Ресурсбук България. Събитие / обява

 

Бивш данъчен е обвиняем за пране на пари, прибрал 53 млн. от Хемус

Антимафиоти задържаха мъжа, прибрал милионите в чували от строежа на АМ "Хемус".

Обвиняемият, който е бивш данъчен служител, е човекът, получил изтеглените в брой от банки над 53 милиона лева, изчезнали при строежа на магистрала "Хемус".

Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 3 ноември и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП, съобщиха от държавното обвиненине. От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“.

Впоследствие 42-годишният мъж лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които му давали. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б.К. е получил сума в размер на 53 060 861,00 лева.

Той е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по случая продължава.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Бивш данъчен е обвиняем за пране на пари, прибрал 53 млн. от Хемус
 
W98559 Бивш данъчен е обвиняем за пране на пари, прибрал 53 млн. от Хемус Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   12/12/21
  Дата и час до:   12/12/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Гешев - реална димна завеса, не измислена война  
__ 1 __

16/12/21
22:48:54
Вчера от нашите водещи телевизионни медии научих, че в България била започнала "война на институциите": Прокуратурата нападнала Министерството на вътрешните работи.

Вие разбрахте ли за какво реално става дума?

Има ли изобщо casus belli и ако да, какъв е той?

Защото и двете институции, по мое наблюдение поне до вечерните новини по БНТ, както казва народът грубо и точно - сякаш си бяха "плюли в устата": разтягаха разни неясноти. Сякаш предполагаемата "война" бе резултат от предполагаемите факти като тия, че някакъв си прокурор не знаел адреса на ГДБОП, а пък шефът на ГДБОП се бил опитал да каже на прокуратурата да разпита някакъв обвиняем, пък тя се обидила, зер никой не може да й казва нищо!

Но - по много косвени данни и малко преки, пробили си път до мен, желаещия да бъде информиран - сглобих историята, която водещите медии досега така и не разказаха 1:1 - а акцентираха върху измислената атракция "война на институциите". Така че можете да си сглобите историята и вие, като сравните различните версии - ако вече не сте го направили:

ГДБОП предлагат сделка на един знаков обвиняем, междинно звено между откраднатите държавни милиони и крайните им получатели високо във властта: обвиняемият да си разкаже "всичко", а в замяна на тези си показания да се отърве лично по-леко.

Както знаем, това е класическа полицейска практика, защото полицейската статистика показва, че този метод води до разкриване на истината и осъдителни присъди не за дребните изпълнители, а за едрите поръчители.

Обвиняемият се съгласява на сделката. Но не се съгласява прокуратурата. Става ясно, че прокуратурата изобщо не се интересува от показанията на този обвиняем. Единственото, което я интересува, е нейната независимост от ГДБОП и МВР. И от истината.

Това е новината.

Но това не е всичко по случая: остава димната завеса.

За да прикрие тази неприятна новина, прокуратурата си организира шумна пресконференция. В резултат медиите, вечно склонни към примитивни противопоставки, заговориха хорово за "Прокуратурата против МВР" - и за споменатата по-горе от мен (с презрително учудване) "война на институциите".

А то било просто димка, пусната от Гешев, белки в димката тъмните работи станат невидими.

Деян Кюранов
 ГДБОП: Четири дни не може да се разпита лице,готово да разкрие схемата за Хемус  
__ 2 __

16/12/21
22:52:18
Не сме принуждавали прокуратурата да извършва нещо насила, нито сме използвали обидни думи срещу тях. Повод за срещата ни в ГДБОП беше, че четири дни не може да се разпита лице, което е заявило готовност да говори какво се е случило с 53 млн. лв. от "Хемус", предназначени за Лот 5 на скоростния път. Един от главните прокурори е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето. Това заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов на извънредна пресконференция.

Според него е безкрайно учудващо защо не се проявява интерес към разплитането на схемата. Той посочи, че след случая са образувани досъдебни производства срещу служители на ГДБОП.

"Два пъти правим опити да разпитаме обвиняемия и двата пъти не успяваме", обясни Александър Анастасов - директор на "Икономически преследвания" в ГДБОП.

От МВР разкриха, че много от прокурорите нямали представа къде се намира сградата на ГДБОП. Имало и чатове в социална мрежа, които показвали, че прокурор искал служител на ГДБОП да го закара до сградата.

Днес тези разговори били изтрити, но имало екранни снимки от тях. Според говорителят на вътрешния министър се прави опит да се инсценира напрежение между институциите.

По-рано днес от МВР обявиха, че може да има опасност за живота и сигурността на Борислав Колев, обвинен за пране на пари от магистрала "Хемус". С казаното от страна на прокуратурата днес се е стигнало до оповестяване и на тактики от разследването по случая, добавиха от полицията.

Колев е обвинен за пране на пари в размер на над 53 млн. лв. От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми. По сметките им били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ "Хемус".
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  214       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   16/12/21