Ресурсбук България. Събитие / обява

Радев от Словения: С. Македония няма как да подмине катарзиса

Нашите европейски партньори разбират същността на проблема, който съществува между България и Северна Македония относно позицията ни за започване на преговори за членство в ЕС - системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Това заяви Румен Радев преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Словения.

Докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем "да" на проекта. Трябва да се уважават европейските принципи и да се изкорени езикът на омразата. Трябва да има документ, който да покаже как се удовлетворяват българските изисквания и какви са нашите гаранции.

Няма прогрес по договора, който включва защита на правата на македонските българи. Учебниците, които не трябва да водят до насаждане на омраза.

България бе неразбрана и изолирана в Европейския съюз.

През май тази година заварихме отношенията между двете страни в задънена улица. Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа. Спомняте си внезапното и изненадващо вето, без да се представят каквито и да е смислени аргументи към нашите европейски партньори.

България очаква не нови обещания и декларации от страна на югозападната ни съседка, а правнообвързващи гаранции, включително изменение на Конституцията на РСМ и включване на българите сред държавотворните народи, изброени в нейния преамбюл.

С. Македония няма как да подмине катарзиса. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народа, ние няма как да кажем "да" за начало на преговорите.

Потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България, е предизвикателство и на ЕС, защото, след като са български граждани, то те са граждани и на Съюза.

Относно езика на омразата искаме ясни правни обвързващи документи.

Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници, музеи, от държавната политика - тогава нашият народ е готов да каже "да". Искаме ясни правнообвързващи документи, македонските българи да бъдат отразени в преброяването и да се признае историческата истина в отношенията с България. Скъсване с македонизма и омразата към България и вземане на ясни решения.

Истинската същност на проблема в Северна Македония е системната дебългаризация и унищожаване години наред на българското културно-историческо наследство в тази страна.

Той припомни подмяната преди няколко дни на български паметник, което "показва, че се преследват не само живите, но и се унищожава паметта на мъртвите българи". Над 120 000 граждани на РСМ са и граждани на България, базирано на тяхното изрично волеизявление и на представени обективни документи за произход, други десетки хиляди чакат за своя български паспорт и страната ни очаква тази реалност да бъде отчетена и при преброяването на населението на РСМ.

Не може РСМ да очаква, че смяна на правителство ще заглуши проблемите - това било загуба на време.

Държавният глава настоя за безусловно изпълнение на духа и буквата на сключения през 2017 г. договор.

Президентът Румен Радев проведе срещи поредица от срещи на най-високо равнище, посветени на европейската перспектива на югозападната ни съседка.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Радев от Словения: С. Македония няма как да подмине катарзиса
 
W96796 Радев от Словения: С. Македония няма как да подмине катарзиса Източник News.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Румен Радев
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Словения
  Дата и час от:   07/10/21
  Дата и час до:   07/10/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  74       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/10/21