Ресурсбук България. Събитие / обява

Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари

Елена Йончева е с обвинение за пране на пари в особено големи размери.

Извършени финансови операции с парични средства, присвоени от фалиралата банка КТБ. Разследването се води от Специализираната прокуратура и започна след сигнал от депутатите на ГЕРБ Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания.

Червената депутатка отговори, че обвиненията са абсурдни. Парите са били използвани за филми, които са излъчени, както и за техника, която е налична.

В профила си във Facebook Елена Йончева пише:

"Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична.

Правителството и Б. Борисов започнаха да използуват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре."

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
  Линкове (връзки) към Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари
 
W2340 Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари Новини Nova.bg Виж  ~  
W76177 Oбвинение на Елена Йончева за пране на пари Политика segabg.com Виж  ~  
W76187 Ел.Йончева пусна записи как Боил Банов ощетил държавата Политика Dnevnik.bg Виж  ~  
W76198 Какви хора шетат по върховете на държавата Политика Дойче веле Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:   Интернет
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   22/01/19
  Дата и час до:   22/01/19
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 1
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
Дал мнение Оценка               Коментар
Иван Бакалов
29/01/19
22:46:46
Понеже не стихват вълненията за Елена Йончева, да поясня някои журналистически работи.

Идеята, че Йончева е прала пари, конкретно 330 хил. евро, е родена в сбърканото съзнание на обслужващата прокуратура. Да идеш да снимаш в район на военни действия и по този начин да переш пари - не знам на кой нормален може да му хрумне.

На западен продуцент ако му кажеш - на ти 330 хил. евро, купи с тях камера, апаратура за сателитна връзка, сателитен телефон, наеми оператор, транспорт и водачи на място, и отивай в Турция, Сирия, Ирак, две години наред да снимаш филми, ще се изсмее.

Понеже изнежените задничета на някои водещи по телевизиите повтарят, че си е определила 12 хил. лева заплата (кажи речи колкото тяхната - как така) - това също се нуждае от пояснение. Който си мисли, че като ходиш в такива райони на военни действия, може да вземеш документ за разходи, много се лъже. Това не е командировка до Брюксел или Париж. Да платиш на водач или преводач (Йончева знае три езика, но арабският й не е достатъчен да се оправи там), да платиш да те закарат тук или там, да платиш някой да се съгласи да те заведе, да говори, да те срещне с някого - това е обичайна практика на западни телевизии, за което имат бюджетни средства, но често журналисти плащат от джоба си.

А сега си представете, че Йончева беше направила тези разходи, като представи някоя хвърчаща бележка, или напише отчет - платих на водач 2000 долара да ме заведе при кюрдите, при ислямистите, преводач взе 800 евро и т. н. Веднага блюстителните прокурори щяха да я обвинят, че пише фалшиви документи. А като си пишеш голяма заплата, можеш да поемеш много от тези разходи.

И въобще, прозира една презумпция у коментиращите, че журналистиката трябва да се прави без пари, на журналисти да им се плаща една заплата от 1000 лева и пак им е много. Няма телевизия в света, която да намери хора да снимат на такива места за без пари. Дори в сегашни времена, когато медиите обедняха и плащат все по-малко.

Ама парите били от КТБ, крещят заглавия из сайтове. Ами когато е направила обща фирма с посочена от юристите на ТВ7 фирма, КТБ беше банката на властта, правителството на Борисов удвои държавните пари в нея, дори тези на Топлофикация София ги извади от общинската банка и ги вкара там. И Цветанов връчи на Цветан Василев приза банкер на годината. А забележителният Кошлуков, който сега коментира "престъпленията" на Йончева, беше шеф и водещ в тази телевизия.

Абе, щом Йончева е станала депутат от БСП, бой, гадна комунистка - това им е манталитетът на мнозина. Утре тази обслужваща прокуратура други ще погне с такива аргументи, искам да видя тогава кой как ще се обяснява.
Уикипедия
29/01/19
23:02:42
Пране на пари - процес, при който парични средства са привидно приходи от парични постъпления или доходи от други активи, при който се създава впечатление, че големи суми пари, придобити от тежки престъпления са законни приходи от законна дейност и имат легитимно законен произход.

В българското законодателство престъплението "пране на пари" е предвидено в чл.253:

Който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  116       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   05/02/19