Ресурсбук България. Събитие / обява

45-ото Народно събрание проведе първото си заседание

45-ото Народно събрание проведе първото си заседание. Заседанието бе открито от най-въздастния депутат Мика Зайкова.
Тя съобщи, че Министър-предедателят Бойко Борисов е депозирал оставката на неговото правителство.

Депутатите се заклеха и избраха председател и заместник председатели на Народното Събрание.

Прерседател: Ива Митева-Рупчева ("Има такъв народ")

Заместник председатели:

Цвета Караянчева (ГЕРБ)
Виктория Василева ("Има такъв народ")
Муккадес Налбант (ДПС)
Кристиян Вигенин (БСП)
Атанас Атанасов ("Демократична България")
Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри, вън!")


Председателят на парламента Ива Митева прочете заявленията за създаване на парламентарните групи в новото Народно събрание и ръководствата им.

ГЕРБ: председател: Десислава Атанасова, зам.-председатели: Александър Ненков, Това Биков, Румен Христов
"Има такъв народ": председател: Тошко Йорданов, зам.-председатели: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев
БСП: председател: Корнелия Нинова, зам.-председатели: Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов
ДПС: председател: Мустафа Карадайъ, зам.-председатели: Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид
Демократична България" председател: Христо Иванов, зам.-председатели: Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев
Изправи се! Мутри, вън!: председател: Мая Манолова, зам.-председатели: Николай Хаджигенов

Президентът Румен Радев направи обръщение от парламентарната трибуна към народните представители.

Председателите на парламентарните групи произнесоха програмни слова.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към 45-ото Народно събрание проведе първото си заседание
 
P1162 Над 160 депутати оформиха мнозинство и нямат нужда от избори Андрей Райчев Коментар 1
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   15/04/21
  Дата и час до:   15/04/21
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Обръщение към депутатите на президента Румен Радев  
__ 1 __

15/04/21
18:24:58


Скъпи сънародници,

Първо искам да се обърна към вас, народни представители, и да Ви поздравя с високоотговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас - да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси, да сбъднете неговите въжделения.

За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да Ви упрекне в липса на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и до днес. Това не бива да Ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани. Да търгуват с обществения, дори с националния интерес, в името на своето оцеляване. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас.

Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат тъкмо на общественото поприще една красива глава в своите биографии. Затова приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено.

Вие наследявате една институция в дълбока криза. Миналото Народно събрание абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком в други закони, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44-ото Народно събрание достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение.

Често налагах вето, но рядко, за съжаление, аргументите ми имаха оздравителен ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите.

Всичко изброено доведе до исторически срив в доверието към най-важната институция в парламентарната република - Народното събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може, Вие го знаете добре като народни избраници, да Ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа Ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма правото да оскърбява Вашето лично достойнство, освен ако Вие самите не му позволите.

45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и на общата воля за промяна. Всички виждаме, парламентът е фрагментиран и някои от вас, както и мнозина анализатори, вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже какъв ще е той и това зависи изцяло от вас. Но колкото и да трае, пред парламента стоят отговорни и неотложни решения.

Първото е по съставянето на правителство. Кризата с Covid-19, фалитите, бедността, неотложната актуализация на бюджета, преодоляването на драстичното изоставане по всички важни показатели в Европейския съюз, необходимостта от интензивна модернизация на страната, изискват оперативни решения. Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти.

На изминалите избори българите престанаха да викат неволята и заявиха волята си за промяна. Дъждът и страхът от пандемията не спряха милионите избиратели да дадат гласа си. Хиляди сънародници зад граница пропътуваха стотици километри и чакаха с часове, за да заявят своята ангажираност към бъдещето на Родината.

Уважаеми госпожи и господа народни представители,Време е!

Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон. На проведените при мен в рамките на година и половина консултации, в които някои от вас участваха, бяха отправени редица предложения, включващи 100% машинен вот, видеонаблюдение, изсветляване работата на изборната администрация, справедлив достъп на медиите до изборната кампания, повече избирателни секции и осигуряване на дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина - в началото по пощата, а в перспектива и електронно. Дължим го на унизените членове на избирателни комисии, принудени да чакат с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които с ентусиазъм ни показаха, че за тях България е не само родно място, не само минало, но и Отечеството, в което хиляди мечтаят да се завърнат.

Историческият момент, в който се намираме, поставя този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната непосредствена национална цел - укрепване на държавността. Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на задкулисието, пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да са обречени на провал, а България да се бетонира на последните места в Европейския съюз по стандарт и качество на живот.

Ключова стъпка по този път е излъчването на нов тип управление - синтез на почтеност и компетентност. Моралните качества, културата и професионализмът на управляващите, които всички очакваме Вие възможно най-бързо да излъчите, ще бъдат от решаващо значение за връщането на доверието в институциите, за извеждането на страната от кризата и за пълноценната ни европейска интеграция. Считам, че ще бъде силен знак, ако Вие - политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на Пакт за почтеност и компетентност относно на номинираните за високи управленски длъжности.

Неотложно е и приемането на промени в нормативната база, които да гарантират гражданските права, ефективно правосъдие, отговорна и почтена прокуратура, реално разделение на властите, прозрачен и предвидим законотворчески процес, безкомпромисно преследване на корупцията, засилване на защитата на собствеността и на честната конкуренция.

Обществото ни очаква осезателно разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност на управлението. Мисля, че е крайно време парламентът да поеме по-осезаем контрол върху харчовете на изпълнителната власт и особено върху безогледното пилеене на грижливо отглеждан бюджетен излишък. Нека се даде и по-голям шанс на общините за икономически и социален подем чрез финансова децентрализация и повишени административни права.

Възстановяването на държавността, народовластието, справедливостта и борбата с корупцията са немислими без свободни медии и независима журналистика. Благодаря, че медиите днес са тук. Надявам се да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържането на високи професионални и етични стандарти. Това следва да бъде сред основните приоритети на този и на всички следващи парламенти. Старото Народно събрание изолира журналистите и се надявам вие да поправите тази грешка.

Убеден съм, че без приоритетното реализиране на промените за укрепване на държавността, които изложих пред вас, България не може да разгърне своя огромен потенциал, който съм убеден, че всички вярваме, че тя има. Те са неотменимият фундамент, върху който следващите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики във всички области на обществено-икономическия живот.

Имаме нужда от пълноценен дебат за препятствията пред развитието на страната ни и тяхното преодоляване, за обхвата и нивото на националните ни амбиции, за целите по пътя ни към демократична, модерна и европейска България и за начина на тяхното постигане. Искам да Ви уверя, че като държавен глава съм готов да участвам в този дебат и да работя съобразно конституционните ми правомощия, за да изведем заедно страната ни по пътя към тези национално значими цели.

Очаквам парламентът да вземе отношение и по Плана за възстановяване и устойчивост. Очаквам този план, така важен за страната ни, да отчете и редица рационални предложения и да покаже по-високо ниво на национални амбиции за решителна модернизация на страната ни.

Уважаеми народни представители,

В заключение съм длъжен да заявя: В случай, че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет.

Пожелавам ви, на всички вас, да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестно служение на Отечеството.

На добър час!
 БСП иска кабинетът Борисов в оставка да не може да сключва договори  
__ 2 __

15/04/21
18:31:59

Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори и бордове, и ръководства на комисии и агенции, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

"Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета", допълни тя.

Нинова поясни, че БСП внася в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, "да харчи безконтролно парите на хората". Според сметките на левицата в последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 млрд. лева извън решение на Народното събрание. "Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, където има 3.3 млрд. лева така, както направиха през 2010 г. с резерва на Здравната каса", предупреди Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че трябва всички корупционни скандали да бъдат разследвани и да се носи отговорност.

Тя допълни, че левицата внася пакет от закони, които да осигурят помощ на малкия и средния бизнес, икономиката домакинствата и младите семейства

За Нинова приоритет на новото народно събрание трябва да е възстановяването на парламентаризма. "ГЕРБ и присъдружните им задачи поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя", каза лидерът на БСП. Тя поиска да се възстанови блицконтрола и да се спре практиката за внасяне на закони без оценка на въздействието.

В заключение Нинова каза, че БСП не преговаря със задкулисието за власт и пари. "Не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС - за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започнеразграждане на паралелната държава. Но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и благосъстоянието на българския народ", допълни тя.
 Карадайъ посочи приоритетите за подкрепа на кабинет  
__ 3 __

15/04/21
18:32:32

Религията може да бъде обединител и миротворец. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна, който започна с поздравление за празника Рамазан.

Изборите отминаха, сега предстои трудното, изтъкна той. ДПС тълкува вота на хората като сигнал за промяна към връщане на политическата нормалност и рестарт на държавността.

Ние от ДПС сме категорично готови за избори веднага, увери Карадайъ. Но сега е моментът да започне възстановяване на нормалността, допълни той. Институциите не функционират съобразно Конституцията, а според оценката на движението има институционална криза.

ДПС иска да се върне властта в залата на Народното събрание. Карадайъ каза, че партията може да подкрепи правителство на трите нови формации с няколко приоритета: за ваксинация на населението, подкрепа на бизнеса и реформа на Плана за устойчивост и възстановява.

Необходимо е ново начало, смята лидерът на ДПС. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена, убеден е той. Хората, по мнението му, искали да се изпълни девизът "Съединението прави силата". Нека се запитаме каква България искаме, призова Мустафа Карадайъ.

Успехът започвал с това днес ясно да се каже, че няма да се допусне да се руши демокрацията.
 Христо Иванов: Този парламент трябва да даде плод  
__ 4 __

15/04/21
18:33:05

Този парламент трябва да даде плод, защото това е най-важното и България може повече. За това настоя Христо Иванов, съпредседател на Демократична България от трибуната за началото на 45-то Народно събрание.

Изборите дадоха знак, че хората искат промяна и "Демократична България" се яви с искане да получи мандат за управление. Избирателите, които поискаха промяна, избраха да възложат промяната на "Има такъв народ", които са втори. От тази гледна точка е легитимно, ако бъде поискана подкрепа, да влезем в разговор за това какво управление би се излъчило с техния мандат. Това е ходът, който дава възможност се излъчи управление, категоричен бе Иванов.

"Демократична България" по никакъв начин не биха подкрепили управление на ГЕРБ и техен кабинет. ДБ са готови са обсъждат и други действия, които да осигурят достатъчно време за работа, въпреки че не ги е страх от предсрочни избори, увери Христо Иванов.

По думите му изборите са приключили при откриване на едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали ще го бъде? Днес много се говори за обединение, единение и заедност, но парламентаризмът се състои от два реда тухли. Тази сграда е материализация да има прозрачен парламентаризъм, отворен парламент и традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж и отстояване на ценности, подчерта Иванов.

Говори се много за съгласие, диалог, но не забравяме ли, че трябва да има законност, защото именно потъпкването на закона превърна всичко в токсично за някого. Даваме ли си сметка за това днес и основното нещо, което искат хората е законност, правила, здрави институции, за да може държавата да бъде модерна, европейска и свободна, категоричен бе Христо Иванов.

Задачите са изключително трудни, според оценката на съпредседателя на "Демократична България" и във всички изказвания ще се налага въпросът дали НС ще го бъде изобщо. Това Народно събрание ще може да извърши една от задачите - да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС.

Изборите отминаха, сега предстои трудното

Въпросът е какво друго може да бъде направено в парламента и дали този парламент заслужава да съществува. Трябва да се оцени какво може да бъде свършено. Приоритетите според "Демократична България" са десет, обединени в две групи - мерките в пандемичната ситуация и дълбоката криза в държавността. ДБ са на мнение, че проблемите на кризата на демокрацията не започват с това управление, а имат много по-дълбоки и системни основания, дълбоко заложени още в комунистическия режим.

Управлението на Бойко Борисов е най-грозната проява на системните проблеми, заложени в корените на българската демокрация. Този системен проблем има дълбоки институционални причини и ако искаме да лекуваме България, да започнем с тяхното отстраняване.

ДБ ще работи за това Иван Гешев да бъде отстранен от поста главен прокурор, за окончателно реформиране на ВСС, да бъде въведена пряка конституционна жалба, както и за пакет от изменения в Закона за съдебната власт и НПК, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратура, изменения, които да ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел, тъй като се превърнала в срамна бухалка, пакет от изменения в Изборния кодекс. Ние ще оценяваме годността на този парламент да произведе действия според приоритетите, поставени от "Демократична България". ДБ са готови да подкрепят предложения и на други партии.
 Мая Манолова представи общи цели с Има такъв народ и Демократична България  
__ 5 __

15/04/21
18:33:41

Приоритети, сходни с тези на "Има такъв народ" и "Демократична България", изрази при първото си изказване от парламентарната трибуна лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Сред тях са промяна в изборните правила и смяната на главния прокурор.

Потвърждавам една от целите, заради които хората от площадите ни изпратиха тук - мутрите вън. Първата стъпка е изваждането на мутрите от управлението. Не само за главните, а и тези, които ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. Тя се обърна към парламентарната група на ГЕРБ с думите, че не им е забранено да подкрепят правителство на новите партии, но да не си въобразяват, че ще задушат правителство на партиите от протеста в токсична прегръдка.

Манолова заяви действия за въвеждането на изцяло машинно; също така дистанционно, електронно гласуване, въвеждането на избирателен район чужбина, изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация, смяна на съставите на избирателната комисия. Поиска и смяна на състава на СЕМ и ръководството на БНТ.

Както и в словото на Христо Иванов, Манолова поиска нов главен прокурор и нови регулатори. Ще се търси отговорност чрез пълна ревизия на настоящото управление. "Изправи се! Мутри вън!" ще внесе проект за комисия по ревизията.

Манолова поиска премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде извикан за изслушване по повод Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС и участието на България в него. "Никой партиен лидер не си е позволявал да превръща Народното събрание в посмешище, както си позволи лидерът на ГЕРБ, отново не е тук".

Манолова анонсира подкрепа за хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии. "Тези хора искат по-малко бюрокрация, повече свобода, независим съд", каза тя и изрази готовност да предложи концепция за борба с корупцията

"По време на управлението на ГЕРБ България стана най-бедната и най-корумпираната страна в Европейския съюз, няма средна класа, пропастта между доходите на шепа богаташи и свързващите двата края е огромна".

Днес "Изправи се! Мутри вън!" ще внесе промени в закона за личната помощ - целта е достойна подкрепа за хората с увреждания. За утре е планирано внасяне на закон за колекторите и частния фалит.

Бе засегната и COVID кризата, като ще бъде предложен нов ваксинационен план, в който приоритет да са възрастните и болни.

От днес България вече е друга. Промяната е необратима, защото е в душите на хората. Да живее народът на България.
 Има такъв народ внася искане за субсидия от 1 лев  
__ 6 __

15/04/21
18:36:14

Още днес групата на "Има такъв народ" ще внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс и такива в Закона за политическите партии, с които субсидията за партиите да стане 1 лев на глас, заяви депутатът Тошко Йорданов от името на парламентарната група на "Има такъв народ" в 45-ото Народно събранията.

Той се обърна не само към колегите си и присъстващите в пленарната зала, но и към гражданите, които са извън нея.

Имаме парламент, който е различен от всички предишни - той закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията - предсрочни избори. Различен е, защото в него има представители на хората, които протестираха цяла година година. Има депутати в дясната част на залата, и в лявата, които бяха на жълтите павета да протестират, и които ядоха бой от полицията.

Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва и това ще стане ясно съвсем скоро. Но основната задача пред парламента била задължителната промяна в Избирателния кодекс.

Той изброи предлаганите от "Има такъв народ" промени, които се искат и от хората - да се махне ограничението за брой на секциите в чужбина, вот по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение по време на вота, 100% машинен вот, да се избере нова Централна избирателна комисия.

От ГЕРБ го репликираха с викове: И мажоритарни избори. На тях Йорданов отговори: "Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство. Освен това този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща."
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  682       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   15/04/21