Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Минералните извори на България

Минералната вода е живот, минералната вода е здраве, минералната вода е чистота - духовна, морална, телесна!

България е една от трите най-богати територии на минерална вода на планетата Земя.
На второ място е след Исландия по дебит – всяка секунда около 5000 литра вода бликат от земните недра на нашата родина. Страната ни е истински природен рай, защото тук хора, животни и растения могат да усетят лечебната сила на всички познати в света видове минерална вода.

Още от дълбока древност лечебната и духовна сила на водата е добре известна по нашите земи.
Природните минерални извори като тези в Сердика (днешна София), Пауталия (Кюстендил), Германея (Сапарева баня), Аугуста Траяна (Стара Загора), Медиус (Сандански) са били познати и използвани още от древните траки, населявали територията ни 2000 години пр.н.е.

Множество археологически находки доказват, че на тази места е имало праисторически селища,
където животът не е прекъсвал 6000 до 5000 години пр.н.е., през неолита, именно благодарение на наличието на минерална вода. Днешните Хисаря, Баня - Бургаско, Сливен са били балнеоцентрове с много голямо значение.

В Древна Гърция соченият за баща на медицината Хипократ първи е въвел възстановяването и лечението с минерална вода. По време на първите древногръцки олимпийски игри тогавашните състезатели възстановявали телата си след тежките физически натоварвания именно в живителната течност. Те комбинирали лечебното действие на терпентиновото масло (с него мажели телата си, за да загреят мускулатурата преди състезание) с лечебната сила на минералната вода.

С появата си на Балканския полуостров през 1. век от н.е. римляните започнали усилено да строят бани в близост до естествените минерални извори. Издигнати били величествени сгради в чест на боговете лечители и покровители на лечебните води. Нарекли ги асклепиони по името на Асклепий - бог на медицината. Подовете им били покрити с изящни римски мозайки.

Съществуват интересни данни за използването на минералната вода като балнеотерапия през Средновековието, по времето на Първото и Второто българско царство. Докато сред тогавашните западни народи балнеотерапията търпяла упадък, по нашите земи тя била доста разпространена.

На територията на България са известни около 200 находища с над 520 минерални извора, с представители на всички познати класове минерална вода. Важна характеристика на нашите води е, че 70% от тях са слабоминерализирани, т.е. съдържанието на минерали в тях е по-малко от 1000 mg/l. Затова те могат да се пият дълго време, без да представляват риск за здравето.

Преобладаващата част от минералните води в България са топли и горещи, с естествена температура между 37°C и 100°C.

Въпреки че съдържат малки количества минерали, те са богати на биологично активни микроелементи, което ги прави изключително полезни за пиене – и когато човек е здрав, за да се предпази от заболявания, и когато е болен, за да подпомогне оздравителните процеси в организма.

Минералните води се формират дълбоко в земните недра.
Необходими условия за това са висока температура, голямо налягане и липсващ контакт с атмосферния кислород. Затова тези води имат по-изразени биоенергийни и електромагнитни свойства, повишена редукционна и разтворителна способност.

Бързо променящите се структурни състояния на водната молекула са гаранция за голямата й биологична активност и биологично действие върху живия организъм. Тези характеристики ярко отличават минералната от обикновената вода.

Познати са много видове води и човек може да се обърка, ако не е наясно по какви фактори се класифицира това природно богатство.

Първият и най-лесен признак е температурата, при която те извират от земните недра.
За студени се смятат водите под 20°C, за хипотермални – от 21°C до 32°C, за изотермални – от 33°C до 37°C, и за хипертермални – над 37°C.

Най-горещият извор у нас е гейзерът в Сапарева баня - със своите 103 градуса по Целзий той е и най-горещият гейзер в Европа! Освен за лечебни цели там използват тази вряла вода и за отопление на общината, детската градина, училището.

Повечето от изворите в България са топли, те преобладават в Южна България, а по-студените - в Северна.

Минералните води се различават и по активната реакция (pH) - има води
~ със силно кисела реакция (pH по-ниско от 3,5),
~ с умерено кисела (pH от 3,5 до 5,5),
~ с леко кисела (pH от 5,5 до 6,8),
~ с неутрална реакция (pH от 6,8 до 7,2),
~ с леко алкална (pH от 7,2 до 8,5),
~ с умерено алкална (pH от 8,5 до 9,5) и
~ води със силно алкална реакция (pH над 9,5).

Повечето води у нас са алкални - като тези в района на София, Велинград, Хисаря, Кюстендил и др. Те са подходящи за консумация както от здрави, така и от болни хора (вж. по-долу). Много хотели Велинград, са изградени собствени басейни пълни с тази лековита вода.

Съставът на минералните води се определя въз основа на съдържанието на анионите и катионите, които притежават. Това е важно - показва на какви минерали са богати и в какви случаи са полезни. Всяка от тях - хидрокарбонатни, сулфатни, хлорни, натриеви, калиеви, калциеви, магнезиеви и други - има своите плюсове, диагнози, при които е полезна, и най-добрите начини на употреба - външно и вътрешно.

Термалните води освен това са богати на различни микроелементи - желязо, йод, бром, арсен, метасилициева киселина, флуор, бор, литий, кобалт, мед, цинк, манган, фосфор, стронций, барий, молибден и други. А лечебните газове, които се срещат най-често, са въглероден двуокис, сероводород и радон.

Ако сте се съмнявали, че натуралната газирана вода наистина е дар от природата без добавки, може да си отдъхнете - такива са въглекиселите води и те съдържат над 400 мг въглероден двуокис на литър, а някои и над 1400 mg/l. Срещат се в Михалково (Смолянско), Стефан Караджово (Ямболско), Мрамор, Илиянци и Право бърдо (Благоевградско).

Интересно е, че те повече утоляват жаждата от негазираните води, защото въглеродният двуокис дразни вкусовите рецептори и предизвиква слюнкоотделяне, което намалява сухотата в устата.

Сулфидните (сероводородни) минерални води не образуват мехурчета, но затова имат противовъзпалително, противоалергично и детоксикиращо действие при отравяния с тежки метали, стимулират регенерацията на нервите и съзряването на половите клетки. Съдържанието на сулфидите в тях е над 10 mg/l.

Има ги в курорти като София, Сапарева баня, Кюстендил, Вонеща вода (Великотърновско), Видин, Сланотрън, Кошава (Видинско), Благоевград, Шабла, Русалка (Добричко), Дългоделци (Монтанско) и др.

При инхалация сулфидните води действат противовъзпалително на дихателните пътища. Когато се пият, стимулират детоксикиращата функция на стомашно-чревния тракт. Прилагат се при гинекологични, кожни, сърдечносъдови, метаболитни, травматични, артроревматични заболявания.

Сулфидните води са особено полезни при възстановяването от тежки физически натоварвания и мускулна умора при професионални спортисти.

България е особено богата на третия вид газови минерални води – радоновите.
На територията на страната има над 25 извора. Съдържанието на радон в тези води е по-голямо от 180 Bq/l. Те може да се пият за кратко време, в умерени количества, но не се бутилират, защото са радиоактивни, като радонът се разпада за около 24 часа и те губят свойствата си.

Използват се предимно за външно приложение - за лечение, профилактика, за възстановяване и подмладяване.
Извори на радонова вода има в Нареченските бани – там съдържанието е най-високо, Велинград, Момин проход, Хисаря, Павел баня, Стрелча, Клисура, Долна баня, Баня (Благоевградско), Пчелин и др.

Хисаря е прочут с минералната си вода, която е особено подходяща за лечение на бъбреци. Там е най-странният музей у нас - на бъбречните камъни. 12 хил. броя, изхвърлени по време и след балнеолечение в курорта, са в сбирката, най-големият тежи цели 560 грама!

Хисарската вода е хидрокарбонатна. Слабоминерализираната хидрокарбонатна вода е много полезна за пиене, докато силноминерализираната е чудесна за външно приложение, в басейни и вани.

Хидрокарбонатни води има още в София, Панчарево, Илиянци, Мрамор, Биримирци, Чепинци, Нови Искър - Курило, Требич, Гниляне, Ал. Войков, Меричлери, Михалково (Смолянско), Генерал Тодоров (Благоевградско), Перник (Бялата вода), Голяма фуча (Кюстендилско) и др. Най-често те са комбинирани с натриеви, калциеви, магнезиеви и сулфатни аниони.

Особено подходящи са за възстановяване чрез пиене, плуване, подводна кинезитерапия и други балнеотерапевтични процедури при професионални спортисти и хора, занимаващи се с интензивен физически или умствен труд. Възстановяват алкално-киселинното равновесие в организма, елиминират образувания лактат и вредни метаболити в кръвта особено след тежко физическо натоварване.

Широко разпространени в родината ни са и солените хлорно-натриеви минерални води. Те може да бъдат смесени с други катиони и аниони – хлоромагнезиеви, хлорнокалциеви и др. Подобряват работата на жлъчката, действат противовъзпалително на стомаха, червата, дихателните пътища (с отхрачващ ефект) и други органи и системи. Стимулират кръвоснабдяването на кожата, мускулите и ставите, противоалергични са. Прилагат се и при неврологични, гинекологични, сърдечносъдови и опорно-двигателни заболявания.

Хлоридните води са чудесни и за здрави хора – за закаляване и общо укрепване на организма, както и за по-добро възстановяване след боледуване. Над 25 са изворите, най-известните се намират в Ново и Старо Оряхово, Мирово, Шкорпиловци, Сланотрън, Видин, Кошава (Видинско), Плевен (Кайлъка), Овча могила (Търновско), Дългоделци (Монтанско).

В България има над 20 извора със сулфатни минерални води, които са подходящи за питейна употреба и иригационно приложение. Имат отбъбващо действие. Увеличават стомашно-чревната перисталтика, подобряват жлъчните процеси и секрецията на панкреатични сокове и ензими. Ценен е техният слабителен, очистителен и детоксикиращ ефект. Полезни са при хора, подложени на сериозни физически натоварвания, като подпомагат метаболитните процеси в организма.

Може да намерим тези води в Овча купел (София), Меричлери, Брезник, Илиянци, Овча могила, Горно Уйно (Кюстендилско), Харманли, Полски Тръмбеш, Шипков (Ловчанско), Обединение и Ресен (Великотърновско), Девенци (Плевенско), Мараш (Шуменско) и др.

Водата може да бъде твърда и мека. Колкото повече калций и магнезий съдържа тази природна течност, толкова по-твърда е. В този си вид тя може да не е най-добрият приятел на пералнята, но когато наличието на йони в нея е под 1 грам на литър, е незаменима за човека!

Калциевите минерални води участват в структурирането на костите и зъбите. Малко известен факт е, че най-добрият начин да си набавим необходимия калций е, като пием тази минерална вода. От нея човек усвоява калция по-добре, отколкото ако яде сирене, кисело и прясно мляко. Богати на калций са водите в Панчарево, Брезник, Славяново (Плевенско), Мараш, Овча могила, Полски Тръмбеш и Шипков.

Прилагат се питейно, инхалационно и външно (вани, басейни и компреси). Извличат течностите от тъканите, действат антиспастично, имат противовъзпалително, противооточно, експекториращо (отхрачващо) и антиалергично действие. Намаляват стомашната секреция и чревната перисталтика.

Калциевите води намират широко приложение при болни с подагра, хронични оловни интоксикации, рахит, остеопороза.

Магнезиевите не им отстъпват по достойнства. Има ги в Панчарево, Българене, Пелово (Плевенско), Девенци, Куршуна (Ловешко), Обединение и Ресен, Брезник, Поморие, Длъгнево (Старозагорско), Горни Лом и Чуковец (Силистренско).

Магнезият участва в над 300 ензимни реакции в организма. Тези води намаляват нивото на холестерола, предпазват от образуване на камъни в бъбреците, имат противотоксично действие от тежки метали. Препоръчват се при активни спортисти за подобряване на мускулната функция и предпазване от крампи и схващания.

България е много богата и на акратотермални извори - над 60. Това са води с постоянна температура над 20°C, но с ниски ефективни стойности на минералните вещества и лечебните газове, които съдържат. Биват топли, индиферентни и хладки. Топли извори има в Горна баня, София, Хисаря, Панчарево, Велинград, Белчин баня, Марикостиново, Сандански, Баня – Пазарджишко, и др. Индиферентни са тези в Банкя, Баня – Пловдивско, Вършец, хладки – в Княжево, Железница и др.

Слабоминерализираните води имат широк спектър на профилактични и лечебни въздействия. Те укрепват общо организма, повишават защитните сили, действат противовъзпалително, противоболково, противоспастично, диуретично, антитоксично, подобряват кръвообращението. Препоръчват се при лечение на неврологични, гинекологични, бъбречни, сърдечносъдови, ендокринни, метаболитни, подагрозни и опорно-двигателни заболявания.
Изключително подходящи са за масова профилактика и закаляване, като съчетанието на пиене с физически упражнения в басейн с такава вода е изключително полезно.

Природата щедро е дарила водите, които извират от дълбоко, и с още ценни съставки - биологично активни микроелементи, по които може да ги разделим на йодни, бромни, арсенови, железни, силициеви, флуорни и с други микроелементи като мед, кобалт, цинк.

В България йодните води се срещат като солени йодобромни води. Те може да съдържат хидрокарбонатно-натриеви йони. Йодът е под формата на йодид, който се резорбира добре от тъканите, минава през кожата, лигавиците и има силна мембранна пропускливост. Той подобрява периферното кръвообращение, понижава кръвното налягане и нивото на холестерола, има антисклеротично действие.

Йодният йон има загряващо действие върху кожата, като подобрява кръвообращението й. Йодните води може да се пият, да се правят бани и инхалации с тях, също и иригации (стоматологични и гинекологични). Йодната вода се използва най-често при неврологични, опорно-двигателни, гинекологични, белодробни и сърдечносъдови болести. Намира се в Шкорпиловци, Старо и Ново Оряхово (Варненско), Дългоделци (Монтанско), Шабла и др.

Железни води има в Долно Уйно и Брезник. Те се резорбират лесно от лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Организмът усвоява желязото по-добре от минералната вода, отколкото от лекарствата и хранителните добавки. Железните води се прилагат основно чрез пиене. Те са важни за хемоглобина, дишането, анемиите. Подходящи са за спортисти и хора, които се занимават с умствен труд.

Огромен е броят на изворите на силициеви минерални води – над 90!

Това дава възможност те да бъдат широко прилагани както лечебно, така и профилактично, предимно външно. Най-известни са тези в Сандански, Огняново, Пчелин, Велинград, Мрамор, Девин, Ягода. Много подходящи силициевите води са при хронични интоксикации с тежки метали, при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и кожни заболявания, гингивити, зъбен кариес и атеросклероза.

Флуорните минерални източници в България са над 120. Ще ги намерим в Овощник (Старозагорско), Сандански, Хисар, Стралджа, Пчелин, Градешница и др. Те участват в обмяната на фосфатите при процесите на вкостяване и особено при свързването на тъканите с калциев фосфат. Въздействат върху строежа и растежа на зъбите, костите и ноктите. Препоръчват се след фрактури. Флуорът стабилизира урината и действа против образуване на пясъци и камъни в организма.

Както знаем, балнеопрофилактиката и балнеотерапията може да се прилагат външно и вътрешно. Важно за терапевтичното въздействие е преминаването на минералните съставки в йонно състояние (ако не са йони, те просто не могат да преминат през кожата) и лечебните газове от водата през здравата, неувредена кожа.

Механизмът е следният:
когато минералната вода влезе в контакт с кожата, тя дразни нервните рецептори, разположени по нея, и така оказва по нервнорефлекторен път въздействие върху целия организъм.

Минералните вещества на термалната вода проникват през кожата и в кръвоносната система. Чрез кръвта се разнасят и оказват общо въздействие върху организма и избирателно върху органи и системи, за които са предназначени.

Балнеотерапията има много силно въздействие и върху сексуалния инстинкт при всички живи същества. И да не забравяме – за да се постигне максимален ефект върху организма, балнеопроцедурите трябва да бъдат правени след консултация с лекар специалист. Националните специализирани болници за физиотерапия и рехабилитация се намират в София, Велинград, Наречен, Павел баня, Момин проход, Сандански, Поморие, Хисаря, Кюстендил, Овча купел, Баня - Карловско, Баните - Смолянско, и Вършец.

Други подобни ресурси
Фирми:   Медицина и фармация
Стоки:    Здраве и медицина


 
  Снимки от сайта или реклама на "Здраве и медицина"
 
 
Линкове към Минералните извори на България
 
W54832 Минералните извори на България Здраве obekti.bg Виж  ~  
  Желязо
Желязото е химичен елемент, метал, с атомен номер 26 и символ Fe (на латински: ferrum). Желязото и неговите сплави, най-вече стоманата, са най-масово използваните метали и феромагнити в ежедневния живот. Повърхността му е блестяща и сребристосива, но изложена на въздух оксидира и се покрива с червен или кафяв железен оксид (ръжда). Отделните кристали чисто желязо са меки (по-меки от алуминия), като добавянето на относително малки примеси значително увеличава твърдостта и якостта. Стоманата представлява сплав на желязото с малко количество въглерод и други метали и може да бъде 1000 пъти ...
S1949 Газирани Безалкохолни Стоки Виж  ~  
Газирането се получава, когато въглероден диоксид (въглероден двуокис) се разтвори във вода или воден разтвор. На този процес се дължи съскането на газираната вода, пяната на бирата и мехурчетата на шампанското. Газирането се използва за подобряване както на вкуса, така и на текстурата на газираната напитка. Понякога газирането се използва и с други цели, например за понижаване на pH (повишаване на концентрацията на водородни йони) на воден разтвор. Когато в газирана напитка се сложи захар, за да се разгазира, не протича химичен, а физичен процес — разтворимостта на захарта е ...
S2145 Сокове Безалкохолни Стоки Виж  ~  
Сокът е течност (и напитката от нея), естествено съдържаща се в плодовете и зеленчуците. Напитката се приготвя чрез механично изстискване или накисване на пресни плодове и зеленчуци, без допълнителна топлинна обработка или разтваряне. Например портокаловият сок е течен екстракт от плодовете на портокаловото дърво. Сок може да се приготвя в домашни условия от пресни плодове и зеленчуци, използват се разнообразни ръчни или електрически сокоизстисквачки. Много промишлено приготвени сокове се филтрират, като по този начин се отстраняват пулпата и власинките, но прясно изстисканият ...
S1880 Болести Проблеми Лечение Виж  ~  
Заболяването е състояние на организма, предизвикано от действието на прекомерно силни или необичайни дразнители, протичащо при нарушена хомеостаза(регулация) и понижено качество и ефективност на жизнените процеси. Проявява се с ограничена приспособяемост към условията на средата. Представлява дълбоко и трайно отклонение от нормалната жизнена дейност на организма, съпроводено със структурни и функционални изменения в него.
S1900 Бъбреци Органи Обекти Виж  ~  
Бъбрекът е анатомичен орган в човешкото тяло, предназначен да филтрира кръвта и да отделя токсичните вещества под формата на урина. Над бъбрека се намират надбъбречните жлези, които отделят хормони като адреналин и норадреналин. Делът от медицината, изучаващ бъбреците, се нарича нефрология. Бъбрекът е чифтен орган, продълговат, приплеснат в предно-задна посока и дългообразно извит, разположен по задната коремна стена зад перитонеума на нивото на XII гръден до II поясен прешлен. С горната си част бъбреците се допират до диафрагмата. Всеки бъбрек има бобовидна форма, тъмно червен цвят, ...
S1796 Археологически Археология Обект Виж  ~  
Археология е хуманитарна наука, изучаваща развитието на човешките култури чрез издирване, анализ и документиране на материални останки (архитектурни и артефакти), подобласт на антропологията. Предмет на археологията са преди всичко човекът и предметите, оставени от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Тя обхваща периода от време от първите каменни инструменти от преди 2,5 милиона години до най-новата епоха. Сведения за околната среда, климата и възрастта на находките помагат да се реконструират бита и културата на хората в миналото. Значителна част от ...
S1836 Балнеолечение Лечение Качество Виж  ~  
Линкове към фирми и сайтове за балнеолечение. Туристически услуги – балнеолечение и СПА програми в цялата страна. Балнеолечение в Хисаря.
  Здраве и здравословен начин на живот
Здраве и медицина, здравословен начин на живот. Полезни новини и съвети за здраве. Здравословно хранене. Алтернативно лечение с билки. Диети, отслабване. Здравени портали.
W70609 Здравеопазване. Алтернативна медицина Сайтове Раздел Виж  ~  
W70616 Здравеопазване. Методи за лечение Сайтове Раздел Виж  ~  
W70617 Здравеопазване. Природно лечение Сайтове Раздел Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Населено място: София
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Здраве и медицина  >>>
  Категория: Природно лечение  >>>
  Група: Минерална вода
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  677       Гласували:  4     Оценка:  4.00                Последна редакция:   19/08/16

Google