Ресурсбук България. Събитие / обява

Медицински съвет към МС за борба с коронавируса

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов бе формиран Медицинският съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов.

Задачата на Съвета е да помогне на държавата да се справи със здравен проблем, за който здравната ни система не е подготвена.

Целта на Медицинския съвет е изготвяне на алгоритми, препоръки за диагноза и лечение на Covid-19 и неговите органни инфекции.

Медицинският експертен съвет има намерение да създаде още по-високо доверие у обществото за предприетите мерки. Същевременно да засили информативността за всичко онова, което се прави в областта на медицината за справяне с коронавируса.

Негова цел е да помогне и на гражданите да се чувстват по-сигурни и да им се дава навременна информация.

Представителите му ще дават по две пресконференции седмично - във вторник и в петък. Ще бъде създаден и фейсбук портал с актуална и достоверна информация.

Членовете на Медицинския съвет са:

➤ проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог от МБАЛ "Токуда"
➤ проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ "Токуда"
➤ проф. Савелина Поповска, патолог
➤ адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право
➤ д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
➤ доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести - Инфекциозна болница - София
➤ доц. Васил Велчев, кардиолог
➤ доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар
➤ проф. Георги Момеков, фармаколог
➤ д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз
➤ проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи
➤ доц. Росен Калпачки, невролог
➤ доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог
➤ Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио"

На първия брифинг на Медицинския съвет във вторник (24 март 2020) неговият председател проф. Коста Костов обясни, че болен с коронавирус отделя вируса в околната среда. Това се случва около 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптои и 20-30 дни след края им. През това време вирусът може да бъде хванат с бързи и бавни тестове.

Какво обаче се случва с контактите на един болен?

Едните може да са го заразили, но вече да не са в състояние да отделят вируса в околната среда. Когато на тези контактни се прави тест, не се намира нищо. За да се установи, че те са били болни трябва да се направи серологично изследване - имунохроматографски тестове, с които се установява, че ако има антитела, това означава, че е карал коронавирусната инфекция.

Ако това не се направи - този човек е в графата отрицателен, което се случва масово, заради което при значителна част от контактните не се установява нищо.

Втората група контактни, са тези които болният е заразил. Ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса поне 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми, то тези хора няма да отделят вируса и няма как да ги хванем с нито един тест. Тази втора група, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, ще останат неоткрити.

Затова са важни имунохроматографски тестове с които можем да получим данни за това, че някой е прекарал коронавирусната инфекция.

В момента у нас се правят тестове за потвърждаване на една установена инфекция.

Д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право:

От нормативна гледна точка българският лекар е длъжен да практикува медицина по вече утвърдени от науката и практиката методи и технологии. Това, с което се сблъсква днес българският лекар обаче е невъзможно, защото е трудно да кажем, че имаме утвърдени практики и технологии. Трудно е да говорим за медицина, базирана на доказателства и е много трудно да се подхлъзнем по множеството публикации, източници и да изправим българските пациенти пред вреди, а българският лекар пред правни негативи и последици за в бъдеще.

Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването:

Направихме една справка в София и страната. Искам да успокоя всички хора има достатъчно много инфекциозни легла и клиники. В момента са налични 900 легла на национално ниво. За два дена могат да станат над 2000, така че няма никакъв проблем.

Д-р Валентин Павлов - зам.-председател на Българския зъболекарски съюз:

Българският зъболекар е на първа линия в сегашната пандемия. Не омаловажаваме ролята на лекарите, те са в пожара на тази пандемия. Но смятам, че вирусният товар, който е в гърлото, в носа и в устата както на вирусоносителя, така и на несимптоматичния, е еднакво голям.

Винаги е спазвал септиката и антисептиката в своите практики, винаги е снабдявал своите практики с лични предпазни средства. Но тази ситуация ни вкарва в друг режим. Ние сме на ръба на изчезване на тези лични предпазни средства. Нашата роля, на Българския зъболекарски съюз, е не да лекуваме самия коронавирус, е да предпазим нашите близки, нашите пациенти, нашия персонал.

Проф. Радка Аргирова уточни повече за алгоритъма.

"Алгоритъмът е нещо на диагностиката, което отдавна трябваше да има и от което се чувства огромна липса в цялата страна. Нашият алгоритъм искаме да съдържа кога какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат, какъв е вторият тест и отново какво се прави по-нататък с пациента и неговото детайлно диагностично определяне и бъдещо поведение".

Проф. Георги Момеков, фармаколог заяви, че няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на това заболяване. Има предварителни данни. У нас са направени постъпки да се осигури резерв от хлорохин и хидроксихлорокин.

Широката публика трябва да знае, че това са лекарства, които имат много странични ефекти, които могат да персистират месеци след преустановена терапия. Ще има осигурени количества за пациенти за които се счита, че съотношението полза - риск ще бъде добро.

Пулмологът Александър Симидчиев обясни, че всички налични ръководства, не само от Китай, защото такива вече има и от Италия, и от Русия, ще бъдат прегледани и ще се прецени кое от тях е разумно да бъде прилагано у нас. Той обясни, че единствената разлика между коронавирус и обикновена настинка е в честотата на по-тежки усложнения при малък процент от хората.

„Обикновената настинка с лечение минава за 7 дни, без лечение - за седмица. Нямаме нещо специфично за лечение на обикновена настинка, както и за коронавирус".

Александър Симидчиев - пулмолог:
Имаше тежки хирургични мерки, които трябваше да се вземат в началото, за да ограничат голямата скорост. Оттук-насетне влизаме в един период на по-дълга борба, която налага и малко химиотерапия, т.е., трябва да имаме и други мерки, които да могат да се правят без толкова тежки ограничения, защото много от тези ограничения могат да нарушат доста от социалните и обществени функции.

Проф. Коста Костов, председател на Съвета:
Ние сме тук не да противоречим, а да даваме нашето професионално мнение. Ако то се различава от това на Щаба, може да бъдете сигурни, че това не е в смисъл на конфронтация, а професионално мнение на всички нас. До момента считаме, че мерките, които се предприемат от държавата, са адекватни.

Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър: В момента мои колеги психиатри и психолози разработват един алгоритъм, който да послужи на хората как да биха могли да си помогнат сами във връзка с появяващата се симптоматика или единични реакции на стрес, тревожност в няколко стъпки, преди да стигнат до специалист.

Другата идея, която имам и ще обсъдим с колегите, е какво да направим за работещите на предния фронт професионалисти.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Медицински съвет към МС за борба с коронавируса
 
  Коста Костов
Проф. Коста Костов е пулмолог, професор по белодробни болести, бил е национален консултант по тази специалност. В момента работи в болница Света Анна (Окръжна болница) в София. Издава списание за респираторна медицина INSPIRO. На 18 март проф. Коста Костов публикува във Фейсбук възмущението си от предложените и впоследствие отпаднали санкции за медици, ако откажат да помогнат на пациент, заразен с коронавирус. В съобщението си белодробният специалист нарече депутатите някакви мишоци, надничащи от дупките си.
  Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова е клиничен вирусолог в Токуда. Тя е лектор в специализирани курсове по ваксини, ХИВ и СПИН, профилактика и терапия на вирусните инфекции и репликация на вирусите.
  Галина Кирова
Проф. Галина Кирова е началник на клиниката по образна диагностика в Токуда. Специализирала е в Университетските болници в Упсала, Швеция; Гент, Белгия; Бордо, Франция и Онкологичния център в Марсилия, Франция.
  Савелина Поповска
Проф. Савелина Поповска е патолог, работи в катедра Патоанатомия в Медицински университет - Плевен. Тя е национален консултант по патология.
  Мария Петрова - адвокат
Д-р Мария Петрова е адвокат, специализирана е в медицинските правни въпроси и има кантора. Тя е член е на Световната асоциация по медицинско право. Петрова каза, че ще изготви правилник за работа на медицинския съвет.
  Цветеслава Гълъбова
Д-р Цветеслава Гълъбова е психиатър, директор на психиатричната болница Св. Иван Рилски в град Нови Искър. Тя каза, че нейни колеги разработват алгоритъм, с който разтревожените от симптоми да си помогнат сами, преди да стигнат до специалист. Д-р Гълъбова ще помисли и какво може да се направи и за медицинските специалисти, за да не стигнат до синдрома на професионалното изпепеляване (на англ. burnout).
  Атанас Мангъров
Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и педиатър, началник на клиниката по детски инфекциозни болести в Инфекциозната болница в София. Той е сред специалистите, които най-често коментират заразни болести (и преди коронавируса). Откакто COVID-19 е сред най-важните теми и в България, доц. Мангъров открито е критикувал подхода на националния щаб.
  Васил Велчев
Доц. Васил Велчев е кардиолог в болница Света Анна и е председател на Българското дружество по инвазивна кардиология.
  Любомир Киров
Доц. Любомир Киров е общопрактикуващ лекар и преподавал по обща медицина към Медицинския факултет на СУ Св. Климент Охридски
  Георги Момеков
Проф. Георги Момеков е фармаколог и преподавател в катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикология при Фармацевтичния факултет на Медицински университет - София. На 20 март в ефира на БНТ той каза, че едва ли точно хининът ще ни спаси по повод лечението на коронавиурс. Медикаментът се коментира активно в публичното пространство, след като бизнесменът Кирил Домусчиев, който е заразен с коронавирус, каза, че се лекува с лекарство от групата на хинините. На следващия ден министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани износа на лекарства на хининова основа, a Кирил Домусчиев обяви, че ...
  Валентин Павлов
Д-р Валентин Павлов е стоматолог, бивш депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на Български зъболекарски съюз. Срещу него се води дело за причиняване на смъртта на 14-годишен пациент по непредпазливост. Само преди 4 месеца, в началото на ноември 2019 г., той бе оправдан на втора инстанция в Софийския апелативен съд, а делото срещу него все още не е приключило окончателно. По време на брифинга, на който проф. Костов представи участниците в медицинския съвет, председателят каза, че се интересува от професионализма на д-р Валентин Павлов. Пулмологът подчерта, че и той самият не е ...
  Николай Младенов
Проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи в Токуда. Той е главен координатор на експертния съвет по Спешна медицина към министерството на здравеопазването. Той е един от първите повикани лекари от София, които заминават по спешност за летището в Бургас два часа след взривяването на пълния с израелски туристи автобус през юли 2012г. Той се занимава с теория и практика на терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия. Разработва и възможностите за прогнозиране на броя жертви в зависимост от ударната вълна.
  Росен Калпачки
Доц. Росен Калпачки е началник на клиниката по нервни болести в болница Св. Анна.
  Александър Симидчиев
Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, завежда отделение за функционална диагностика към МВР болница. Той е председател на управителния съвет на сдружение Въздух за здраве. Симидчиев е член на Българското дружество по белодробни болести и бивш директор на отдел в GlaxoSmithKline - Kанадa. Създател е и на първия в страната уеббазиран курс по Дигитална медицина.
  Бойко Пенков - Лекар
Д-р Бойко Пенков е зам.-министър на здравеопазването. Той е свързващо звено между медицинския съвет и Министерството на здравеопазването. Бил е управител на НЗОК. В три кабинета на различни министри на здравеопазването е техен заместник.
  Константин Вълков
Константин Вълков е програмен директор на Дарик радио, автор на проекта Най-добрите лекари и ще направи профил на медицинския съвет във Фейсбук.
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   22/03/20
  Дата и час до:  
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  125       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   25/03/20