Ресурсбук България. Данни за избрано лице

 

Петър Димков

Народният лечител Петър Димков, известен и само с името ЛЕЧИТЕЛЯТ е роден на 19 декември 1886 г. в София, в семейството на свещеника Иван Димков. Началното си образование получава в столичното училище "Денкоглу". През 1899 г. заминава в Петербург - Русия, където завършва военно училище. През 1909 г. е назначен като подпоручик в 25-и Драгомански полк в Цариброд. Участва във всички войни за обединението на България и е раняван 8 пъти. Още тогава открива способностите си да лекува - спасява голяма част от поразените от холера войници. В армията е до 1936 г., когато се уволнява с чин полковник.

От военния му период в историята на България ще останат много негови заслуги като това, че ръководи изграждането на Аспаруховия вал във Варна; построяването на Арката - портал на VІІІ Приморски полк във Варна; има основна заслуга за построяването на парка - мавзолей "Владислав Варненчек" във Варна;

Като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово през 1933 г. той спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване. Имало е план за събарянето на къщата, за да се построи нова улица, който благдарение на Петър Димков не се осъществява. Където и да се е намирал в България по време на военната си служба, навсякъде Лечителят е оставял значима следа.

Следвайки традицията в своето семейство, ПЕТЪР ДИМКОВ посвещава по-голямата част от живота си на изучаване на билките, събиране на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване. Във фитотерапията той открива и прилага свои оригинални съчетания от билки. Лечителят формулира и популяризира принципи, извлечени от народната медицина:

1. Лекуването да става с естествени природни средства.
2. Лечението да се насочи към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот.
3. Лечението да е индивидуално - според болестта и човека.
4. Да се въздейства не само на болния орган, но и на целия организъм.
5. Чрез внушение и самовнушение да се създаде увереност в болния за оздравяването му.
6. В духа на народната медицина, той не използва апарати и съоръжения, а въвежда и изследва действието на различни средства - компреси, лапи, бани, душове, фрикции, масажи, водолечебни процедури и др.

ПЕТЪР ДИМКОВ е един от първите проповедници на природосъобразния начин на живот. Духовното присъствие на ЛЕЧИТЕЛЯ е трайно.

Издадени са 4 негови книги:
"Българска народна медицина"
"Хигиена и лекуване на душата",
"Молитвеник"
"Очна диагноза".

През целия си живот с успех и безвъзмездно е лекувал хората и не случайно е наречен ПЕТЪР ДИМКОВ-ЛЕЧИТЕЛЯТ.


Други подобни ресурси
Обекти:  Болници. Медицина
Лица:     Лекар
Сайтове: Здраве и медицина


 
  Снимки на лицето
 
 
  Месторабота
 
  Фирма:  
  Длъжност:  
  Телефон:  
  E-Mail:  -
 
  Идентификация
 
  Титла:
  Професия: Медицина
  Основна дейност: Здравеопазване
 
  Линкове към Петър Димков
 
W15 Медицина и фармация Фирми Раздел    
W9 Болници. Медицина Обекти Раздел    
W14 Здраве и медицина Стоки Раздел    
W14 Здраве и медицина Сайтове Раздел    
    Манипулации с линковете
 
  Списък на сайтове администрирани от лицето
Име на сайта Категория на сайта Дата Детайли
Виж :
 
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Петър Димков и неговите мъдрости за здраве, красота и щастие    
__ 1 __

08/10/20
01:20:36
Всеки от нас иска да разбере каква е тайната на дълголетието. Лечителят Петър Димков е казал: „Чиста съвест, добро сърце и умереност във всичко.“; „Болестите са резултат на лъжата. Нарушаването на закона на истината води до боледуване. Истината носи здраве.“

Петър Димков е последовател на Петър Дънов и успял да увеличи списъка с природни цярове на 10 000. Използвайки над 300 билки, върнал здравето на хиляди българи.

Както всеки лечител така и той оставя след себе си мъдрости за здраве и щастие. Споделяме някои от тях.

Мисълта е тази, която може да ни излекува и да ни разболее. От мислите започва и нашето щастие и пътят към собствената ни Голгота. Каквото и когато да мислим, ние съграждаме от невидима материя нещо, което привлича към себе си сили да ни помагат или да ни вредят според характера на нашите мисли.

За да бъде една жена красива, тя трябва да е преди всичко здрава, със здрав и весел израз на лицето, който е в пълна зависимост от общото здравословно състояние на тялото.

Това, което съвършено пречиства физическото тяло на човека, фините му тела, душата, духа – това е молитвата. Тя повишава вибрациите на човешката аура, а чрез това човек става неуязвим за по-низшите околни влияния.

Мъдри мисли на Петър Дънов за живота, любовта и здравето

Народът е казал: „Направи добро, па го хвърли в морето!“. Ако рибите не видят, Господ ще види. Всяко добро се отплаща.

Преди лягане – Повторете няколко пъти: „Аз съм спокоен, аз съм силен, всекидневно се чувствам все по-добре, щастлив съм, че живея, утре ще бъда по-радостен и по-добре, отколкото днес.“

Преди ставане – Протягането на гръб, а след него на дясната и лявата страна са гаранция за успешно начало. Първата стъпка от леглото на пода трябва да бъде с десния крак.

Поне три пъти на ден трябва да дишаме дълбоко, като редуваме поемането и изпускането на въздуха през лявата и дясна ноздра, притискайки с пръст другата. Вдишваме. Задържаме. Издишваме. Задържаме.

Притча за щастието и семейството

Човек трябва да бъде винаги добре изправен, с вдигната глава, разтворени рамене, с поглед напред и усмихнат. Така той захранва положителните енергии в себе си и се свързва с положителните енергии от природата.

Истинската храна за нас, хората, са плодовете, зеленчуците, ядките, млякото. Най-здравословни са плодовете, защото те чистят както тялото, така и мислите и чувствата на човека. След това са зеленчуци, после ядките. Млечните храни са накрая.

Дрехите попиват нашата аура и влияят върху здравето ни. Тъмните дрехи помрачават душевния лазур, светлото и пъстро облекло създава повече настроение, усмивки и радостни мисли. Не бива да носим стари дрехи, защото те внасят в новата ни личност тревоги, грижи и ядове от миналото, които ни теглят назад.

През целия ден си тананикайте някоя песен, защото песента е част от здравето и успеха. Без песен не можеш да бъдеш здрав.
 Защо бе политици криете истинската българска история от народа си?!    
__ 2 __

08/10/20
01:22:35
Кажете му я, да я знае и да се гордее, че са потомци на предци Великани по Дух!!

Още в 10 век българите богомили дават равноправие между жените и мъжете, а Швейцария дава това право. 1 000 години след нас!

Когато Карл Велики се е подписвал с пръста си- българите са имали книжнина Преславска!

В основата на френската хомеопатия са древните български рецепти за лечение с билки!

В света има две държави с народна медицина- България и Китай!

България е билковата градина на Европа -тук растат над 10 000 различни вида билки!"
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  385       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/10/20