Ресурсбук България. Събитие / обява

Хората над 65 години ще получават по 75 лева, ако се ваксинират

Правителството ще дава по 75 лева добавка към пенсиите на всички хора над 65 години, които се ваксинират, каза днес премиерът Кирил Петков пред журналисти. Сумата ще се дава независимо коя доза се поставя, но ще е еднократна.

Добавката към пенсиите ще се даде и на всички хора над 65 години, които вече са завършили пълния ваксинационен цикъл, тоест поставили са си и бустерна доза. Програмата ще действа от 1 януари до 30 юни. Петков смята, че така може да се увеличи броят на ваксинираните с 300 хил. до края на февруари.

"Започнахме кампания, с която да оборим всички митове за ваксините. Въпреки това нивото на ваксинация е най-ниското в Европа", каза Кирил Петков. Той допълни, че ще продължи и активната информационна кампания.

"Време е да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а едно нормална европейска държава със средно ниво на ваксинация поне", допълни Кирил Петков. Към днешната дата в България едва 28.2% от населението си е поставило поне една ваксина. По този показател страната е на последно място в ЕС.

По-рано днес премиерът влезе в ролята на журналист и проведе над 40-минутно интервю със своя съветник по въпросите на COVID-19 проф. Радка Аргирова. В него тя казва, че заради ниското ниво на ваксинация България може да се превърне в COVID-гето, което ще засегне туризма, икономиката и възможностите за пътуване.

Пред Аргирова Кирил Петков обяви, че издаването на фалшиви сертификати за ваксинация ще се криминализира. "Който създава такива сертификати да знае, че поема личният риск, че ще ходи в затвора", казва по този повод премиерът.

Според юристи е нужно прецизиране на текстовете, по които може да се подведе под отговорност човекът, издал фалшив сертификат за ваксинация. В момента подобно действие не може да се приеме като изготвяне на документ с невярно съдържание. Не би могъл да се използва и специалният текст от Наказателния кодекс за снабдяване на някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, защото удостоверяването на поставена ваксина не може да бъде прието като такова.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Хората над 65 години ще получават по 75 лева, ако се ваксинират
 
W98904 Хората над 65 години ще получават по 75 лева, ако се ваксинират Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Кирил Петков
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   23/12/21
  Дата и час до:   23/12/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  147       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   23/12/21