Ресурсбук България. Събитие / обява

Кандидат-президентски дебат - Румен Радев и Анастас Герджиков

Първият и единствения дебат между кандидатите за президент на България - Румен Радев и Анастас Герджиков, беше проведен в ефира на БНТ и излъчен на живо онлайн в Dir.bg. Водещ на студиото бе Аделина Радева.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Кандидат-президентски дебат - Румен Радев и Анастас Герджиков
 
W97958 Кандидат-президентски дебат - Румен Радев и Анастас Герджиков Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   18/11/21
  Дата и час до:   18/11/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Размяна на популизми, но победа за Радев.  
__ 1 __

20/11/21
23:22:03


"Дебатът" между нашите кандидат-президенти се оказа в много големи кавички. Започна като редуване на заучени монолози, без реална комуникация, спор, сблъсък: замахванията бяха в непресичащи се равнини, инкасирани удари нямаше. Така че - скучен нулев резултат от един рунд с претенция за класически бокс.

Втората част бе свободна борба и в нея летецът се издигна в очите ми много над педагога на мъртвия език. Опитите на Герджиков за засечки и подсечки, минаващи през голословните махленски хули в оплаквателство от живота и личните душмани, бяха построени върху наивна патетика и стояха детински. Тези хватки работят във факултетското интригантство, не в политиката - дори в нашата.

На този фон за Радев не бе вече трудно да докаже превъзходството си на мъж с набран вече опит както във вземането на държавнически решения, така и в обясняването им с думи прости и точни. Като усети превъзходството си, тонът му започна да става поучителен спрямо университетския ни учител, все по-снизходителен.

А когато пък Герджиков за трети път отказа да направи избор, защото избирал "всички" - като във "всички са ми приятели", този Радев, пакетиран от ред медии като "солдафон", срази многознайкото на собствения му терен! С едно позоваване на Аристотел, дошло изневиделица, светкавично, като "Сайдуайндър": "Щом всички са ти приятели - значи никой не ти е приятел!" (Според специалистите тези думи се приписват на Аристотел, и не било сигурно дали е казал точно това - но във всеки случай Радев демонстрира, че не само знае кой е Аристотел, но и че Аристотел може да му свърши работа!)

1. Този "дебат" няма да повлияе забележимо върху избора в неделя. И заради начина, по който огромното мнозинство от зрителите го приемат, и заради онова, което двойката предложи.

2. Относителна новост е това у нас - открита среща на политически съперници.

Затова ще се гледа от значителен брой избиратели. Но те - по известния принцип на МакЛуан - повече гледат канала, по който идва съобщението - а той е медията - отколкото чуват посланието. За мнозинството телевизията е медия за забавление, при това на по-старото поколение: сериозните неща се случват в социалните мрежа.

Като е така, от това дуо очакваме да ни направи шоу. "Е, не! Слаби са! Няма тръпка!" Защото се дебнат прояви на емоция, трепването на устната или ноздрите, погледът как се мести, ръката къде е - целият "език на тялото" се оказва по-важен от изречените думи. А и в думите тонът е по-важен от значението, интонацията - от предполагаемия смисъл.

Сиреч, тук така и не можахме да стигнем до търсеното политическо съдържание - само до първа скица защо то не достига до зрителя.

3. Политическо съдържание се съдържаше в изказанато от съперниците. Не го наричам позиция - защото позиция и в политиката е място за битка, не за изчитане на декларации за намерения, необвързани със залог за действие. За сметка на това и двамата кандидати със стряскащо единомислие приемат, че трябва да се представят пред избирателя с най-банални мнения по най-баналните теми на българската политика, откак я има Нова България! Избрано:

• Русия (Радев: "С Русия!", Герджиков: "Без Русия!")

• Икономиката (Радев, като отговорен досега: "Добре сме!", Герджиков, като неотговорен: "Зле сме!")

• Пандемията - това е ново нещо, но реакциите са като за старите - виж по-горе, при икономиката, защото разиграха същото...

• Македония - хорово: "Без Македония!" - защото и двамата знаят колко популистки опасно е друго (откровено?) мнение.

• Самолетите - отново хорово: "8!" - също защото и двамата знаят, но се видя, че различно е знанието им: Радев знае, какво е това 8 и защо не работи без големи допълнителни пари, а Герджиков си знае "8" - и повече нищо не знае.

Ето че конкретиката ни изведе от еднаквостите на популизма - и аз бързам да продължа в нея, защото няма смисъл да правим от всичко трибуна против популизма - и корупцията, и лъжите в политиката, и всички теми, чиито решения не са в областта на управленската политика, а на политическата култура. Но тези двама българи бяха излезли на изпит за управленци. И като цяло успешно избегнаха да говорят по темата. Оттук и неизбежните, неизбежно банални риторични въпроси от типа: "Нима не можем без това? Нима вече не изискваме друго?" Е, явно не.

Финал без популизми

Финал жив, защото и двамата излязоха от шаблонното поведение - Радев съзнателно, с увереност; Герджиков неволно, подведен от очевидна политическа и светска незрялост. Тук започнаха неговите не-отговори на конкретни въпроси, както и самозастрелващата спомената серийка "Кое избираш? - Всичко!" А Радев без колебание отсичаше избора си и тонът му убеждаваше. И докато риторичният му връх бе споменатият удар с Аристотел, действителните върхове на това бая неполитичско шоу бяха политически.

Първо, Радев каза, че за него най-добрият ни президент е "неизбраният Петър Дертлиев". Не очаквах този човек от друго поколение да прояви такава завидна политическа памет и и такъв вкус към политическото качество. Дойде и въпросът за най-голямата му грешка, дойде и категоричният отговор: че късно се е противопоставил на режима на Борисов. (Вярно! - откликнах в себе си.) И на чудесния, рискован журналистически ход на водещата Аделина Радева: "А можехте ли?" - се чу неговото, малко възглухо, от което - още по-искрено: "Можех!"

Това е висш пилотаж - но ще напусна и аз втръсналите и на мен авиационни сравнения: това е дума на политик от висока класа. Дали с такъв майсторлък е управлявал и ще управлява като президент е друг въпрос; но Радев показа, че го има. И че зад телевизионния образ има личност.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  163       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   20/11/21