Ресурсбук България. Събитие / обява

Европредседателството приключи - изводи

Лиляна Павлова: Имаме 78 приключени досиета от 105-те, които наследихме

С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Проведени са над 1900 заседания на работни групи. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета "Мобилност" и при избягването на двойния стандарт при храните.

Кеворк Кеворкян: Само Радев разкри истината за бг.европредседателството!

Отвсякъде се чуват оценки за Българското Председателство - и колкото по-близо до Яслата са авторите им, толкова по-възторжени са те.

Президентът Радев обаче прати едно кърваво писмо до Падишаха - с изказването си на конференцията „Българското Председателство на Съвета на ЕС: време за равносметка“. А в нея има безспорно любопитни, макар и не особено приятни оценки.

Преди да стигне до тях, президентът удря една-две баданарки - примерно, за доброто „администриране“ на събитието. Радев казва и че „темата“ за Западните Балкани е била добре избрана. И също като Падишаха проявява необяснимо лекомислие. Изобщо не беше добре подбрана въпросната тема, понеже не може да донесе никакви - абсолютно никакви, ползи за България. Така и стана.

И най-възторженият коментатор, дори да е потънал до пояса в Яслата, би трябвало да прозре, че от тази Мрачина/Западните Балкани няма излаз. Там властват Чворове, преплетени от вековни вражди, коварства и измами. Така че, забравете темата за Мрачината - и Радев няма какво да я усуква излишно.

Но той е прав за друго - за несръчността, с която се накиснахме в Македония. Радев сега казва, че е трябвало да изчакаме те да подпишат договора с Гърция и тогава и ние да уточним и отстояваме някои клаузи в нашия договор. Прав е, но трябваше да го каже преди няколко месеца.

Гърция реши проблемите със своята идентичност, история и език на високо политическо ниво с безкомпромисни срокове и условия. В нашия договор ние оставихме тези проблеми да се решават от комисията, която има само правомощия в областта на историята, без да може да адресира политически процеси. По време на нашето председателство Брюксел определи четири условия за оценка на готовността на Македония за започване на преговори през юни догодина. Едно от тези условия е изпълнението на договора между Гърция и Република Македония, но нито дума за договора с България.“. Елегантно обобщено: прекарани сме.

Две други констатации на Радев заслужават специално внимание:
- „България затвърди положението си на най-периферна държава в ЕС“.
- „Точно по времето на нашето председателство, без наше участие, бе сформирана нова група за военна интервенция, която включва само девет държави. Редно беше България да постави въпроса, каква е истинската цел на тази нова група, какви са критериите за покана да членуваш в нея. На какъв принцип бяха отправени покани към избрани държави.“

Бойко Борисов трябва да съжалява за едно: че не наложи сигурността като основна тема на Председателството. Тъй или иначе, сме портиерите на Европа.

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
  Линкове (връзки) към Европредседателството приключи - изводи
 
W2340 Павлова: Имаме 78 приключени досиета от 105-те Политика 24 часа Виж  ~  
W2341 Кеворкян: Президентът Радев за бг. европредседателството Политика pazel.eu Виж  ~  
E1020 Старт на българското европредседателство Политика София Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място:София
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   София
  Дата и час от:   01/01/18
  Дата и час до:   30/06/18
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 6
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
Дал мнение Оценка               Коментар
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  264       Гласували:  1     Оценка:  6.00                Последна редакция:   10/07/18