Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Нидерландия реши да не пуска България в Шенген

Нидерландското правителство реши в петък, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, така че нейните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговарят на необходимите условия, за да се присъединят към този договор.

Нидерландският външен министър Вопке Хьокстра обясни пред пресата, че "все още е твърде рано" да се приеме присъединяването на България към Шенген и че Холандия ще направи нова оценка, за да се опита да подкрепи тази стъпка едва когато се докаже, че София е конституционна държава, която е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност.

Премиера Марк Рюте изрази съжаление, че засега все още има опасения относно граничния контрол, тъй като "на теория има риск да започне мигрантски поток през такава държава" и иска първо да изключи възможността за нелегално преминаване на шенгенската граница в България.

Това е най-лошият за България вариант в ситуацията, тъй като тя ще бъде отделена от тандема с Румъния и е неизвестно кога отново темата ще влезе в дневния ред на 22-те страни от Шенген.

Но има много въпросителни за такова решение, защото то би създало шенгенска граница между България и Румъния - по Дунав, суша и море - а се твърди, че Букурещ не е готов за този сценарий и задействането му може да отнеме години.

Европейският парламент и Европйската комисия призоваха през октомври и ноември и трите страни да бъдат приети без забавяне и по възможност до края на годината. Евродепутати настояваха, че това било дискриминация към България и Румъния, която ще има "сериозни последици" върху движението на хора и стоки в единния пазар.

Шенгенският договор за свободно движение на стоки и хора сега се състои от 22 държави от ЕС (България, Кипър, Ирландия, Хърватия и Румъния са извън него) и четири извън ЕС (Лихтенщайн, Исландия, Норвегия и Швейцария).

И Румъния, и България се присъединиха към ЕС през 2007 г. и тяхното членство в Шенген досега се третира като блок. Австрия, Нидерландия и Швеция изразиха резерви към влизането на двете страни в Шенген, позовавайки се на проблеми с корупцията, конкуренцията и организираната престъпност.

През седмицата в Швеция се оформи парламентарно мнозинство в подкрепа на България и Румъния, което да даде мандат на правителството да гласува с "да" на 8-9 декември.

В Австрия има разнобой между различните членове на управляващата коалиция. Хърватско издание, позоваващо се на дипломатически източници, съобщи вчера, че нидерландците със сигурност са отказали да подкрепят българите, а австрийците - и българите, и румънците.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Нидерландия реши да не пуска България в Шенген
 
W105771 Нидерландия реши да не пуска България в Шенген Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Нидерландия
  Дата и час от:   03/12/22
  Дата и час до:   04/12/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Обидно и недопустимо : Радев и вътрешният министър се нахвърлиха на Нидерландия  
__ 1 __

04/12/22
15:18:54


Президентът Румен Радев и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разкритикуваха остро Нидерландия, защото блокира влизането на България в Шенгенското пространство.

"Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!", написа държавният глава в профила си във "Фейсбук".

Иван Демерджиев: "Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена. През последните месеци страната ни положи изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Страната ни успешно премина през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете приключиха с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство".

В замяна вместо европейска солидарност, България получавала "пренебрежение и дискриминация".

"Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!".

 Крум Зарков: Рюте да внимава, това няма да мине просто така  
__ 2 __

04/12/22
15:19:58


Служебният министър на правосъдието Крум Зарков предупреди нидерландския премиер Марк Рюте "да внимава" с позицията си за недопускането на България до Шенгенското пространство, като допълни, че "това няма да мине просто така".

"Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. Рюте да внимава. Това няма да мине просто така".

Коментира, че не знаел защо Нидерландия не иска България в Шенген, но "нямат право да не ни искат". Според него начинът, по който са го направили, е "абсолютно неприемлив", като по думите му той не бил обоснован нито от юридическа, нито от политическа, нито от техническа гледна точка.

България ще влезе в Шенген след няколко дни или след няколко месеца, тъй като имала право и такива били европейските правила. Това поведение е изцяло за сметка на Нидерландия в момента.

Споделя позицията на президента Румен Радев и се радва, че България има държавен глава, който "остро и навременно реагира".

Зарков посочи, че уважавал позицията на Нидерландия, но тя трябва да се изразява по начин, който не поставя под съмнение достойнството и живота на българските гранични полицаи.
 За кого бие нидерландската камбана  
__ 3 __

04/12/22
15:20:36


Нидерландското правителство реши в петък, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, така че нейните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговарят на необходимите условия, за да се присъединят към този договор.

Нидерландският външен министър Вопке Хьокстра обясни, че "все още е твърде рано" да се приеме присъединяването на България към Шенген и че ще се направи нова оценка едва когато се докаже, че София е конституционна държава, която е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност. Това предизвика гневни реакции от българските управляващи, въпреки че окончателното решение на ЕС ще се вземе на 8 декември.

Как анализаторите коментираха това - вижте няколко мнения от социалните мрежи, без претенция за изчерпателност:

Андрей Янкулов, адвокат:

На държава, която награждава с най-високото си отличие шеф на бизнес-криминална групировка от прехода, на първия ред в парламента ѝ седи санкциониран по "Магнитски", а нейни магистрати ходят на доклад прави пред пияния Петьо Еврото, холандците са ѝ виновни, че не ѝ вярват.

Даниел Смилов, политолог:

От ГЕРБ да не питат за кого бие нидерландската камбана - тя бие за тях. Разбира се, България е суверенна държава и може да се правим на глухи и да ходим на N-тите предсрочни избори, докато хората забравят корупционните скандали. Лошото е, че тъкмо като почнат да забравят, все нещо ще им ги припомни. И ако в страната се наложи плътно було на забравата, нидерландците пак ще ни ги напомнят.

Радан Кънев, евродепутат:

Решението на кабинета на Нидерландия да "раздели" България от Румъния и Хърватия, т.е. да изолира България от европейското пространство на свободно движение, е най-сериозният дългосрочен, стратегически риск за обществото ни.

Остават 3-4 денонощия до окончателното решение на ниво ЕС.

През това време е изключително важно да не допускаме две ужасни грешки:

1. Да мрънкаме колко са лоши холандците;
2. Да се обвиняваме взаимно в българската вътрешна политика.

Защо са груби, фатални грешки? Не защото холандците са прави - не са. И не защото у нас виновни няма - има, и то много. До степен, че всеки носи определена вина, някои - много повече. А защото това са послания за вътрешна консумация, вътрешна политика, които не помагат нищо за по-добър резултат на 8-9 декември или за бързо преодоляване на изолацията.

Изобщо, голяма част от причините да се докараме дотук е системната злоупотреба с европейски теми за вътрешна консумация, вместо реална дипломация и активна политика.

Този грешен подход не може да бъде преодолян за три дена. Но е добър момент да започнем.

Никола Янков, бизнесмен:

Много важен и верен призив на Радан Кънев. Да се самобичуваме и самоизлагаме не помага. Да обвиняваме други също. Тази трагична особеност на народопсихологията ни да се самоопределяме като най-големите отрепки и загубеняци (с което категорично не съм съгласен, но това е друга тема) ни доведе до тук. Как да искаме другите да ни уважават и да ни се доверяват, като сами не уважаваме себе си? Това не помага за интеграцията на държавата ни в ЕС и за напредъка на обществото ни изобщо.

И не - холандците НЕ СА прави. И трябва спешно и категорично да им покажем, че не са. Всяка държава, претендираща да е равноправна част от Европейския съюз, би следвало да защити свирепо позицията си в тази ситуация. Наистина ще сме най-големите загубеняци, ако вместо да се мобилизира цялата администрация и общество за тази кауза, започнем традиционно да затъваме в самоунижение и самообвинения.

Добре е да се чуе силно и високо една категорична декларация на Народното събрание още утре по този въпрос, например. Най-добре с консенсус. Както и официална силна и не съвсем дипломатична позиция на правителството ни. Без да обиждаме някого, трябва ясно да заявим и предупредим, че България няма да позволи да бъде третирана като второкласен член на ЕС и да бъде унижавана. Сега, веднага. След три дни ще бъде късно.

За да може всеки в ЕС - включително Холандия - да си направи изводите какво ще става оттук нататък. Времето на политиката на съобразяване с "началниците" - основна философия на всички български правителства от присъединяването ни към ЕС до днес - приключи.

Любомир Аламанов, пиар експерт:

Няма смисъл да се чудите защо ни отрязаха от Шенген. Причината е ясна: Фасадна демокрация.

Да, управляващите повече от 12 години ни лъжат най-безсрамно, че сме демократична страна. Което е по-лошо, лъжат и Европейския съюз. Но истината винаги излиза. Винаги.

Затова каквото и да чуете тези дни, каквито и истерии да направят, каквито и пресконференции да дадат, каквито и изказвания да мятат в публичното пространство, помнете само едно: Откраднаха ни 12 години от живота.

От тук нататък въпросите към тези политически паразити може да са само такива:

- След като за 12 години не направихте нито една реформа, защо сега пак се натискате да управлявате?

- След като за 12 години не ни отървахте от зависимостта към Кремъл, защо сега се правите на евро-атлантици?

- След като за 12 години затвърдихте имиджа на България като най-корумпираната държава в ЕС, поне малко не ви ли е срам?

- След като направихте границата на ЕС частна и настанихте там криминални субекти, сега защо ревете, че не ни пускат в Шенген?

- След като за 12 години разсипахте всички институции, сега как имате очи да искате пак да управлявате?

- След като разчитате на гласовете на зависими общности, как въобще имате наглостта да говорите за развитие?

- Кой позволи десетки милиони да бъдат изнесени в чували?

- Къде е пътната карта с "Газпром"?

- След като ни откраднахте 12 години от живота, искате още ли, наглеци?

- Колко още? Колко още трябва да откраднете? Какво ще запуши алчността на лудото чудовище от банкенската крипта?

Европейците не са ни виновни, че са предпазливи. Румънците не са ни виновни, че искат да се отделят от нас. Хърватите не са ни виновни, че искат да скъсат с балканските истерии. Никой не ни е виновен.

Сами сме си виновни. Че търпим тези политически измамници. Сами сме си виновни, че търпим тези политически терористи. Сами сме си виновни, че не изметем тези политически паразити. Които откраднаха живота ни.

А сега искат да откраднат живота и бъдещето на децата. 12 откраднати години. 12 години на разруха. 12 години политически лъжи и измами. Виждаме днес резултата.

А чудовището в криптата доволно разпределя бъдещите милиарди. Мислете, моля ви. За нас е късно. Но все още можем да спасим бъдещето на децата.

Михаил Иванов, преподавател в НБУ:

Нека да благодарим на Нидерландия за летвата. Живеем в прозрачен свят. На всяка държава всичко й се вижда. Нека да се попитаме какво имат Румъния и Хърватия, което на нас не ни достига.

Защото България излъчва нестабилност - вече втора година тя се намира в дълбока политическа криза и е във властта на президентско служебно еднолично управление. Защото върховенството на закона и балансът между властите у нас не са гарантирани. Защото нямаме ясна политика към войната в Украйна и путинския режим в Русия. Защото начинът, по който посрещаме украинските бежанци показва, че не сме способни да се справяме с големи бежански потоци. И така нататък.
 Съветът на ЕС каза не на България и Румъния за Шенген  
__ 4 __

09/12/22
16:58:28

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген, съобщиха български дипломати, участвали в заседанието. Очаквано Хърватия получи зелена светлина и влиза в Шенген на 1 януари 2023 г.

Очаквано Австрия и Нидерландия гласуваха срещу присъединяването на България и Румъния, но обявиха, че виждат възможност за положително развитие следващата година. Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна взимане на решение през есента и коментира, че държави като България "имат нужда от нашата помощ".
 Германия ще наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния са извън Шенген  
__ 5 __

09/12/22
16:59:43
Германия подкрепя кандидатурите на България, Хърватия и Румъния за присъединяване към шенгенското пространство, каза германският вътрешен министър Нанси Фезер в Брюксел в четвъртък, като добави, че не споделя съпротивата на Австрия срещу разширяването на безвизовата зона за пътуване.

Не разбирам позицията на Австрия по темата. Знам, че там има вътрешен дебат по въпроса. Подкрепяме и трите държави - Хърватия, Румъния и България.

Германия и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът Джак Парок.
 Радев: Нелогично е София и Букурещ да бъдат държани извън Шенген  
__ 6 __

09/12/22
17:00:01
България е изключително заинтересована и полага усилия заедно с Гърция терминалът за втечнен газ в Александруполис да бъде завършен в срок и от другата година страната ни да може да получава втечнен газ от този терминал, обясни Румен Радев. Той припомни, че България е участник с 20% в терминала, а с решение от миналия месец удвои резервирания си капацитет.

Гърция получава над 30% от своето електричество от България, както и над 45% от вноса на пшеница, добави Румен Радев.

"От критично значение за нас е да възобновим отдавна забравения проект за петролопровод между Бургас и Александруполис, но този път да обърнем посоката - от Александруполис към Бургас. Това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, Украйна, за другите страни от Черноморския басейн", коментира той.
 Превозвачите губят 100 млн. евро годишно от чакане по граници  
__ 7 __

09/12/22
17:00:55
Транспортният бизнес е най-засегнатият от решението България да не бъде част от Шенген. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Направихме анализ какво би струвало това на българския транспортен бизнес. На граничния пункт "Русе-Гюргево" изчакването на 7 декември е 40 часа. На "Видин-Калафат" се чака между 8 и 15 часа. Всеки час престой на камион на граничен пункт струва на нашия превозвач 10 евро.

По думите му дневно 1200 и 1500 камиона излизат от тези граници, като загубите се изчисляват на над 100 млн. евро годишно.
 Румъния връчи протест на Австрия заради ветото за Шенген  
__ 8 __

09/12/22
17:01:13
Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску е извикал австрийския посланик в Букурещ, за да й връчи протестна нота на румънското правителство във връзка с "необоснованото и неприятелско отношение на Австрия" по въпроса за приемането на Румъния в Шенгенското пространство, съобщава БТА.

Този жест на Австрия ще има "неизбежни последици" за отношенията между двете държави, е пояснило министерството на външните работи в Букурещ
 Закани в Букурещ за налагане на вето на всеки интерес на Австрия в ЕС  
__ 9 __

14/12/22
19:26:24


Председателят на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку заяви, че след ветото на Австрия срещу присъединяването на Румъния към Шенген, Букурещ "има задължението да налага вето всеки път, когато става дума за интересите на Австрия".
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  88       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   04/12/22