обединение и Ресен (Великотърновско), Девенци (Плевенско), Мараш (Шуменско) и др.

Водата може да бъде твърда и мека. Колкото повече калций и магнезий съдържа тази природна течност, толкова по-твърда е. В този си вид тя може да не е най-добрият приятел на пералнята, но когато наличието на йони в нея е под 1 грам на литър, е незаменима за човека!

Калциевите минерални води участват в структурирането на костите и зъбите. Малко известен факт е, че най-добрият начин да си набавим необходимия калций е, като пием тази минерална вода. От нея човек усвоява калция по-добре, отколкото ако яде сирене, кисело и прясно мляко. Богати на калций са водите в Панчарево, Брезник, Славяново (Плевенско), Мараш, Овча могила, Полски Тръмбеш и Шипков.

Прилагат се питейно, инхалационно и външно (вани, басейни и компреси). Извличат течностите от тъканите, действат антиспастично, имат противовъзпалително, противооточно, експекториращо (отхрачващо) и антиалергично действие. Намаляват стомашната секреция и чревната перисталтика.

Калциевите води намират широко приложение при болни с подагра, хронични оловни интоксикации, рахит, остеопороза.

Магнезиевите не им отстъпват по достойнства. Има ги в Панчарево, Българене, Пелово (Плевенско), Девенци, Куршуна (Ловешко), Обединение и Ресен, Брезник, Поморие, Длъгнево (Старозагорско), Горни Лом и Чуковец (Силистренско).

Магнезият участва в над 300 ензимни реакции в организма. Тези води намаляват нивото на холестерола, предпазват от образуване на камъни в бъбреците, имат противотоксично действие от тежки метали. Препоръчват се при активни спортисти за подобряване на мускулната функция и предпазване от крампи и схващания.

България е много богата и на акратотермални извори - над 60. Това са води с постоянна температура над 20°C, но с ниски ефективни стойности на минералните вещества и лечебните газове, които съдържат. Биват топли, индиферентни и хладки. Топли извори има в Горна баня, София, Хисаря, Панчарево, Велинград, Белчин баня, Марикостиново, Сандански, Баня – Пазарджишко, и др. Индиферентни са тези в Банкя, Баня – Пловдивско, Вършец, хладки – в Княжево, Железница и др.

Слабоминерализираните води имат широк спектър на профилактични и лечебни въздействия. Те укрепват общо организма, повишават защитните сили, действат противовъзпалително, противоболково, противоспастично, диуретично, антитоксично, подобряват кръвообращението. Препоръчват се при лечение на неврологични, гинекологични, бъбречни, сърдечносъдови, ендокринни, метаболитни, подагрозни и опорно-двигателни заболявания.
Изключително подходящи са за масова профилактика и закаляване, като съчетанието на пиене с физически упражнения в басейн с такава вода е изключително полезно.

Природата щедро е дарила водите, които извират от дълбоко, и с още ценни съставки - биологично активни микроелементи, по които може да ги разделим на йодни, бромни, арсенови, железни, силициеви, флуорни и с други микроелементи като мед, кобалт, цинк.

В България йодните води се срещат като солени йодобромни води. Те може да съдържат хидрокарбонатно-натриеви йони. Йодът е под формата на йодид, който се резорбира добре от тъканите, минава през кожата, лигавиците и има силна мембранна пропускливост. Той подобрява периферното кръвообращение, понижава кръвното налягане и нивото на холестерола, има антисклеротично действие.

Йодният йон има загряващо действие върху кожата, като подобрява кръвообращението й. Йодните води може да се пият, да се правят бани и инхалации с тях, също и иригации (стоматологични и гинекологични). Йодната вода се използва най-често при неврологични, опорно-двигателни, гинекологични, белодробни и сърдечносъдови болести. Намира се в Шкорпиловци, Старо и Ново Оряхово (Варненско), Дългоделци (Монтанско), Шабла и др.

Железни води има в Долно Уйно и Брезник. Те се резорбират лесно от лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Организмът усвоява желязото по-добре от минералната вода, отколкото от лекарствата и хранителните добавки. Железните води се прилагат основно чрез пиене. Те са важни за хемоглобина, дишането, анемиите. Подходящи са за спортисти и хора, които се занимават с умствен труд.

Огромен е броят на изворите на силициеви минерални води – над 90!

Това дава възможност те да бъдат широко прилагани както лечебно, така и профилактично, предимно външно. Най-известни са тези в Сандански, Огняново, Пчелин, Велинград, Мрамор, Девин, Ягода. Много подходящи силициевите води са при хронични интоксикации с тежки метали, при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и кожни заболявания, гингивити, зъбен кариес и атеросклероза.

Флуорните минерални източници в България са над 120. Ще ги намерим в Овощник (Старозагорско), Сандански, Хисар, Стралджа, Пчелин, Градешница и др. Те участват в обмяната на фосфатите при процесите на вкостяване и особено при свързването на тъканите с калциев фосфат. Въздействат върху строежа и растежа на зъбите, костите и ноктите. Препоръчват се след фрактури. Флуорът стабилизира урината и действа против образуване на пясъци и камъни в организма.

Както знаем, балнеопрофилактиката и балнеотерапията може да се прилагат външно и вътрешно. Важно за терапевтичното въздействие е преминаването на минералните съставки в йонно състояние (ако не са йони, те просто не могат да преминат през кожата) и лечебните газове от водата през здравата, неувредена кожа.

Механизмът е следният:
когато минералната вода влезе в контакт с кожата, тя дразни нервните рецептори, разположени по нея, и така оказва по нервнорефлекторен път въздействие върху целия организъм.

Минералните вещества на термалната вода проникват през кожата и в кръвоносната система. Чрез кръвта се разнасят и оказват общо въздействие върху организма и избирателно върху органи и системи, за които са предназначени.

Балнеотерапията има много силно въздействие и върху сексуалния инстинкт при всички живи същества. И да не забравяме – за да се постигне максимален ефект върху организма, балнеопроцедурите трябва да бъдат правени след консултация с лекар специалист. Националните специализирани болници за физиотерапия и рехабилитация се намират в София, Велинград, Наречен, Павел баня, Момин проход, Сандански, Поморие, Хисаря, Кюстендил, Овча купел, Баня - Карловско, Баните - Смолянско, и Вършец.

Други подобни ресурси
Фирми:   Медицина и фармация
Стоки:    Здраве и медицина


 
  Снимки от сайта или реклама на "Здраве и медицина"
 
 
Линкове към Минералните извори на България
 
  Минералните извори на България
  Желязо
Желязото е химичен елемент, метал, с атомен номер 26 и символ Fe (на латински: ferrum). Желязото и неговите сплави, най-вече стоманата, са най-масово използваните метали и феромагнити в ежедневния живот. Повърхността му е блестяща и сребристосива, но изложена на въздух оксидира и се покрива с червен или кафяв железен оксид (ръжда). Отделните кристали чисто желязо са меки (по-меки от алуминия), като добавянето на относително малки примеси значително увеличава твърдостта и якостта. Стоманата представлява сплав на желязото с малко количество въглерод и други метали и може да бъде 1000 пъти ...
  Газиране
Газирането се получава, когато въглероден диоксид (въглероден двуокис) се разтвори във вода или воден разтвор. На този процес се дължи съскането на газираната вода, пяната на бирата и мехурчетата на шампанското. Газирането се използва за подобряване както на вкуса, така и на текстурата на газираната напитка. Понякога газирането се използва и с други цели, например за понижаване на pH (повишаване на концентрацията на водородни йони) на воден разтвор. Когато в газирана напитка се сложи захар, за да се разгазира, не протича химичен, а физичен процес — разтворимостта на захарта е ...
  Сокове
Сокът е течност (и напитката от нея), естествено съдържаща се в плодовете и зеленчуците. Напитката се приготвя чрез механично изстискване или накисване на пресни плодове и зеленчуци, без допълнителна топлинна обработка или разтваряне. Например портокаловият сок е течен екстракт от плодовете на портокаловото дърво. Сок може да се приготвя в домашни условия от пресни плодове и зеленчуци, използват се разнообразни ръчни или електрически сокоизстисквачки. Много промишлено приготвени сокове се филтрират, като по този начин се отстраняват пулпата и власинките, но прясно изстисканият ...
  Болести
Заболяването е състояние на организма, предизвикано от действието на прекомерно силни или необичайни дразнители, протичащо при нарушена хомеостаза(регулация) и понижено качество и ефективност на жизнените процеси. Проявява се с ограничена приспособяемост към условията на средата. Представлява дълбоко и трайно отклонение от нормалната жизнена дейност на организма, съпроводено със структурни и функционални изменения в него.
  Бъбреци
Бъбрекът е анатомичен орган в човешкото тяло, предназначен да филтрира кръвта и да отделя токсичните вещества под формата на урина. Над бъбрека се намират надбъбречните жлези, които отделят хормони като адреналин и норадреналин. Делът от медицината, изучаващ бъбреците, се нарича нефрология. Бъбрекът е чифтен орган, продълговат, приплеснат в предно-задна посока и дългообразно извит, разположен по задната коремна стена зад перитонеума на нивото на XII гръден до II поясен прешлен. С горната си част бъбреците се допират до диафрагмата. Всеки бъбрек има бобовидна форма, тъмно червен цвят, ...
  Археологически
Археология е хуманитарна наука, изучаваща развитието на човешките култури чрез издирване, анализ и документиране на материални останки (архитектурни и артефакти), подобласт на антропологията. Предмет на археологията са преди всичко човекът и предметите, оставени от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Тя обхваща периода от време от първите каменни инструменти от преди 2,5 милиона години до най-новата епоха. Сведения за околната среда, климата и възрастта на находките помагат да се реконструират бита и културата на хората в миналото. Значителна част от ...
  Балнеолечение
Линкове към фирми и сайтове за балнеолечение. Туристически услуги – балнеолечение и СПА програми в цялата страна. Балнеолечение в Хисаря.
  Здраве и здравословен начин на живот
Здраве и медицина, здравословен начин на живот. Полезни новини и съвети за здраве. Здравословно хранене. Алтернативно лечение с билки. Диети, отслабване. Здравени портали.
  Здравеопазване. Алтернативна медицина
  Здравеопазване. Методи за лечение
  Здравеопазване. Природно лечение
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Населено място: София
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Здраве и медицина  >>>
  Категория: Природно лечение  >>>
  Група: Минерална вода
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  435       Гласували:  4     Оценка:  4.00                Последна редакция:   19/08/16

Google