Ресурсбук България. Събитие / обява

Йордановден 2014 в Калофер

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

При кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Спасителят, изчакал да навърши 30-годишната възраст, необходима по еврейския обичай за всеки свещеник или учител, и преди да излезе на обществена проповед приел кръщението на Своя Предтеча. Чрез кръщението на Иисус беше показана Христовата мисия на света и посочен пътят на нашето спасение.

При кръщението на Иисуса Христа се възвестила на света тази велика тайна, за която Старият Завет само загатвал - тайната на Божествената Троица. Отец се явил на нашия слух, Духът се явил на човешкото зрение(като гълъб), а Синът - на осезанието ни в многогодишното Си общуване с човеците.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет.

Най-колоритно Йордановден се празнува в Калофер. Всяка година жители и гости на града изпълняват своята уникална, запазена през годините традиция за Йордановден (Богоявление). Всяка година на 6-ти Януари с традиционното вадене на кръста от студените води на река Тунджа, Калоферските мъже, облечени в специални народни носии и развяващи националния трибагреник, влизат в ледените води на река Тунджа за да изиграят традиционното за Калофер – “Ледено хоро”. Хорото се изпълнява под съпровода на тъпан и се танцува в продължение на половин час.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Йордановден 2014 в Калофер
 
W24 Празненства и церемонии Фирми Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Карлово
  Населено място:Калофер
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Калофер, р.Тунджа
  Дата и час от:   06/01/14
  Дата и час до:   06/01/14
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Празник   >>>
  Количество:
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  587       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/01/14