Ресурсбук България. Събитие / обява

Прокуратурата на Испания разследват Бойко Борисов пране на пари

Полицията на Каталуния и антикорупционната прокуратура на Испания разследват дали Бойко Борисов е свързан със заговор за “международно пране на пари”. Фактите, според докладите на прокуратурата Мосос, „сочат съществуването на престъпна организация“.

Бенефициентът на този предполагаем заговор е Борислава Йовчева, български ексмодел, чиято евентуална връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й, бивш електротехник, са били част от две фирми със седалище в Барселона, които са получили над пет милиона евро от 2013 г. Според наличните данни тези суми идват от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

В жалбата на НСО "Боец" подадена в испанското посолство се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила и че тя е в предполагаемата връзка с премиера.

Вилата в Есплугес

Агенти от службата за икономически престъпления наблюдаваха и заснеха вилата, която те определят като “имот с висока стойност“. Разследването установи, че имотът е закупен за три милиона евро през 2013 г. Къщата, с басейн, е на името на една от двете компании, които се разследват.

Между януари и юни 2013 г. бившият модел е единственият управител на тази фирма, която имаше капитал от 3000 евро. След това тази длъжност е заета от баща й Георги Йовчев, с апорт от 3 006 евро. Изследванията откриха съществуването на втора компания, собственик на луксозен магазин за дрехи на Paseo de Grаcia. Тази компания получи финансови инжекции от поне 2 300 000 евро според каталунската полиция от друга компания в данъчния рай Кипър.

Бащата е регистриран в къщата, заедно със съпругата, дъщеря и внучката си, родени през 2012 г. Мосос подчертава в своите доклади, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. Документацията не посочва друг родител.

Сигналът, който предизвика разследванията, показва, че българският държавен глава е имал сантиментална връзка с бившия модел. Той отрече това пред телевизия Евроком.

Доходите на премиера

Полицията на Каталуния са прегледали отчетите за доходите на Борисов, за да проверят дали според това, което е декларирал в страната си, той би могъл да финансира инвестициите, открити в тези две компании. Изводът е, че въз основа на декларирания му доход, това не би било възможно.

След година на проучвания каталунската полиция заключава, че тези инвестиции в Каталуния надхвърлят пет милиона евро. Парите са пристигнали в Испания с помощта на двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща й имат законни доходи, които биха могли да финансират такова ниво на живот. В своите доклади пред службата за антикорупция те припомнят, че сигналът сочи, че парите „биха били свързани с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“, сред които Борисов.

Поради тази причина от каталунската полиция поискаха от прокурора за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чекирането на касите и други банкови данни на Борислава Йовчева, на баща й и на още петима души.

От къде започна всичко

В края на 2015 г. в България бяха излъчени записи, в които се чуват гласовете на бившия председател на Софийския съд Владимира Янева и на друга магистратка, Румяна Ченалова. Съдия Янева беше тогава уволнена от българското правителство, като в записите тя се чува да коментира няколко случая на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което политиците оказват върху българското правосъдие. Споменава се и съществуването на „къща в Барселона“, която премиерът Борисов бил купил, за да инсталира „любовница“.

През лятото на 2018 г. анонимен видеоклип, публикуван в интернет, предостави нови данни за къщата на Барселона. През март 2019 г. случаят достигна до каталунската полиция, която го разследва оттогава.

Порше за 70 000 евро

Каталунската полиция наблюдава и фотографира вилата и магазина за дрехи в Барселона през няколко дни през 2019 г. Така те установиха, че ексмоделът използва луксозен автомобил, бял Porsche Macan, когато пътува из града.

Превозното средство е регистрирано на името на фирмата, която притежава магазина за дрехи. Докладите до антикорупционната прокуратура сочат, че автомобилът е оценен на повече от 70 000 евро. Каталунската полиция предупреждава, че подобни разноски са в противоречие със загубите на магазина и компанията, които са почти фалирали.

Случаят с къщата в Барселона е от няколко години

През лятото на 2018 година в специално създадена Фейсбук група “Да спрем разграбването на България” се появиха два клипа, в които се изнасяше информация за връзка на премиера Бойко Борисов с покупката на къща в Барселона. След това съществуването на групата бе прекратено, въпреки обещанията за още разкрития.

Твърденията бяха, че в тази къща живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с малката си дъщеря Ема, а имотът се води собственост на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от фирми.

В клиповете се прави намек, че премиерът е свързан с къщата, а произходът на парите е проследен до Тенис клуб – Банкя, управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов, които са познати на Борисов.

Сигналът за къщата в Барселона бе подаден от гражданското сдружение БОЕЦ в посолството на Испания в София преди повече от година. Явно дипломатическата мисия е предала документите до компетентните власти. По същото време евродепутатът от БСП Елена Йончева също се ангажира със случая, а БСП поиска българската прокуратура да го разследва.

Премиерът Бойко Борисов отрече да е замесен в пране на пари в Барселона и определи серията публикации по темата като координирана атака срещу управлението. Без да посочва конкретни имена, той каза пред журналисти, че зад материала в испанското издание "Периодико", стоят президентът Румен Радев и Русия.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
Линкове към Прокуратурата на Испания разследват Бойко Борисов пране на пари
 
W82037 Бойко Борисов - великият подмазвач Общество и политика glasove.com Виж  ~  
W82047 5 неудобни въпроса за "Барселонагейт" Общество и политика Segabg.com Виж  ~  
W82109 Нови разкрития за Къщата в Барцелона Общество и политика bgpravda.com Виж  ~  
W84852 Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева? Общество и политика Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   21/02/20
  Дата и час до:   29/02/20
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Евгений Дайнов  
__ 1 __

29/02/20
01:23:57
Чета испанската преса за разследването за "избелване на пари" (чуден термин имат) срещу Бойко Борисов. Доколкото разбирам, според испанците ББ е избелвал едни доста "черни" пари с помощта на някакъв руснак и Валентин Златев.

Интересно, дали някакво пропукване на тази схема даде като резултат, че Златев преди месеци внезапно стана никой в олигархията, за да бъде заменен с Домусчиев? И в какво, на свой ред, се вписа той?

А ако това пропукване има връзка с испанското разследване - това би обяснило, защо в последната година-две ББ изглежда едновременно крайно уплашен и крайно зъл.
Май застоят все пак е към края си. Ще цитирам един свой текст на музикална композиция, който се роди преди години и за който нямах (до преди малко) представа, какво означава:
"И все пак вятър излиза – вършее из нощта
Отваря цепка в небето – и влиза светлина."

Какви неща стават...
 Атанас Чобанов,  
__ 2 __

29/02/20
01:24:58
Значи, Ел Периодико излиза с първа страница за испанско разследване срещу Борисов. ТАСС си пускат дневния дайджест от Испания. Борисов обвинява Радев и ГРУ, защото ТАСС препечатала Ел Периодико.
 Арман Бабикян,  
__ 3 __

29/02/20
01:26:22
Не е ли редно, докато тече разследването, господин Борисов да напусне поста, за да не влияе на работата на службите?

***

Някой знае ли прогнозата за времето и откъде духа? Питам, за да знам, дали няКОЙ си прави вятър на устата или на главата? Апропо, господин Гешев, Борисов е в Брюксел и връщат по лесно хора, отколкото от ОАЕ.
 Соня Момчилов  
__ 4 __

29/02/20
01:27:18
Не че се заяждам, но намирам словосъчетанието “достатъчно безупречна”, като търпящо известен упрек относно отсъствието на езикова култура, особено, когато се касае за дипломат. Недостатъчно безупречно е и изписването на кУпеИки, но като се има предвид нивото на словотворчество на първия ни дипломат, това са дребни пропуски. А и тепърва започват проблемите за целия термитник, калинки и пр торни бръмбари във властта.
 Любо Кольовски  
__ 5 __

29/02/20
01:28:25
Започва контраатаката в защита на Главатаря. Началото е с комсомолски плам, патос и жар: Като „зле скалъпени измами за няколко копейки“ определи днешните публикации в испанската преса Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи и председател на Младежи ГЕРБ

"Министър-председателят Boyko Borissov се ползва с достатъчно безупречна репутация и висок авторитет както в Европа, но така и сред всички чуждестранни партньори.

Зле скалъпени измами, за няколко копейки, няма да променят този факт."

Това написа във Фейсбук Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи и председател на Младежи ГЕРБ.

Не знам доколко ентусиазмът на Младежи ГЕРБ ще повлияе на разследването, което е започнала Каталунската полиция, но не ми се вярва следователите да се доверят на голата любов към вожда, учителя и Главатаря. Не вярвам на Борисов да му помогнат и разните полицейски награди, медали и други дрънкулки, които той изтъква като аргумент за безупречното си минало. А ролята на някакви копейки в този сюжет е най-комичният елемент в цялата композиция.
 Елена Гунчева  
__ 6 __

29/02/20
01:30:08
ПУТИН ПРОБУТАЛ ЧРЕЗ СПЕЦНАЗ КЪЩА В БАРСЕЛОНА НА ГМР. ХИБРИДНА АТАКА СРЕЩУ ОБИЧАНАТА НИ МУТРА.

НИдялко скокна на барикадата да брани мутрата. Пик-ливото изданийце незабавно посочи като главен виновник за испанската публикация лично Владимир Владимирович. Явно Путин скучае, няма друга работа и по цяла нощ не спи и мисли какви компромати да измисли за най-големият си конкурент, великият вожд, забележителният капо ди тути капи, човекът, станал по-известен от него, самият Бойко Борисов. Завижда му Владимир Владимирович, то е ясно, не може да достигне до такива висоти като него, гледа го как се фотка с недоуважени лелки по селата и го наляга мъка. Та затова измисля това очерняне.

Защо точно Ел Периодико да е на издръжка от Путин, обаче не успях да разбера. Това да не ти е Пеевски да държи всички медии??? Леко съм разочарована, че не нарекоха испанският вестник жълт парцал, който е купен от Президента Радев /явно са решили, че за това обвинение само на Путин би му стискало/, дори не ги обвиниха, че са четвърторазрядно изданийце. Явно в бързината да оправдаят ГМР, са пропуснали всички аспекти на защитата. Че то и без това много атаки им се събраха напоследък.

Значи, да се разберем - нЕма любовница /всички знаем, че Баце е сам като куче, бау-бау/, нЕма къща /той си каза човекът, че всичко е на фирма на хора, които познава, ама не бил виждал/, нЕма пране на пари /Той си пере парите в пералнята в зайчарника/, нЕма Порше на любовницата /тя си го е заработила с честен магистрален труд/. Бе, изобщо, нема такива работи....

Както каза преди малко един приятел Петър Петров /шапка ти свалям за идеята/, Пацо Терасата да отиде да обиколи три пъти мегдана в Барселона и да вика: "Бойко Борисов няма къща и не пере пари!". Три пъти поне по три пъти на ден. Да повикат и всички испански медии, както и мисирки от България да го заснемат!

Да види Путин, че на ГМР хибридни атаки не минават. Кой духал, духал. Кой взел къща, взел. Това е!
 Петя Владимирова  
__ 7 __

29/02/20
01:31:18
Прочетено в мрежата: "Ако това от испанското списание се отнасяше за президента, телевизиите да са се изсипали в Барселона и да предават пред вратата на къщата."
 Весислава Танчев  
__ 8 __

29/02/20
01:32:37
Понеже журналистическите стандарти в България отдавна са позабравени, пускам това видео, за да ги припомня.

Това е Луис Рендуелес, член на разследващия екип на El Periodico, публикувал днешните 4 текста за премиера Борисов и разследването срещу него.
Обяснява как са стигнали до информацията (в кадър се вижда копие на сигнала на БОЕЦ), колко време им е отнело, какво точно са направили, за да получат потвърждение на сигнала и да напишат материалите си.
Цяла година са го правили, не им е хрумнало вчера, понеже Борисов преговарял в Брюксел...?!

Ето ви ги "руснаците", ето ви ги всичките бели мишки, дето танцуват в премиерското въображение днес.

PS Най обичам баш проводниците на руски интереси в България, лично уговаряли с Решетников избирането на Радев за президент, да ми обясняват как са жертва на собствените си опорки!
 Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева?  
__ 9 __

14/09/20
17:45:31
Кой е бащата на детето?

Твърди се, че детето на бившата "Мис Бикини" Борислава Йовчева е от министър-председателя на България Бойко Борисов. Разбира се, няма огласени заключения от ДНК експертиза, а това вероятно е важно за детето и майката, не толкова за публиката. Но и Борисов до момента не е коментирал или отрекъл има или няма дете от моделката. Твърде лично е. Въпросният Йордан Христов, освен че смята спешния си брак за грешка, отрича да е родител и биологичен баща на детето. Самият Бойко Борисов вчера в Кърджали категорично се отрече от бащинство пред микрофона на "Дойче веле". Запитан два пъти има ли дете от Борислава Йовчева, той каза: "Не, нямам. Абсурд. Глупости не ме питайте".

А въпросът е важен, колкото и "жълто" да звучи. Така Борисов опитва да отклони фокуса от себе си за огромните средства, инвестирани в имението в Барселона, междувременно вече продадено. Да избута искането за доказване на произхода на парите, а свидетелствата сигурно са в онези снимки с пачките евро в чекмеджето, но в България няма прокурор, който да ги разследва. И да излезе чист като сълза от цялата каша, която сам е забъркал.

Как да му спестиш този въпрос, когато едно невинно дете става причина за последващи събития, свързани със съмнения за тежка корупция?

 
  Задай въпрос, добави коментар >>>   Отвори формата за текст  
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  241       Гласували:  1     Оценка:  6.00                Последна редакция:   12/03/20