Ресурсбук България. Събитие / обява

Мицотакис в София

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис стана днес първият чуждестранен лидер, посетил София, след като България най-после има редовно избрано правителство, и работното му посещение премина под знака на три основни теми от взаимен интерес - енергетика, транспорт и охрана на границите.

Разговорите с българския домакин - премиерът Кирил Петков, бяха сутринта и според източници на агенция АПА са преминали в "чудесна атмосфера", а официалните съобщения и на двете страни говорят, че това отговаря на характера на близките отношения и партньорство между двете страни.

Обсъждани са и Западните Балкани и шансовете на страните от този район за интегриране в Европейския съюз. Най-горещата тема тук е несъгласието на София да одобри начало на преговорите на Албания и Северна Македония с ЕС при сегашната преговорна рамка. Според гръцките медии позицията на Атина е това да става при покриване на критериите и изявената воля за сътрудничество от кандидатстващите държави.

Президентът Румен Радев е отправил много по-конкретно предложение - в преговорната рамка за Северна Македония да бъдат включени споразуменията на Скопие с Атина и София - Преспанското споразумение и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

От акцентите на гръцките медии се вижда, че интересът на Мицотакис е предимно върху довършването на преминаващия в 13-ата си година проект за газова връзка, която може да се използва за газ от Азербайджан, както и за този, идващ от други източници, включително от изграждащия се терминал в Александруполис. В него България притежава 20% от акционерния капитал на дружеството, което ще го построи и управлява, но правителството на Бойко Борисов форсира обслужващия интересите на "Газпром" газопровод "Турски поток" през България. Новият очакван срок за начало на експлоатацията на интерконектора е 2023 г.

"Проектът е от стратегическа важност за България и Гърция и двете страни са се споразумели за завършването му колкото се може по-скоро", заяви Мицотакис в София.

Други интересна за двете страни е разширяването на железопътните и шосейните връзки, като става дума и за откриване на още един граничен контролен пункт. От страна на правителството в София това е формулирано като "осъществяване на трансгранични проекти по програми на ЕС", докато в съобщението на президентството се говори за откриването на "нови ГКПП", които да допринесат за последващо увеличаване на двустранния икономически обмен и на туризма

Отбелязана е важността на стратегическото партньорство между България и Гърция като ключово за стабилността в региона - както по линия на ЕС и НАТО, така и на регионалните инициативи за Югоизточна Европа. "За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение", посочил Мицотакис и предал на българския държавен глава поздрави от неговата гръцка колега Екатерини Сакеларопулу, посочва пресслужбата на държавния глава.

Мицотакис призова Турция "да прекрати провокациите в Егейско море и Източното Средиземноморие... ако иска да нормализира двустранните отношения и връзките си с ЕС". По повод предизвикателствата с миграцията гръцкият премиер напомни, че става дума за външни граници на ЕС и поради това очаква съюзът да предприеме допълнителни мерки за защитата им.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Мицотакис в София
 
W98874 Мицотакис в София Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   21/12/21
  Дата и час до:   21/12/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  141       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   13/01/22