Ресурсбук България. Събитие / обява

Моряците от Царевна се прибраха с правителствения самолет

Моряците от "Царевна" кацнаха малко след 13:00 часа с правителствения самолет на летището във Варна и бяха посрещнати с аплодисменти и прегръдки от своите близки, които също бяха на пистата.

Премиерът Кирил Петков първи слезе от летателната машина, а на летището беше и министърът на външните работи Теодора Генчовска.

"Искам да обявя добрата новина на цяла България - моряците ни се прибраха и са живи и здрави при своите близки", заяви Петков.

Той благодари на всички институции и власти, помогнали за евакуацията, и посочи, че се фокусира и върху спасяването на моряците от втория кораб в Украйна - "Рожен". Моряците на "Рожен" имат храна за още 3 месеца.

По думите ѝ операцията по евакуацията е извършена изцяло от българското правителство, а представители на ДНР не е имало. Относно моряците на "Рожен" Генчовска отбеляза, че до момента има 6-ма евакуирани от тях.

От своя страна евакуираните моряци посочиха, че нападения към хората не е имало, но е имало бомбардировки.

"Не беше весело. Много близко падаха снарядите и ракетите", заяви един от евакуираните. Той посочи, че военни са ги посрещнали, евакуирали са ги, като са им осигурили транспорт и хотел. Той не каза категорично дали войниците са били руснаци, но посочи, че вероятно са били от ДНР.

"Имаше много тежки обстрели и се притеснявахме", каза Веселин Славчев - вторият помощник-капитан. Имало е и пробойна, обясни още той и заяви, че войниците, които са им помогнали, са били от ДНР.

Моряците бяха категорични, че помогналите им военни са се отнасяли много добре, осигурили са им храна и са имали изключително човешко отношение. Посочиха и че те сами са слезли от кораба, за да потърсят помощ.

Малко по-рано летателната машина направи полет до Сочи, където бяха сънародниците ни.

"Аз се прекланям пред капитана, че постъпи толкова мъжки. Настина този човек за мен е герой. Надявам се да стоят още много малко, колкото се може по-бързо, да ги махна оттам", коментира собственикът на кораба Даниел Стефанов.

Има косвени щети, има поражения, по които се работи и в момента. Няма нито едно, което да пречи корабът да потегли, ако имаме така възможност. Имаме една цепнатина, която е два метра над водната линия, не е фатална. Имаме косвени поражения от рикошети, нищо фатално.

"Работят по укрепване на кораба, така че ако има зелена светлина корабът да напусне пристанището да е мореходен и да могат да го приберат. Надяваме се корабът да напусне пристанището в рамките на 7-10 дни и да си приберем хората и кораба".

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Моряците от Царевна се прибраха с правителствения самолет
 
W101389 Моряците от Царевна се прибраха с правителствения самолет Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Варна
  Дата и час от:   19/04/22
  Дата и час до:   19/04/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  75       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   19/04/22