Ресурсбук България. Събитие / обява

Газпром спира доставките на газ до България

Руската държавна компания "Газпром" спира доставките на природен газ до България от 27 април. Това обявиха от Министерството на енергетиката в съобщение до медиите. Във вторник (26 април) в "Булгаргаз" е получено уведомление от "Газпром Експорт", че доставките ще бъдат спрени в сряда.

"Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи", уточняват от енергийното министерство, като подчертават, че към момента не се налагат ограничителни мерки за консумацията на природен газ в България.

От руска страна е била предложена нова двуетапна процедура за плащане на газа. Анализ на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установил, че тя е "в несъответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руска страна".

Предприети са мерки за алтернативни доставки на газ.

По-рано през деня се разбра, че "Газпром" ще прекрати доставките на газ към Полша. Руската агенция "Интерфакс" съобщи, че причина е отказът на Полша да плаща за доставките в рубли. Плащането за май е трябвало да стане на 26 април.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Газпром спира доставките на газ до България
 
W101497 Газпром спира доставките на газ до България Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   27/04/22
  Дата и час до:   27/04/22
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Лена Бориславова за спирането на газа: Няма основания за притеснение, подготвени  
__ 1 __

27/04/22
17:58:26


"Няма основание за притеснение и няма риск за енергийната сигурност на страната. С тези думи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова коментира пред БНР и bTV информацията за спиране на доставките на газ от Русия, считано от 27 април.

"Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника", увери Бориславова.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията.

"Газпром обяви, че спира доставките на газ към България без предупреждение. Преждеуправляващите обещаха диверсификация, която не осъществиха. Вместо това построиха газопровод за 3 млрд. лв. платен от българските данъкоплатци. От всички нас. България ще се справи. Работим активно цената да се повлияе минимално", гласи съобщение в официалния профил във Фейсбук на "Продължаваме промяната".

Депутатът от "Демократична България" и заместник-председател на енергийната комисия в Народното събрание Ивайло Мирчев също коментира информацията за спирането на доставките от Москва.

"България ще се справи, газ ще има. Заради извънредните обстоятелства в началото ще е на по-висока цена, но ще се търсят решения и в тази посока", написа той, а постът му бе публикуван в страницата на "Да, България" в социалната мрежа.
 Какви са правните механизми за защита срещу спрения газ?  
__ 2 __

28/04/22
18:21:42


"Газпром" излиза с много прост аргумент - има форсмажор от страна на руската държава, която ги задължава да приемат плащане само в рубли. Е, българската държава не трябва да показва, че е беззащитна, а да създаде форсмажор за "Булгартрансгаз" и да заяви, че в момента, в който спре газът за България, ще спре и доставката на газ по Турски поток. Ама щели Сърбия, Унгария и Русия да са недоволни. Естествено, ако всички бяха доволни - нямаше да има ефект от спирането на газа.

Вторият алтернативен форсмажор, който държавата може да предприеме, е да начисли допълнителни такси за пренос на газ по Турски поток, които изцяло да компенсират по-скъпия газ, който България ще се опита да си достави вместо руския газ. Това, че има сключен договор и транзитните такси са предплатени, не е пречка държавите да се намесват в създалата се ситуация на военни действия. Поначало всички санкции препятстват или променят изпълнението на някакви договори.

В никакъв случай не трябва да се взема газ за България от количествата, които са предназначени за Сърбия и Унгария - това е чужда собственост на компании от държави, различни от Русия.

Друг е въпросът, че авторитетните международни арбитражи третират държавните фирми и държавата-собственик като едно цяло. Поради това евентуални арбитражни дела биха били загубени от "Газпром". А екзекватурата и изпълнението срещу "Газпром" може да се насочи в други държави. Естествено, същото се отнася и за "Булгартрансгаз", с тази съществена разлика, че тази българска фирма няма съществена собственост извън България.

Европейската комисия заяви, че финансовите операции по обмен и плащане с рубли към "Газпром" са в нарушение на наложените от ЕС санкции. Но вече изтече информация, че Гърция е започнала плащане в рубли. Ако ЕС не осигури отказа на всички държави от съюза да плащат с рубли, тогава и България, като най-бедната държава в ЕС, също следва да се насочи към плащане на газа в рубли. Както се казва - не е необходимо да сме по-големи светци от папата. Това не пречи държавата да наложи допълнителни такси за преноса на газ по Турски поток. Да използваме силните инструменти, които са на наше разположение.

При спиране на доставките на газ би следвало да поискаме временно България да не плаща квоти за използването на въглища в ТЕЦ-овете. Временно парите за квоти може да се ползват за компенсиране на увеличените разходи за газ. Освен това след няколко месеца електроенергията от държавните ТЕЦ може да се достави на приемлива цена към фирмите, които използват газа не като суровина, а само като енергоносител, за да имат тези фирми интерес бързо да се пренастроят към използване на ток вместо газ. Всички тези неща като мерки и детайли би следвало вече да са разработени и разписани и да остава само да се осъществят. Дано бъдем изненадани и с други овреме взети мерки за доставка на неруски газ на поносими цени.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  52       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   27/04/22