Ресурсбук България. Събитие / обява

Полицията не допуска бус на ''Системата ни убива''

Полицията не допусна бус на "Системата ни убива" да стигне до Орлов мост. Той е спрян на кръстовището на Софийския университет, заедно с майки на деца с увреждания вътре, и заобиколен от служители на реда.

Екипът на bTV влезе в буса при майките на деца с увреждания, за да се опита да разбере защо се стигна дотук. Ето какво споделиха те:

"След като бяхме в Банкя, дойдохме пред МС, там ни посрещнаха с аплодисменти и казахме, че ще дойдем на Орлов мост да подкрепим барикадата. Първо ни пуснаха полицаите и казаха, че няма проблем с нашето идване. И тук изскочиха полицаи, обградиха ни и вече два часа сме тук.

Протестиращите отправиха предложение до началника на СДВР да позволи на буса да се придвижи с полицейски кордон до Орлов мост. Опитаха да направят кордон, за да мине бусът и скандираха "Пуснете майките". Въпреки това до решение не се стигна.

Представител на "Правосъдие за всеки" каза за bTV, че дали да пропуснат превозно средство е решение на протестиращите.

"Те решават кого да пускат, пускат линейки и коли със специален режим на движение. Но от протестиращите чух, че са пускали и коли с болни хора. Т.е. те самите, ако имат волята да пуснат този автобус, няма основание да не мине оттам колата. При положение, че самите протестиращи искат да минат майките, няма основание за такива крути мерки, каквито взема полицията.

***
Около 18 часа майки на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива", които протестират от 1 март, поеха на автошествие под наслов "Борисов, тук сме!" от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори.

Към 19,30 часа участниците в акцията стигнаха с възгласи "Оставка!" до крайната си цел, където бяха посрещнати от полицаи. Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които пише "Оставка", листове с надписи "Ти уби бъдещето на децата ни" и "Ти уби свободата на словото", както и цветя.

Бусът на майките от "Системата ни убива" прекара цяла нощ на кръстовището пред Софийския университет. Причината е, че полицията го спря, за да не стигне до блокадата на "Орлов мост". Униформените обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса, тъй като заради окупацията превозни средства нямат право да се движат натам.

***
Около полунощ един от протестиращите заяви по мегафона, че днес майките на деца с увреждания са започнали "една нова игра", в която се търси къде точно се намира премиерът Борисов. Правилата на тази игра е където го видят с джипа, да направят снимка и да отбележат локация, за да може протестиращите да го открият и да му поискат лично оставката.

***
Автобусът на майките от "Системата ни убива" остава блокиран от полицията на кръстовището пред Софийски университет "Свети Климент Охридски". Движението остава затворено.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Полицията не допуска бус на ''Системата ни убива''
 
W83934 Полицията не допуска бус на ''Системата ни убива'' Източник News.bg
W83929 Блокадата пред СУ остава Източник News.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София. България
  Дата и час от:   01/08/20
  Дата и час до:   02/08/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  326       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   02/08/20