Ресурсбук България. Събитие / обява

Изслушване на министър на културата проф.Минеков за скандала с вестник Труд

Първото редовно заседание на Народното събрание започна с изслушването на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков за скандала с вестник "Труд".

Проф. Велислав Минеков заяви от трибуната на НС, че недоумява защо не е имало извънредни заседания на парламента за редица други събития, които изреди - спирането на сигнала на БНР, нещо което не се е случвало дори и по време на Втората световна война, или когато МВР и ГДБОП изземвали сървъри на фалиралата телевизия ТВ, когато опозиционно настроената телевизия BiT била затворена и продадена, или пък когато бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов заплашвал журналисти, че си ритат столчето или когато е било свалено предаването на Милен Цветков.

Защо нямало извънредно заседание когато БНТ излъчи фалшива новина за бесилки и Народен съд по време на протестите през 2020 г.? Защо нямало извънредно заседание на Народното събрание, когато издания като "Прас-Прес" били поставени в ъгъла и спрени от разпространение? Защо нямало извънредно заседание, когато били бити деца и журналисти пред парламента от лятото на миналата година, пита още Минеков.

Той уточни, че Министерство на културата няма никакво отношение с вестник "Труд", отношения има с наемател с име "Южен Кръст". Затова и въпросите, по думите на Минеков, ще са правилно зададени, когато питат за задълженията и чий са те.

Минеков посочи и части от историята на взаимоотношенията между МК и "Южен кръст", датиращи още от министрите Вежди Рашидов и Боил Банов, като последният не е подписал разрешението МК да си търси дължимите суми.

"Аз обещах да върна това, което принадлежи на министерството и ще върна всичко, което министерството е загубило през годините", категоричен бе Минеков. Той уточни още, че намерил откраднат хотел на морския бряг, открадната сграда с центъра на София преди 7 години и отрадната кола също преди 7 г.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков настоя проф. Велислав Минеков да бъде изгонен от залата. "Минеков вън" - със същата реплика бе подкрепен и от председателя на ПГ Десислава Атанасова, която също чу обиди и закани в парламента, след като Велислав Минеков отговори на въпрос за партийната централа на ГЕРБ: "Тази партия е била толкова бедна, че не е могла да си намери друг офис. Дългът на НДК е невероятен и Минеков не знае как ще се изплаща."

От ГЕРБ и ДПС поставиха акцент в първата част от дебата не върху конкретните въпроси към министър Минеков, а затрупаха със забележки за начина на водене на заседанието новия председател на парламента от "Продължаваме промяната".

Свободата на словото и партийните централи

Изслушването на министър Велислав Минеков по темата за офиса на в. "Труд" преля неусетно в пленарна зала към темата с централата на ГЕРБ.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви от трибуната на НС, че за ПП е важно правилата да важат за всички. Тук спорът за нас е търговски и има отношения за наем и непогасени задължения, посочи той. Той настоя да депутатите да върнат отново парламентаризма в пленарна зала. Спорът за вестник "Труд" трябва да върви по начин, по който да се защитят българските граждани - имотите да не се използват от интересите на партиите, настоя Гюров.

Йордан Цонев от ДПС също взе отношение. Той изказа разочарованието си от пленарния ден, тъй като се надявал дебатът да даде конкретни отговори, но това не се случило. Първият опит бил да се отклони вниманието от обществената тема, а когато се гони една медия от редакцията им, да се направи законно. Според Цонев днешният дебат има пряко отношение към свободата на словото.

Тошко Йорданов от ИТН е на мнение, че свободата на словото била изнасилена от ГЕРБ. Има много да се работи за свободата на словото. СЕМ е орган, който също смачка свободата на словото. Хубаво е да мълчите, защото не изглеждате просто глупаво, а потресаващо, обърна се Йорданов към ГЕРБ.

Точка на спора сякаш сложи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който заяви, че това е един правен спор, който ще бъде решен в съда. Ако тази медия счита и смята, че е в правото си, съдът ще уважи нейното справедливо искане, за да се защитят нейните права. Така е редно и трябва да бъде в една законова и правова държава, каза още Костадинов. Иначе по думите му свободата на словото е доста съмнителна и е под въпрос, когато става въпрос за България.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Изслушване на министър на културата проф.Минеков за скандала с вестник Труд
 
W98575 Изслушване на министър на културата проф.Минеков за скандала с вестник Труд Източник News.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Народното събрание
  Дата и час от:   09/12/21
  Дата и час до:   09/12/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  257       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   09/12/21