Ресурсбук България. Данни за избрано лице

 

Александър Чирков

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Други подобни ресурси
Обекти:  Болници. Медицина
Лица:     Лекар
Сайтове: Здраве и медицина


 
  Снимки на лицето
 
 
  Месторабота
 
  Фирма:  
  Длъжност:  
  Телефон:  
  E-Mail:  -
 
  Идентификация
 
  Титла: Професор
  Професия: Медицина
  Основна дейност: Здравеопазване
 
  Линкове към Александър Чирков
 
W15 Медицина и фармация Фирми Раздел    
W9 Болници. Медицина Обекти Раздел    
W14 Здраве и медицина Стоки Раздел    
W14 Здраве и медицина Сайтове Раздел    
    Манипулации с линковете
 
  Списък на сайтове администрирани от лицето
Име на сайта Категория на сайта Дата Детайли
Виж :
 
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Големият Чирков разсече Борисов: На крачка е от психопатията, това е болест    
__ 1 __

12/10/20
19:46:42
Големият проф. Александър Чирков говори за нарцисизма и диктаторското поведение на Борисов и политиците!

Към премиера Бойко Борисов първоначално той имаше благосклонно мнение и твърдеше, че не му е лесно. Че се опитва да балансира нещата спрямо изискванията на ЕС, народа и демокрацията.

След няколко мандата и ескалацията на народното недоволство обаче, Чирков не се поколеба да каже истината на министър-председателя. А тя е, че с нарцисизъм, граничещ с психопатия, нищо не се постига. Това е болестно и опасно състояние – както за самия човек, така и за държавата.

„Много политици страдат от тази болест, Борисов не е изключение. Той иска постоянното внимание на всички, прожекторите на медиите единствено върху себе си, цялото признание за себе си, всички трябва да са ангажирани с неговата особа. Ами не може така! Така не се прави“.

И даде пример с италианския премиер Джулио Берлускони, който напусна политиката по абсолютно същата причина – самозабрави се до степен на умопомрачение.

„Има една много умна приказка и тя гласи, че ако искаш да провалиш, да съсипеш един владетел, трябва само да подклаждаш неговия нарцисизъм. Свършен е“.
 Почина светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков    
__ 2 __

25/11/20
02:08:50
Рано тази сутрин в 3,30 часа в хотел във Варна професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

Професор Чирков през последните години живееше във Варна, където искаше да създаде своя клиника. Той е бивш депутат от СДС.

Проф. Александър Чирков най-вероятно ще бъде кремиран и погребан при съпругата си Мариане в Германия.

Синът му Алесандро се очаква да пристигне във Варна и да се погрижи за погребението. Съпругата на Чирков - Мариане, почина преди около година, а професорът понесе твърде тежко смъртта й.

Затова предпочиташе да живее във Варна, за да не се чувства самотен, разказват негови приятели. До последно той е консултирал пациенти, а дори имал и записани часове за другия понеделник - 30 ноември.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  303       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   12/10/20