Ресурсбук България. Данни за избрано лице

 

Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова е дългогодишен преподавател в Медицински университет - София, автор на множество публикации за фармацевтичната практика в европейските държави, клиничното приложение на хранителните добавки, фармакоикономиката и други области от съвременната фармация.

От 2014 до 2018 г. е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, а сега е председател на Българския фармацевтичен съюз. Проф.Сербезова има четири магистърски и една докторска степен.

Завършила е Софийската математическа гимназия.

Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинение към нея за всяване на паника и „заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“ - защото си позволи да изкаже професионално мнение. Повод за това е изразеното от нея през април 2020 г. опасение, че заради пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на определени лекарства. Впоследствие съдът върна делото, държавното обвинение го преработи и подаде отново, а проф. Сербезова заведе иск за дискриминация срещу прокуратурата и подаде жалба срещу държавата в ЕС в Страсбург. В крайна сметка съдът присъди, че проф. Сербезова не носи вина за изказаното в интервю мнение на професионалист по тема, която е част от нейната професионална експертиза.


Други подобни ресурси
Обекти:  Болници. Медицина
Лица:     Лекар
Сайтове: Здраве и медицина


 
  Снимки на лицето
 
 
  Месторабота
 
  Фирма:  
  Длъжност:  
  Телефон:  
  E-Mail:  -
 
  Идентификация
 
  Титла: Лекар
  Професия: Медицина
  Основна дейност: Общество и политика
 
  Линкове към Асена Сербезова
 
W16 Администрация Фирми Раздел    
W23 Общество и политика Сайтове Раздел    
    Манипулации с линковете
 
  Списък на сайтове администрирани от лицето
Име на сайта Категория на сайта Дата Детайли
Виж :
 
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Новият здравен министър планира преразглеждане на решенията на Кацаров    
__ 1 __

16/12/21
20:38:11


Новият здравен министър проф. Асена Сербезова планира преразглеждане на най-дискутираните решения на предшественика си Стойчо Кацаров - въвеждането на зелен сертификат, като изискване за достъп до редица обществени места, търговете за тестовете за учениците и сливането на болница "Лозенец" и детската болница.

За конкурсите за тестовете, които вече се проверяват и от антикорупционната комисия, Сербезова каза, че ще огледа от "360 градуса цялата документация. Става въпрос за общо четири процедури. "Нямам съмнение само в едно. Който и да организира доставките на тестовете, тях трябва да ги има", каза Сербезова. Тя се обяви и за непрекъсната комуникация между здравното и просветното министерства.

Новият здравен министър обяви, че много въпросителни има и по въпроса за обединението на двете болници, което предизвика протести на лекари и студенти по медицина. "Ще видя какво е направено. Това ли е най-удачното решение? Имало ли е по-удачно. Как ще се осигури не само нова сграда, но и специалисти за детската болница. Ще се срещна с всички заинтересовани страни и ще взема балансирано решение, като обясня, защо съм избрала него".

Що се отнася до изискването за зелен сертификат новият здравен министър каза, че ще провери какви резултати е дало това решение, каква е динамиката на мерките, какво се очаква да се постигне със тяхното затягане или разхлабване.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  200       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/12/21