Ресурсбук България. Събитие / обява

Слави Трифонов изтегля министрите си и слага край на Четворната коалиция

От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция. Това заяви лидерът на партията Слави Трифонов в обръщениe, излъчвано в социалната мрежа.

"Причините, поради които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея, са две - Македония и факта, че в държавата вече няма пари", посочи Трифонов.

Той коментира и защо министрите на ИТН са напуснали днешното заседание на МС за актуализацията на бюджета.

"Днес министрите на ИТН напуснаха заседание на МС заради изключително лошия бюджет, който представи министърът на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва, даже това е агония", обясни Трифонов.

По думите му премиерът Кирил Петков води друга външна политика по казуса с РСМ, по-различна от тази на МВнР, от тази на НС и от декларираната на Консултативния съвет при президента Румен Радев.

"Министър-председателят си има друг външен министър и той се казва Весела Чернева", отбеляза още Трифонов и продължи:

"Министър-председателят е обещал на различни лидери от ЕС и света, че ще вдигне ветото на Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат Северна Македония да започне преговори чак когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017 година".

По думите му по този начин Кирил Петков "грубо и безпардонно, и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение".

"Македония е важна част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взема еднолични решения против волята на българския народ. Това се нарича най-простичко - национално предателство".

Относно бюджета политическият лидер коментира, че "в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу".

"Това, естествено, ме ужасява. Всеки лев е важен особено ако говорим за парите на държавата, защото това всъщност са всичките ни пари - нашите пари. И никой няма право да ескспериментира с тях. Еднолично. Да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Междугалактическия институт".

Той изтъкна и следните факти, отбелязвайки, че има достатъчно информация за тях:

Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 г. Четири милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Тоест, вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи.

Милиард и двеста милиона от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Но зърно няма, а и милиард и двеста няма. Къде са? Повечето т.нар. "мерки", планирани за актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората. Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Къде са онези 8 милиарда кражби от бюджета и защо не са в държавата тези пари? Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг - над 10 милиарда лева само за тази година? Кой мислите, че ще ги плаща - той или ние и нашите деца?", попита лидерът на ИТН и катеорично заяви:

"В крайна сметка, освен захвърлянето на националния интерес на България спрямо Северна Македония, министрите на "Продължаваме промяната" водят държавата, тоест всички нас и към фалит".

Трифонов обясни, че не иска власт, а всичко е въпрос на морал.

"Ако искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме от всички екстри на властта. Но аз не съм тук за това. Тук съм заради морала. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати. Заради моралния избор и сега, сам, доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги - щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. Само че, за разлика от "Продължаваме Промяната", аз не съм такъв", подчерта лидерът на ИТН.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Слави Трифонов изтегля министрите си и слага край на Четворната коалиция
 
W102372 Слави Трифонов изтегля министрите си и слага край на Четворната коалиция Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   09/06/22
  Дата и час до:   09/06/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Продължаваме промяната са готови на правителство на малцинството  
__ 1 __

09/06/22
23:01:33


"Продължаваме промяната" са решени да управляват и без ИТН. Декларира го премиерът Кирил Петков.

"ПП сме готови на правителство на малцинството. Днес е денят на водораздела", заяви премиерът Кирил Петков. "Всеки ден ни казват, че това правителство ще падне - още не е паднало", добави той.

И изтъкна няколко причини за неразбирателството с ИТН - искане на допълнителни пари, нежелание за реформи и несъгласие с предложението му Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

Мнистър-председателят съобщи още, че сега вече вътрешният министър ще застане начело на антикорупционната комисия веднага. Причината това да не се случи до този момент било категоричното несъгласие на "Има такъв народ", които не одобрили кандидатурата му.

"Правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, спират се истинските реформи, спират се законодателните реформи и най-голямата и най-важна организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков", каза Петков.

И повдигна завесата пред втората причина за раздялата с ИТН.

"Караджов поиска безпрецедентно увеличение на бюджета с 3,6 милиарда, което е безпрецедентно", бяха първите думи на премиера Кирил Петков. "Той беше спуснат в последния момент от някакви незнайни сили", продължи по адрес на регионалния министър от ИТН министър-председателят. И добави, че Караджов дори не бил участвал в протестите.

Той припомни, че в бюджета са били определени 2,2 млрд. лв. за пътните фирми, "които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби".

"Ние заявихме, че това няма как да се случи", обясни отказа си министър-председателят, довел сутринта и до напускането на министрите от ИТН.

Петков обаче още нямал още идея кои ще бъдат новите четирима министри на мястото на Александър Николов, Теодора Генчовска, Радостин Василев и Гроздан Караджов.

"Нямаме имена, които да ви споделим, но всяко име ще трябва да отговаря на същите високи стандарти", каза Петков.

Премиерът не каза и на чии депутатски гласове ще разчита, за да оцелее кабинетът му, но подчерта, че му трябват 12 народни представители. Петков беше категоричен, че останалите двама партньори в коалицията - БСП и ДБ, остават твърдо с него в общото управление.

Събитията, довели до разтуряне на коалицията, започнаха още предиобед, когато трима министри на ИТН напуснаха заседанието на МС заради несъгласие с проекта за актуализация на бюджета. Няколко часа по-късно и лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че напускат коалицията заради липсата на пари в държавата и предателството от страна на Кирил Петков и ПП по отношение на Македония.

"Имаше едно разбиране в основата на формирането на коалицията и това разбиране беше, че ще се сложи край на кражбите и парите на българите ще се разходват законосъобразно и целесъобразно. Нашата червена линия е да не допуснем кражба, днес сме тук точно заради тази червена линия", добави своя коментар съпредседателят ПП Асен Василев.

Финансовият министър припомни, че тази коалиция е била трудно сформирана от партии, които са били много различни и като разбиране за икономика, и за представяне на България в международната общност.
 Петков обвини Има такъв народ , че са в политиката заради обществените поръчки  
__ 2 __

09/06/22
23:08:10


Искането на допълнителни 3.6 млрд. лева за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и отказът да подкрепят Бойко Рашков за шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Тези две причини очерта премиерът Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви, които са в основата на обтегнатите отношения между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Днес напрежението между двете партии достигна връхна точка, след като лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов обяви в обръщение по партийната си телевизия, че оттегля министрите си и напуска управляващата коалиция.

Историята на влошените отношения в коалицията

Премиерът обвърза темата с исканите допълнителни пари за АПИ с отказа на "Има такъв народ" да подкрепи вътрешния министър Рашков за ръководител на антикорупционната комисия. Той каза още, че "Има такъв народ" са в политиката заради обществените поръчки в пътното строителство. Според премиера с исканите допълнителни пари бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" е щял да достигне 6 млрд. лева и всички пари щели да се насочат към строители, свързвани с предишните управляващи от ГЕРБ и бившия министър-председател Бойко Борисов. Кирил Петков добави, че е нямало как това да се случи, тъй като в момента тези фирми се разследват от МВР за корупционни схеми.

"Ако има корупционен стремеж към тези 6 млрд. лева, то последното, което искате, е работещо КПКОНПИ", каза още премиерът, като уточни, че утре ще внесе в парламента законопроектът за реформа в антикорупционната комисия.

Кирил Петков припомни как преди няколко месеца АПИ поиска 1.1 млрд. лева, с които да се разплати на пътните строители и те да продължат да поддържат републиканската мрежа. Според него пътната агенция още тогава е поискала да харчи безконтролно тези средства и да ги насочи към "всички фирми, строили по времето на Борисов". Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", не искал да има никакви комисии, които да следят харченето на парите. Желанието му обаче не се осъществило и "това много ги ядоса".

След това дошъл скандала с депутата от "Има такъв народ" Любомир Каримански, който в последния момент беше издигнат като кандидат за управител на Българската народна банка. Другият кандидат за поста беше Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". Каримански не получи подкрепа от нито един от коалиционните партньори и в крайна сметка двамата се оттеглиха от надпреварата, като оставиха избора на нов шеф на БНБ за следващите месеци.

От тогава датира и последния разговор на Петков със Слави Трифонов. По думите му, след като предложил на лидера на "Има такъв народ" да посочи друг кандидат за БНБ, той отказал и спрял да си вдига телефона и да отговаря на есемесите му.

Така дошъл и повратният момент в отношенията между двете партии. В началото на разговорите за актуализацията на бюджета Гроздан Караджов поискал допълнителни 3.6 млрд. лева "за същите компании, които Рашков разследва и които видяхме да изнасят торби с пари". Премиерът припомни, че бюджетът на АПИ за тази година е 2.2 млрд. лева и бил рекорден, а с поисканите допълнителни средства е щял да достигне 6 млрд. лева.

Обществените поръчки и брокерът Гроздан Караджов

"Казахме, че няма как да се случи това. Не знам как АПИ може да похарчи такива средства. Министър Караджов обаче каза да не се притесняваме и че това е негов проблем. Днес като внесохме в Министерския съвет проектобюджета и в него не присъстваха тези 3.6 млрд. лева, той стана и каза, че не може да присъства на внасянето на бюджет, който е несъгласуван. След това си тръгна. Това е стилът на Слави Трифонов - играе силово и не му пука какъв ще е резултатът", разказа Петков случилото се днес на заседанието на правителството, което предшестваше разразилия се през деня скандал.

"Тези хора бяха в политиката, за да вземат обществени поръчки през АПИ. Когато не се получи, решиха, че не им е място в управлението и излязоха. Направиха го, както един певец може да го направи".

Той добави, че регионалният и външният министър Теодора Генчовска, която също е от квотата на "Има такъв народ" са работили в пълна координация със Слави Трифонов. Той дори разказа за един свой разговор с Трифонов.

"Той ми каза, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, значи имам проблем със Слави Трифонов, защото Караджов е просто един брокер", припомни си Петков.

Около час след интервюто на премиера самият Караджов разказа също пред Би Ти Ви друга версия на случилото се. "Това не са пари, които аз съм поискал, а които с решение на Народното събрание присъди от бюджета на министерството да се изплатят стари задължения точно на тези "крадливи фирми". От обяснението му се разбра, че Петков и Василев отказали да дадат половин милиард лева на държавната "Автомагистрали" да продължи изграждането на "Хемус" и още толкова, обещани на общините. Посочи, че в рамките на коалицията е имало договорка и поет ангажимент към фирмите до края на юни да се плати цялата дължима сума от 1.2 млрд. лв., които не са разчетени в бюджета за годината.

Търсят се 12 независими и отговорни депутати от "Има такъв народ"

Премиерът изрази надежда, че в редиците на "Има такъв народ" ще се намерят "12 независими и отговорни депутати, които да кажат, че държавата е по важна и са за нулева корупция". "Няма как всички да са безотговорни като своя лидер".

След напускането на "Има такъв народ" вече тройната коалиция се нуждае именно от 12 депутати, за да събере нужните 121 гласа за мнозинство. Според Петков на този етап е невъзможно някоя от другите три парламентарно представени партии да се включат в управлението.

"Не можем да работим с ГЕРБ във формат, в който Бойко Борисов стои отзад и си пуши пурата. Борисов е червена линия за нас. Докато Делян Пеевски е на първа линия в ДПС, е пълен абсурд да работим и с тях. "Възраждане" - не го виждам как може да се случи.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  50       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   09/06/22