Ресурсбук България. Събитие / обява

Частично вето на Закона за извънредното положение

Президентът Румен Радев обяви, че налага частично вето на Закона за извънредното положение, като критикува въведените с него ограничения на свободата на словото, разширяване на правомощията на армията, въвеждането на контрол на цените и блокадите на градовете.

Атакуваният закон беше приет след 15-часово заседание в петък. Според Румен Радев с действията си правителството компенсира липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната система и дефицитите в нея с ограничения, което може да доведе само до задълбочаване на кризата.

Създават се условия за автоцензура

Той не приема въвеждането на санкции за разпространение на невярна информация, при положение че няма дефиниция коя информация е такава. Според закона за фалшиви сигнали за зараза се предвижда лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 хиляди лева.

Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции.

Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно - според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.

Подкрепа за социално слабите вместо заплахи

Радев смята, че за момента управляващите пренебрегват икономическата криза, въпреки че тя ще хвърли стотици хиляди българи в битка за оцеляване. Държавният глава е на мнение, че в тези условия те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа.

Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи.

Блокира се икономиката

Той подчерта, че спекулата, особено с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверие в обществото, но предлаганите мерки от кабинета, записани в закона, ще доведат до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, ще възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки.

Както и известно изненадващо депутатите от ГЕРБ приеха идеите на БСП за поставяне на таван на цените и на практика регулиране на пазара, като за отклонения се предвиждат и глоби. Приетите текстове бяха остро атакувани от бизнеса, който обяви, че това е връщане към централизиране икономика, което ще доведе до дефицит на стоки, черна борса, спекула и затваряне на търговски обекти.

Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вноса на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава.

Срещу разширените правомощия на военните

Радев не е съгласен и вменяването на въоръжените сили на функции за употреба на сила извън конституционните правомощия. "Следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една-единствена институция - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.

Законът дава право на военните да задържат лица, да правят проверки на документите им, да регулират движението и да охраняват важни обекти.

Парламентът подкрепи ветото на президента

Народните представители на свое заседание подкрепиха единодушно ветото на държавния глава Румен Радев върху спорни точки от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 14 депутати гласуваха "за" закона, 118 бяха "против", а 56 се въздържаха.

Прeди това правната комисия в парламента гласува промени в спорните текстове.

Днес 23 март 2020 г. спорните текстове отпаднаха от закона и се очаква до края на деня законът да бъдат изпратен на президента за обнародване.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Частично вето на Закона за извънредното положение
 
W82128 Парламентът подкрепи ветото на президента Общество и политика webcafe.bg Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Румен Радев
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   22/03/20
  Дата и час до:   23/03/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  162       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   23/03/20