Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Намериха жив изчезналия Сашко от Перник

12-годишният Александър от Перник беше намерен жив и в относително добро състояние край Радомир след 9 дни в неизвестност.

Александър Цветанов изчезна на 11 ноември при разходка с баща си в местната планина Голо бърдо.

Днес той е бил открит в храсти в труднодостъпен район до село Червена могила. Бил е контактен, но измръзнал, поискал е вода.

Сашко вече е откаран с линейка за преглед в "Пирогов". Предстои да му бъдат направени прегледи и изследвания. Баща му също е там. Пред столичната болница се събират и много доброволци, които се поздравявят.

Сашко изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. В мащабната акция по издирването му се включиха служители на МВР, планински спасители и над 9000 доброволци - освен жители на областта, в доброволните формирования имаше хора и от други райони на страната.

Бащата на изчезналия Александър обяви и парична награда от 100 000 лв. за този, който намери сина му и го доведе при него.

Днес историята приключи с щастлив край.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Намериха жив изчезналия Сашко от Перник
 
W105437 Намериха жив изчезналия Сашко от Перник Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: Пернишка
  Община: Перник
  Населено място:Перник
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Червена могила.
  Дата и час от:   10/11/22
  Дата и час до:   19/11/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Сашко е добре и само с лека дехидратация след 9 дни в неизвестност  
__ 1 __

20/11/22
15:43:41


Александър е в стабилно състояние и психичното му състояние е сравнително добро, съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който беше в болница "Пирогов". Там беше настанено 12-годишното момче, което беше намерено днес след 9 дни издирване.

Детето има лека дехидратация и затова е настанено в реанимация за наблюдение.

"Бащата е при детенцето, нещата са спокойни, предстои да направим консултация, но детето е в абсолютно стабилно състояние и е добре. Детето е боец, за да може да издържи така девет дни.

"Няма увреждания по крайниците, няма следи от продължително измръзване", обясни още здравният министър. Той уточни, че детето не е седирано, в нормално състояние е и е контактно. "Трябва да бъде наблюдавано няколко дни, а с оглед леката дехидратация ще имаме системи за оводняване", допълни Меджидиев.
 Доброволците Милко и Веселин, които откриха Александър: Оцелял е, защото е боец  
__ 2 __

20/11/22
15:51:38


Намерилите в ранния следобед в събота изчезналия на 11 ноември Александър от Перник, не смятат, че той е бил отвлечен, държан насила и други подобни версии, които наричат конспирации.

Те са Милко Михалков и Веселин Георгиев и участваха в брифинга на властите в Перник малко след като 12-годишното дете бе спасено и откарано за прегледи в "Пирогов" . Двамата са членове на пернишки клуб по делта и парапланеризъм и участват в издирването от първия ден като доброволци.

"Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах, в момента в който видях, че помръдна, завихме го, свалихме му мокрите дрехи, за да го стоплим, да не е дехидратиран, разказва Веселин Георгиев, който е открил Александър. "Смята, че може дъждът да е помогнал на детето, което е било без храна и вода през тези дни. Обяснява си оцеляването му с "желание за живот".

Колегата му Милко Михалков допълва, че детето се е борило и по външния му вид личи, че се е движело. "Мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, сгряхме го. Планината може да е мащеха или майка. В случая е била майка. Респект към детето! Оцеляло е само, ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец!"

Планината е трудна, само от южната страна има над 20 дерета. Именно там в едно дълбоко дере е намерено момчето. Спасителите му предполагат, че след като се е загубило, е тръгнало в грешната посока.

Александър е поискал вода. Бил е завит и изнесе на ръце от района, в който е намерен - местност над село Червено могила, Радомирско.

Разстоянието до там от мястото на изчезването е около 7 км, но никой не може да каже колко е изминало детето до момента на откриването му в лутане да открие населено място.
 Кои са двамата герои, които откриха Сашко и отказаха наградата от 100 000 лв.  
__ 3 __

20/11/22
16:03:22


Двама мъже днес са споменавани в молитвите, благословиите и благодарностите на роднините на 12-годишния Сашко и на всички българи, които от 9 дни тръпнеха какво се случва и живо ли е детето от Перник.

Веселин Георгиев и Милко Михалков доказаха, че се случват чудеса. И те са част от тях.

Веселин и Милко са млади мъже от миньорския град, които се занимават професионално с екстремни спортове. Двамата имат фирма - ExtremeLine, която създали през 2016г. в гр. Перник, с насоченост в следните дейности: Парапланеризъм (тандемни полети и курсове за пилоти), делтапланеризъм (тандемни полети и обучения за пилоти), полети с ултралек самолет, специализирани услуги в областта на аерофотографията, издирвателни мероприятия в трудно достъпни местности, алпинизъм и преходи в планината.

Двамата мъже, които от ден първи от издирването на малкия Сашко са на терен, работят с екип от сертифицирани пилоти, лицензирани инструктори с дългогодишен опит и задълбочени познания в сферата на екстремните спортове и тяхната специфика.

Веселин Георгиев лети от 2008 г., а от 2011-а има активна състезателна дейност с националния отбор на България. Сред големите му спортни постижения са сребърно и бронзово отличие на европейско първенство по целно кацане.

Той е дългогодишен лизензиран инструктор по безмоторен парапланеризъм и тандемни полети. В периода 2021-2022 Веселин завършва успешно и курс за планински водачи.

Милко Михалков е във въздуха от 2004 г. Той е тандемен пилот и инструктор по безмоторен парапланеризъм. Лицензиран пилот на моторен делтапланер.

А от днес двамата са и големите герои и вдъхновители за цяла България, от каквито имахме огромна нужда, защото, освен Сашко, те спасиха и още нещо - вярата ни в доброто, честта и доблестта. Доказаха го и като още в първия миг отказаха обявената от бащата на детето награда от 100 000 лв.

Веселин и Милко са двамата късметлии от армията от хиляди други безименни герои, които 9 дни търсеха детето с аутизъм под дърво и камък. Те имаха шанса да погледнат станалата вече отчайваща ситуация отвисоко и да върнат Сашко в прегръдките на баща му.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  91       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   20/11/22