Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Галина Захарова начело на Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет избра единодушно с 20 гласа "за" съдия Галина Захарова за нов председател на Върховния касационен съд. Тя ще бъде първата жена председател на върховния съд.

Галина Захарова е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Заемаше позицията зам.-председател на ВКС и ръководител на наказателната колегия. Тя получи подкрепа на Пленума на съда. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.

"Благодаря за доверието, което гласувахте към пленума на ВКС. Това е една огромна крачка напред в съдийството самоуправление. Съдиите имат право да бъдат ръководени от свои собствен избраник", каза Захарова минути след като бе избрана.

Голяма част от членовете на съвета решиха да изразят устно становища в подкрепа на кандидатурата на съдия Захарова. Позициите си те представиха след като беше проведено изслушване пред Пленума на ВСС, продължило почти шест часа.

"Ще подкрепя кандидатурата на съдия Галина Захарова", посочи главният прокурор Иван Гешев в своето становище по избора за председател на ВКС. Той посочи, че има два аргумента за своята позиция. Това са, че съдия Захарова е безупречен професионалист и че е подкрепена единодушно от Пленума на ВКС. "Като прокурор по никакъв начин не бих си позволил да поставя под съмнение съдийското самоуправление", каза главният прокурор Иван Гешев.

В подкрепа на съдия Захарова се изказаха още представляващият ВСС Боян Магдалинчев, председателят на ВАС Георги Чолаков, председателят на ВКС Лозан Панов, който заяви, че "днешният избор е добра възможност да направим стъпка в правилната посока, ако искаме да върнем доверието в институциите на Република България".

"Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза още настоящият председател Лозан Панов.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

По време на изслушването на Галина Захарова от ВСС тя определи себе си като "професионален кандидат" и "пръв между равните".

Според нея личността, която застава начело на Върховния касационен съд, няма чак такова значение, както в други институции, но пък самият съд има огромно значение по уеднаквяване на съдебната практика, за да има предвидимо правосъдие. В рамките на 20-ина минути тя представи визията си за развитието на върховната инстанция и очерта как вижда ролята на нейния председател:

След като представи концепцията си, Захарова отговори на въпроси на магистрати, представители на неправителствени организации и на членове на Съвета.

Тя се обяви за намаляване на мандата на т.нар. "трима големи" в съдебната власт, защото, според нея, 7-те години на поста могат да доведат до изчерпване на потенциала на съответния ръководител и носят риск от авторитарност.

"Продължителното пребиваване на ръководните постове неминуемо поражда опасност от създаване на командно-административни практики и поведение", посочи Галина Захарова.

ВСС ще изпрати предложението за назначаване на Захарова до президента.

Изборът на председател на ВКС е третият голям избор, който осъществява този състав на Висшия съдебен съвет. Галина Захарова трябваше да получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. По принцип те са 22-ма, защото трима подадоха оставки, на самото заседанието днес присъстваха само 20 члена.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Галина Захарова начело на Върховния касационен съд
 
W99351 Галина Захарова начело на Върховния касационен съд Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   15/01/22
  Дата и час до:   15/01/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Галина Захарова пред ВСС: Независимостта на съда се гради на компетентността  
__ 1 __

15/01/22
14:41:29


Съдия Галина Захарова представи пред ВСС своята концепция за работата на Върховния касационен съд /ВКС/ по време на процедурата за избор на председател на съда, в която тя е единствен кандидат. Тя определи себе си като "професионален кандидат" и "пръв между равните".

В рамките на 20-ина минути Галина Захарова представи визията си за развитието на върховната инстанция и очерта как вижда ролята на нейния председател.

"Аз съм професионален кандидат", посочи Захарова като отбеляза, че изборът за председател на ВКС е въпрос на принципни приоритети - "дали ние искаме да постигнем едни или други базови принципи". По думите й "ВКС е призван да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава".

Галина Захарова акцентира върху темата за независимостта на съда, която по думите й се гради на компетентността. "Независимостта е състояние на духа" посочи тя.

"Противоречивата съдебна практика е сериозен проблем и на базата на независимостта на съдебната власт, така се създава впечатлението, че законът се прилага по един начин спрямо едни и по друг спрямо други".

Кандидатът за председател на ВКС отбеляза също, че тя и колегите й искат да постигнат "отстояване на безупречен професионализъм - знаещият и можещият съдия е абсолютният гарант за правата на човека".

Захарова допълни, че е нужно сериозно обучение на магистратите, за което обаче е нужно време и достатъчно кадри, които да отделят от своето време за да се развиват и усъвършенстват.

Галина Захарова изрази тревога пред Пленума на ВСС от обстоятелството, че "непрекъснато, ние, като българска държава получаваме упреци за неправилно прилагане на законодателството и осъществяване на правораздаването". По думите й, за да се анализират пропуските и забележките отправени с решенията на ЕСПЧ и Съдът на ЕС е необходимо време и човешки ресурс.

"Не може механично да бъдат закривани съдебни институции заради това, че те са слабо натоварени или в тях работят малко хора. Дейността на един съд не е само правораздавателната му дейност, а и осъществяване на връзки с гражданите".

Проблемът с Единната информационна система на съдилищата е болен въпрос, каза Захарова и припомни, че ВКС в момента отказва да я използва.

Тя се обяви за запазване на броя съдии във върховния съд и дори каза, че при определени обстоятелства би предложила увеличение на щата.

Галина Захарова е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Към момента е зам.-председател на съда и ръководител на наказателната колегия.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  232       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   15/01/22