Ресурсбук България. Събитие / обява

Програмата на Софийска филхармония за новия сезон

На пресконференция днес директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров представи плановете на националния оркестър и националния филхармоничен хор до края на годината.

През новия полусезон културният институт остава верен на мисията си да представя най-доброто от класическата музика от света и от България.

През месец юли Филхармонията ще зарадва публиката си с лятна програма на открито на две сцени - в Борисовата градина и в Квадрат 500.

Парк-театър "Борисова градина"

Летните събития започват на 3 юли от 20.00 ч. в парк-театър "Борисова градина", където ще прозвучат шедьоври на европейската филмова музика под палката на маестро Григор Паликаров. Концертът "La Dolce Vita" включва творби от Енио Мориконе, Луис Бакалов, Стелвио Чиприани и Нино Рота.

На същата сцена на 10 август концерт-спектакълът "Веберови" от Феликс Митерер ще разкаже любопитни подробности за живота на Волфганг Амадеус Моцарт. На сцената заедно с оркестъра на филхармонията ще се качат сопраното Вера Гиргинова и актьорите Елена Атанасова, Деница Даринова, Анджелика Джамбазова и Явор Борисов. Режисьор на спектакъла е Борислав Петранов.

Третият концерт в парк-театър "Борисова градина" е на 4 септември. "Холивуд" ще потопи публиката в света на Джон Уилямс и Вангелис. Емблематични филмови пиеси на двамата гении ще звучат в изпълнение на Националния оркестър и Националния филхармоничен хор.

Квадрат 500

И тази година красивото открито пространство на атрума на Квадрат 500 ще посрешне камерните състави на Филхармонията. Концертите там започват в 18.30, а любезните домакини на Националната галерия предоставят достъп до експозицията на галерията за всеки, закупил билет за събитието от 10 до 18 ч. в деня на концерта.

Програма лято 2022:

10 юли
Струнен квартет София
Валсове, танго и евъргрийни от Йохан Щраус - баща, Карлос Гардел, Астор Пиацола и др.

17 юли
Кварто квартет - "На юг"
Творби от Паганини и Турина

24 юли
Класик Арт и младите дарования Александър Маджаров - валдхорна, Алина Михайлова - виолончело и Сара Пейчева - контрабас
Творби от Й.Хайдн, В.А. Моцарт, Л. ван Бетовен, А .Вивалди, Й.М.Шпергер, С.Димов, П.Тончева, В.Георгиева

31 юли
Флейтов квартет Флаутисимо и Весела Тричкова - арфа
Творби от Волфганг Амадеус Моцарт, К. Макмайкъл, Румен Бояджиев - син, Карл Мария фон Вебер и др.

14 август
Дуо Ризови, със специалното участие на Кирил Матанов - виола и Кристиана Алпиева - виолончело
Творби от Йохан Андреас Амон, Волфганг Амадеус Моцарт и Фредерик Дюверноа

21 август
Струнен квартет "Фрош"
Творби от Хенрик Гугецки и Роберт Шуман

28 август
Вокален състав "Славяни"
Музикален калейдоскоп с творби от различни епохи

Акценти от програмата на сезон есен - зима 2022 г.

Официалното откриване на есенния полусезон ще бъде на 15 септември с доайена на класиката у нас маестро Емил Табаков и Светлин Русев, които ще представят музика на Бетовен и Чайковски.

Веско Ешкенази, Лия Петрова, Георги Димитров, Любомир Денев - син, Росен Миланов, Симеон Пиронков, Милена Моллова, Мария Радоева и сопраното Светлина Стоянова са част от българските музиканти и диригенти, които ще партнират на Националния оркестър до края на декември 2022.

Младата звезда на виолончелото Камий Тома, легендите Иво Погорелич и Елизабет Леонская, световно признатите Даниел Хоуп, Юлиан Рахлин, Йорма Панула, Густав Кун Емануел Чекнаворян и Александър Канторов са артистите, които с удоволствие се завръщат на сцената на "Зала България".

За първи път ще се срещнат с публиката в София световно признатите виолончелисти Аурелиян Паскал, Даниел Мюлер-Шот, Рей Уанг, цигуларят Джан Паоло Пелозо, пианистите Николай Лугански и Со Рианг, диригентът Мишел Табачник и суперзвездата на операта Роландо Вийасон, който гостува в София на 22 декември.

Главният гост-диригент Саша Гьотцел ще се включи в полусезона на Филхармонията с два концерта, единият от които е Новогодишната гала.

Коледният подарък за меломаните - оперната гала с Роландо Вийазон, ще бъде под палката на Найден Тодоров.

Наред с любими на родните меломани произведения, публиката ще чуе две световни и една българска премиерни изпълнения, както и творби, които не са изпълнявани повече от 30 години.

Билети за концертите, обединени в абонаментни цикли, вече се продават на касата на зала "България" за филхармоничното общество. Всеки, пожелал да стане член на обществото, ще получи и от новите членски карти, които осигуряват още по-големи бонуси и отстъпки за лоялната публика.

Концертът с участието на Роландо Вийазон се продава отделно на касата на зала "България" и в Ивентим.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Програмата на Софийска филхармония за новия сезон
 
W17 Изкуство и култура Фирми Раздел    
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община:
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   01/06/22
  Дата и час до:   31/12/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Културно събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  63       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/06/22