Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Високи цени на пазара на електрическа енергия

На пазара на електрическа енергия осъществяван на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на платформата "Ден напред" средната цена за 1 MWh базова мощност за периода 27 юли - 5 август 2021 г. е в диапазона 177.89 лв. - 330.73 лв. - най-скъпата в цяла Европа, като по часове достига дори над 400.00 лв./MWh.

Нещо повече, тази цена е с над 50% по-висока от средната за ЕС и с над 75% по-висока от цената на електроенергията в Германия, Франция, Австрия и Швейцария и над два пъти и половина над цената за същия период на предходната година. Този резултат е кумулативен ефект от една страна от повишеното търсене (в т.ч. с признаци за манипулиране на борсата) на платформата "Ден напред", а от друга страна от недостатъчното и недобре структурирано предлагане на количества електрическа енергия от производителите.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Високи цени на пазара на електрическа енергия
 
W96194 Министерство и бизнес мислят как да се справят със скъпия ток Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   01/07/21
  Дата и час до:   18/09/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Държавата иска да стопира цената на тока  
__ 1 __

18/09/21
17:34:22


Ще бъдат изготвени множество мерки в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, които да спомогнат за париране на рекордно високите цени на електроенергията, които плаща бизнеса на свободния пазар. Това увери на брифинг в Министерството на енергетиката титулярът на ведомството Андрей Живков.

Не стои като реалистична опция обаче ограничаването на износа на ток. Причината - участието ни в общия свободен енергиен пазар на ЕС. "Такива варианти има при недостиг или застрашаване на сигурността на енергийната ни система.

И макар да няма конкретни мерки или просто такива не биват анонсирани специално - инструментите за спирането на шоковото покачване на тока щели да бъдат задействани "съвсем скоро".

"Ситуацията наистина е много драматична, а още не е настъпила зимата. Цените са на шокови нива, като ще са ни нужни няколкостотин милиона евро допълнителни приходи, за да ги компенсиране", започна експозето си представителят на бизнеса Константин Стаменов, който е председател на асоциацията на индустриалните енергийни консуматори.

Въпреки че от началото на текущия месец ценовите нива на родната борса били най-ниски в Европа индустрията не е никак спокойна заради волатилността на пазара.

Все пак енергиен дефицит не се очаква, въпреки спирането заради планов ремонт на втория блок на АЕЦ Козлодуй, отговори на въпрос на News.bg началникът на енергийното ведомство. Създаденият недостиг на ел. енергия заради спирането на атомната мощност щял да бъде компенсиран от включването на 2 нови блока на държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2.

Вчера Асоциацията на индустриалните консуматори изразиха силно притеснение от значително покачване на цените на електроенергията и природния газ както у нас, така и на европейските пазари.

Преди месец на пазара на електроенергия при ценови равнища в сегмента "ден напред" от 335,51 лв./MWh. редица структуроопределящи енергоинтензивни предприятия временно преустановиха или намалиха дейността си.

Проблемът във ВиК сектора:

По-късно от "Български ВиК Холдинг" съобщиха, че е постигната договореност с КЕВР за съвместни действия по оказване на методическа помощ на ВиК дружествата, които също изпитват затруднения с повишаващите се цени на електроенергията.

В резултат на значителното нарастване на цените, както на българската, така и на европейските енергийни борси, разходите на ВиК дружествата са се увеличили многократно, а същевременно те доставят ВиК услуги на потребителите по регулирани от КЕВР цени за 2021 г.

Обсъждат се идеи за евентуални стъпки за организирано доставяне на електроенергия за ВиК дружествата от групата на Холдинга. Разработват се и мерки за подпомагането на търговските дружества в сегашната трудна за ВиК сектора ситуация.

На срещата са обсъдени и възможностите за промени в регулаторните правила при последващи изменения и/или преразглеждане на одобрените цени на ВиК услуги през периода 2022-2026 г. Постигнато е и общо съгласие, след като приключи процедурата по одобряване на новите 5-годишни бизнес планове, да бъде предложено изменение в тази част на подзаконовата нормативна уредба към Закона за регулиране на ВиК услугите.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  227       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/09/21