Ресурсбук България. Събитие / обява

Споразумение за Северна Македония

Подписаха споразумението за новото име на Македония

На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха договора, който слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония.

Този договор дава възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Договорът е подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията са министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

На церемонията присъстват и висши представители на международната общност - върховният представител за общата външна политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Ханспециалният пратеник на ООН по въпросите за името на Македония Матю Нимиц.

В края на церемонията министър-председателят Зоран Заев подари червената си вратовръзка на Ципрас.

След подписването делегациите се насочиха към македонската страна на Преспанското езеро за официална среща и работен обяд. Това ще е първото посещение на гръцки премиер в Македония от почти десетилетие.

С договора, по отношение на езика е предвидено - македонски език и в ООН остава да пише - македонски език - без никаква бележка под линия с доуточнение.

Споразумението с Гърция е озаглавено "Окончателно споразумение за разрешаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните".

Македония от месеци настояваше спорът с Гърция да бъде уреден преди края на юни, когато (на 28-29-и) ще се проведе среща на върха на ЕС и Скопие се надява да получи показа на начало на преговорите, препоръчано и от Европейската комисия по-рано тази година.

След подписването институциите в Македония и Гърция трябва да действат бързо, за да са готови "навреме" - още преди срещата на външните министри на ЕС на 26 юни, които да разгледат новата ситуация.

Очаква се в понеделник или във вторник парламентът в Скопие да прегледа текста, а ратификацията да е успешна, тъй като Заев има мнозинство в подкрепа на договора. След това депутатите в Атина също трябва да гласуват. В Гърция документът се очаква да срещне по-голяма съпротива, но някои по-малки опозиционни партии загатнаха, че може да окажат подкрепа.

Близо 20 хиляди излязоха на протест заради името на Македония

Около 20 хиляди граждани се събраха в неделя следобед в Битоля на протестния марш, организиран от основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ срещу промяната на конституционното име на страната.

Маршът се води от председателя на партията Християн Микоски.

Подписването на договора за новото име Република северна Македония е "срамна капитулация на държавата", заяви опозиционният лидер, като добави, че докато премиерът Зоран Заев се снима, "южните" /гърците/ празнуват.

Безредици и сблъсъци с полицията имаше и от страна на гърците близо до Псарадес, където договорът бе подписан. Органите на реда използваха сълзотворен газ, няколко души са ранени и откарани в болницата.

"Македония е гръцка", "Тук свършва Северна Македония", пишеше на плакатите, носени от демонстрантите, които с черни знамена в ръце протестираха срещу подписването на договора.

Парламентът на Македония прие поправката в конституцията за новото име на страната

Приетата поправка предвижда името "Република Македония" в конституцията на страната да бъде заменено от "Република Северна Македония", а думата "Македония" да се замени в законовите текстове с думите "Северна Македония".

 
  Снимки на събитието / обявата
 
 
  Линкове (връзки) към Споразумение за Северна Македония
 
W2340 Подписаха споразумението за новото име на Македония Новини vesti.bg Виж  ~  
W2341 20 хиляди излязоха на протест заради името на Македония Новини vesti.bg Виж  ~  
W2342 Гърция публикува пълния текст на договора с Македония Новини dnevnik.bg Виж  ~  
W2343 СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Македония: Гледаме отблизо Новини debati.bg Виж  ~  
W75075 Как Македония и Гърция откъснаха парче българско месо Политика spodeli.eu Виж  ~  
W75076 Лоши пророчество за смяната на името на Македония Политика blitz.bg Виж  ~  
W75896 Македонският парламент прие новото име на страната Македония News.bg Виж  ~  
W76136 Зоран Заев: Да живее Северна Македония Македония Vesti.bg Виж  ~  
W76135 Криза - правителството в Гърция се разпадна Гърция Vesti.bg Виж  ~  
W76168 Гърция призна Република Северна Македония Гърция News.bg Виж  ~  
 
  Контакти
 
  Фирма - организатор:  
  Обект:  
  Лице за контакти:  
  Телефон:  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код:
  П.Кутия:
 
  Място и време
 
  Място на събитието:   Преспанско езеро
  Дата и час от:   17/06/18
  Дата и час до:   03/12/18
 
  Идентификация
 
  Тип на събитието: Политическо събитие   >>>
  Количество: 2
  Стойност:
 
  
 
 
Google
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
Дал мнение Оценка               Коментар
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  178       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   26/01/19