Ресурсбук България. Данни за избрано лице

Михаил Мирчев

Михаил Стоянов Мирчев е български политолог и социолог, професор в УНСС, член на БСА и СБЖ.

На Местните избори през 2015 г. се кандидатира за кмет на София, издигнат от междупартийна коалиция „БСП – лява България“. Класира се на трето място с 8,4% от гласовете (33281 гласа), след Йорданка Фандъкова (60,17% с 238500 гласа), издигната от ПП „ГЕРБ“ и Вили Лилков (9,62% с 38113 гласа), издигнат от Реформаторски блок – София.

Михаил Мирчев завършва философия и Социология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1979 г. Започва кариерата си като социолог, научен секретар и директор на Националния институт за изследвания за младежта. През 1986 г. защитава докторска дисертация по философия и социология, през 1998 г. се хабилитира като доцент по социология в Бургаския свободен университет, а през 2010 г. – като професор по социология в УНСС.

На 16 декември 2020 г. е освободен като преподавател в Софийския университет след публични видео записи на негови лекции, където прави расистки, антисемитски и ксенофобски изказвания пред студенти по време на лекция по „Социална работа с етно групи“.

Други подобни ресурси
Сайтове: Общество и политика


 
  Снимки на лицето
 
 
  Месторабота
 
  Фирма:  
  Длъжност:  
  Телефон:  
  E-Mail:  -
 
  Идентификация
 
  Титла: Професор
  Професия: Социология
  Основна дейност: Образование
 
Линкове към Михаил Мирчев
 
W57 Обучение / курсове Фирми Раздел    
W47 Учебно заведение Обекти Раздел    
W36 Наука и образование Сайтове Раздел    
 
  Списък на сайтове администрирани от лицето
Име на сайта Категория на сайта Дата Детайли
Виж :
 
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 СБЖ и студенти защитиха отстранения от СУ проф. Мирчев  
__ 1 __

23/12/20
02:08:19

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и студенти от Софийския университет, откъдето миналата седмица бе отстранен проф. Михаил Мирчев, се обявиха в негова подкрепа.

Ръководството на СУ обаче не взело предвид "аргументираната отбрана на проф. Михаил Мирчев, нито многобройните гласове на утвърдени учени, преподаватели, студенти, журналисти, които изразиха подкрепата си към професора, на правото му на свободно изразяване и методите му на работа", които които се присъединяват и от Съюза на българските журналисти, на който проф. Мирчев е дългогодишен член.

"Смятаме, че освобождаването на проф. Мирчев от преподавателска работа в СУ след акцията на т. нар. "Студентското общество за равенство", която има не само "активистки привкус" (според умерената оценка на проф. Герджиков пред Дарик радио), но и на донос (с манипулативните си и пресилени внушения), е акт с негативни последици за академичния, а и за обществен живот на страната ни. Най-старият ни университет с дългогодишни демократични традиции и извоюван авторитет се лишава от един уважаван преподавател, с над 40-годишен стаж, две десетилетия от които е посветил на "чудесната си работа в Алма матер".

Според мнението на авторитети в научната гилдия проф. Михаил Мирчев е един от най-сериозните съвременни социолози, един от най-добрите специалисти по социална стратификация и демографска проблематика, който не се страхува да изрича истината, колкото и горчива да бъде", посочват от СБЖ.

Днес е насрочен и протест в подкрепа на проф. Мирчев. Група студенти смятат да излязат пред ректората на СУ в 18 часа. "Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни, тук става дума за прецедент, едно широко тълкувание на етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които чути отстрани или извадени от контекст звучат неприятно в нашата политически коректна страна", каза пред БНР студентът Румен Попов.

Според него причината, поради която излизат на протест, е че етичната комисия и ректорът са взели решение под голям обществен натиск, защото случаят беше раздухан по медиите в момент, в който СУ се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа и съответно казусът е можел да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  30       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   23/12/20